Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Одобриха план-приема

63 паралелки за обучение след седми клас предлагат училищата в област Шумен през новата учебна година. Предложението ще бъде изпратено за одобрение в Министерството на образованието и науката. В предходните години приемът в Шумен е бил 61 или 62 паралелки, каза на заседание на Областната комисия по заетостта днес Николай Русев от Регионалното управление на образованието 

"Нашето предложение съдържа някаква степен на риск, тъй като по единия показател не покриваме изискванията и подлежи на защита пред МОН. Тоест, възможно е да зачеркнем още една паралелка, при което изборът ще бъде от едно от централните градски училища, които са пренаселени и не си изпълняват стъпките за преминаване към едносменен режим на обучение", посочи той.

На територията на Шуменска област има 8 обединени училища, две от които са в Шумен. В тях се обучават общо 127 ученици. Регионалното управление на образованието ще разчита на подкрепата на общините за финансирането на маломерни паралелки в тях и през новата учебна година.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Шуменски административен съд

Кметската жалба отхвърлена

Административният съд в Шумен отхвърли жалбата на кмета на Община Шумен Любомир Христов, с която той оспорва решението на Общинския съвет за увеличение на заплатите на кметовете и кметските наместници с 20% от 1 октомври 2020 г. Съдът е преценил оспорването за неоснователно. Изискванията за законосъобразност на акта са спазени, тъй като..

публикувано на 21.04.21 в 15:11
Шуменското плато

Вдигат малка ТЕЦ край Дивдядово

Изграждане на инсталация за обезвреждане и оползотворяване сметищен газ на регионалното депо за битови отпадъци в Дивдядово. Това предвижда община Шумен в Програмата за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива в периода 2021 - 2031 г. Според документа, т еренът в близост до депото позволява строителството на..

публикувано на 21.04.21 в 13:52

История с малка сова

Една априлска пролетна разходка неочаквано се превърна в акция за спасяване на бебе сова. Три пилета бяха паднали в близост до стената на   манастира „Св. Пантелеймон“ край Велики Преслав. Най- вероятно от покрива от 14 метра височина, предположи отец Константин, който стопанисва обителта.  За две от пилетата вече беше късно, но третият..

публикувано на 21.04.21 в 12:18

Дръвчета за Деня на Земята

Българският младежки Червен кръст стартира Национална кампания #УмножиДоброто по повод Деня на Земята и във връзка със100-годишнината на младежката организация. Кампанията ще се проведе от 22 до 25 април, като в този период в цялата страна ще бъдат засети 100 дръвчета от доброволци, служители и приятели на организацията. Като част от Национална..

публикувано на 21.04.21 в 11:12

Работилница в храма

Великденска работилница ще отвори врати в храма „Св. Св. Константин и Елена” в село Осмар. Настоятелството на НЧ „Съгласие” и църковното настоятелство канят всички деца заедно с техните майки и баби на 1 май от 11:30 ч. в храма, за да боядисат заедно яйцата за празника.

публикувано на 21.04.21 в 10:29

Пролетна разходка под карантина

32-годишен мъж от Върбица нарушил карантината си, съобщиха от шуменската полиция. Около 11 часа вчера полицейски екип извършил проверка в дома на ул. “Стара планина“, в който трябвало да бъде  32-годишен мъж под карантина от 15 април. Установено било, че е напуснал жилището си. Образувана е проверка по случая.

публикувано на 21.04.21 в 10:25

Задигнаха 17 агнета

За кражба на агнета съобщил вчера 48-годишен мъж, който подал сигнал в 09:30 часа вчера в полицейското управление в Шумен. По негови данни, кражбата от стопански двор в село Новосел е станала за времето от 16:30 часа на 19 април до 09:20 часа на следващия ден. Липсвали 17 агнета. По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 21.04.21 в 10:22