Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грижа за болни и старци

Снимка: Pixabay

Нова национална програма за предоставяне на грижи в домашна среда е включена в националния план за действие по заетостта за тази година. Това съобщи Рени Радева, която временно изпълнява длъжността директор на Регионалната служба по заетостта във Варна.

По програмата ще бъдат назначавани безработни, които ще осигуряват грижа в домашна среда на хора с 80 до 89.99% трайно намалена работоспособност. От програмата ще се възползват и хора над 65-годишна възраст в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани с медицинска експертиза. Програмата ще се реализира до 31 декември в цялата страна.

Работодатели ще са общинските администрации, които в партньорство с Бюрата по труда ще извършват подбор на кандидатите. Персоналната грижа на един човек не може да надхвърля 4 часа дневно.

За Шуменска област са определени 149 бройки, а финансирането е над 1 029 000 лв.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гасиха пожар край Кочово

Смесена гора и 10 сгради са спасени от опожаряване край село Кочово при предизвикан пожар  в сухи треви след небрежност при боравене с открит огън. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът за пожара е получен вчера в 16:17 часа.  Към мястото на произшествието са насочени противопожарни екипи от Велики Преслав и Шумен , доброволци от..

публикувано на 10.09.24 в 10:54
Румен Радев

Президентът в Шумен днес

Президентът Румен Радев ще бъде днес - 10 септември, в Шумен. Това съобщават от пресслужбата на президентството. Държавният глава ще участва в официалното стартиране на проект за разширяване на производствената база на компанията „Алкомет“ - най-големият производител у нас на алуминиеви валцови и пресови продукти. Инвестицията е на стойност 140..

публикувано на 10.09.24 в 09:04

180 с електронни здравни досиета

180 жители на Шумен вече свързаха електронните си здравни досиета със своите мобилни телефони чрез приложението еЗдраве.  В сряда пунктът, в който хората могат да получат съдействие,  ще е пред сградата на Драматичния театър, а в петък пред сградата на Областната администрация, от 10:00 часа до 16:00 часа.  Пунктове ще има и във Велики Преслав на 10..

публикувано на 10.09.24 в 08:52

Доброволци на учение в Шумен

Над 100 души от доброволните екипи на Българския червен кръст за действие при бедствия и кризи, служители, както и представители на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец се включват в националното учение, което започва в местността „Кирека“ в подножието на Мадарските скали. Това съобщават от БЧК - Шумен. На 12 септември..

публикувано на 10.09.24 в 08:35

Рокади в гимназиите

Учениците от Професионалната гимназия по икономика в Шумен ще започнат новата учебна година в сградата на гимназията по облекло, хранене и химични технологии в Шумен.  Причината за това е, че ремонтът на гимназията по икономика продължава. В момента ръководствата на двете училища уточняват подробностите за съвместната работа.  Идеята е учениците от..

публикувано на 10.09.24 в 08:11

Планово без ток

В Шуменска област от 9:00 до 17:00 ч., поради обслужване на ел.съораженията ще бъде прекъснато захранването в село Тъкач и част от Каолиново, в селата Васил Друмево, Илия Р. Блъсково", Благово, Овчарово, Костена река, Кладенец и Друмево.  От 9:00 до 17:00 ч. няма да има ток в част от село Велино – улиците "Вела Пискова", "Крайречна", "Ясен",  "Васил..

публикувано на 10.09.24 в 06:10

Водата в Мараш бликна отново

Водата от извора в шуменското село Мараш бликна отново. Това стана по време на пробното водочерпене от извора и отпушването на запушената тръба, които започнаха днес. Новината съобщи заместник-кметът на община Шумен Даниела Русева. Тя уточнява, че водата все още е студена, но се надява до утре да потече и топлата минерална вода. Припомняме, че..

публикувано на 09.09.24 в 19:52