Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кризисен щаб в Шумен

Снимка: БНТ

Областен кризисен щаб за борба с коронавируса е сформиран в Шумен от днес със заповед на областния управител проф. Стефан Желев. Заместник-председател е директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова. Членове са всички директори на болнични, здравни и социални заведения, директорът на Областната дирекция на МВР, всички кметове и заместник-кметове на 10-те общини.

Кризисният щаб е изграден по спешност след писмо от здравното министерство, получено вчера. Наложена е мярка за задължителна хоспитализация за всеки възможен, вероятен или потвърден случай. Това означава, че директорът на МБАЛ има право да издаде заповед за настаняване в болница, а при отказ човекът се отвежда в лечебното заведение с помощта на полиция.

Единият от настанените вчера за наблюдение в изолатора на шуменската болница днес отново е фебрилен и не се чувства добре, каза директорът на МБАЛ Шумен д-р Димитър Костов.

Има заповед всички, които пристигат в България от страни с наличие на коронавирус да попълват формуляри още на ГКПП. В РЗИ – Шумен днес са постъпили 8 такива формуляра – 6 от летище Варна и 2 – от Русе. Хората оказват съдействие на властите и ще останат в изолация. Няма данни за ученици, които са на екскурзия или обучение в страни с коронавирус. Под карантина е само едно дете в шуменско село, което учи в Разград и наскоро се е завърнало от Италия.

Случаи на заразени с коронавирус има на целия Балкански полуостров, каза д-р Калоянова. Всички институции имат готовност да действат, но проблемите са много.

Шуменската болница има възможност да осигури 50 допълнителни легла, но няма достатъчно лекари и най-вече медицински сестри. Д-р Костов се обърна с молба към кризисния щаб да се намери начин да се командироват мед.сестри от други лечебни заведения. Директорката на Психиатричната болница д-р Нели Николова обеща подкрепа, тъй като това е единствената болница, обезпечена с такива кадри.

Директорът на Онкодиспансера в Шумен д-р Сотир Караниколов засега не даде обещание, че ще командирова мед.сестри, тъй като ще иска и тяхното съгласие. Има и друг проблем – онкологично болните са с много нисък имунитет и за тях внасянето на вирус би било фатално.

В помощ на лекарите в болниците биха могли да бъдат лекарите от доболничната помощ, но засега те нямат право да работят в болница.

Огромен проблем за лекарите в болницата и за джипитата е липсата на защитни средства. В момента болницата разполага с такива само за няколко дни.

Друг проблем е отчитането на лечението на болни с коронавирус, тъй като такава диагноза няма. Има указания да се прибягва до съществуващата пътека 104 за грип, но РЗОК няма такива указания.

Според участниците в днешното заседание, има само един начин да се финансира една кризисна ситуация – с целеви средства от Министерството на здравеопазването.

Проектът на мерки за действие в кризисна ситуация включва засилване на дезинфекционния режим в лечебни, здравни и обществени заведения и ограничаване на посещенията в заведенията, предоставящи социални услуги.

Областният кризисен щаб ще се събира във всеки момент, когато обстановката се промени.ВИЖТЕ ОЩЕ

2 нови случая на COVID-19 в Шумен

18 нови случая на заразени с COVID-19. Два от случаите са в Шумен. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски тази вечер. Общият брой на заразените вече е 331. От взетите на 27 март проби на пациенти настанени в Първо вътрешно отделение на МБАЛ - Шумен с диагностицирани пневмонии, две са положителни за инфекция COVID-19. Положителните пробите са на..

публикувано на 28.03.20 в 17:53

Шумен без вода в понеделник

Във връзка с извършване на неотложни ремонтни дейности за отстраняване на аварии по магистралния водопровод от яз.Тича, на 30 март, понеделник, от 0:00 часа до 24:00 часа ще бъде преустановено водоподаването за Шумен, включително кварталите Дивдядово и Макак. Няма да има вода и в селата: Дибич, Панайот Волов, Белокопитово и в град Велики Преслав...

публикувано на 28.03.20 в 12:40
Георги Георгиев - кмет на Нови пазар

Нови пазар в битка срещу COVID-19

Д арителска кампания, в подкрепа на Общинския кризисен щаб за борба срещу COVID-19, обяви кметът на Община Нови пазар Георги Георгиев . Заедно със заместник-кмета Айсел Руфад и председателя на Общинския съвет Иван Ганчев , те дариха общо 4 500 лв . Със събраните средства ще се разпорежда само Общинския т кризисен..

публикувано на 27.03.20 в 13:36

Масови проверки в Шуменско

Към настоящия момент под домашна карантина в област Шумен са поставени 459 души, съобщиха от Областната управа. В периода от 23 до 26 март здравните инспектори от РЗИ-Шумен са извършили общо 266 проверки в различни обекти за спазване на въведените противоепидемични мерки. 116 са проверените фитнес центрове, игрални зали, фризьорски,..

публикувано на 27.03.20 в 11:46
Шумен, паметник

Още 10 000 лева в касичката

9590 лв. са постъпили вчера по сметката на кампанията „Помогни сега“ в Шумен. Така общата сума на дарените от шуменски фирми и граждани става 262 892 лв., съобщиха от Общината. Уникредит Булбанк, Шумен   IBAN: BG24UNCR70001523957520, BIC: UNCRBGSF  Титуляр: Сдружение “Стопанска камара – Шумен”

публикувано на 27.03.20 в 11:25

Сигнали за тротоарна търговия

Във връзка със сигнали, получени от телефон 112, за струпване на хора пред търговски обект на бул. „Велики Преслав“ в Шумен и за разполагане на стоки на тротоара пред т.н. китайски магазин, от общинската администрация напомнят, че извършването на такава дейност на открито без разрешение е нарушение на изискванията по Наредба 1 за поддържане и..

публикувано на 27.03.20 в 10:48

Гурбетчии не пазят карантина

При извършена полицейска проверка от служители на РУ- Велики Преслав вчера е установено, че 49-годишен мъж   поставен под карантина след завръщането си от страна с усложнена епидемиологична обстановка, не бил на посочения от него адрес. Образувано е досъдебно производство. Случаят е докладван в Районната прокуратура в Шумен.Това съобщиха от..

публикувано на 27.03.20 в 10:32