Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Унгарският парламент в снимки

Снимка: karacitours.bg

Изложба за една от най-впечатляващите сгради в света може да се разгледа в къщата музей „Лайош Кошут“ в Шумен.

Мястото не е избрано случайно, защото експозицията разказва историята на построяването на унгарския парламент. Сградата е построена за 17 години в края 19-ти и в самото начало на 20-ти век. Цената на градежа от първоначалните 18,5 млн. златни крони нараснала на 38 милиона.

Автор на неоготическия проект е австрийският архитект Имре Щайндл. Изградена в момент на изключителен национален подем и оптимизъм, сградата е била предназначена да бъде един от най-великите домове на парламент в света, като дори и днес тя остава една от най-големите държавни сгради в Европа. Основният купол е украсен със статуи на унгарските крале. От двете му страни има чакални, водещи към съответните камари на парламента. Стенописите на тавана са дело на Карой Лоц, най-добрият местен художник на фрески.

Миглена Стефанова разговаря със Станимира Ангелова, уредник в къщата музей „Лайош Кошут“ в Шумен, където е изложена експозицията, за научи още подробности за една от сградите-чудо на човешкия гений.

Изложбата „Унгарският парламент“ се организира със съдействието на Унгарския културен институт в София. Тя е направена специално за българската публика. А в Шумен може да се разгледа до края на април. От къщата музей „Лайош Кошут“, където е подредена тя, заявиха, че експозицията е достъпна за индивидуални посещения или за малки групи туристи.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма да асимилират българите в Украйна

Правителството на Украйна одобри окончателно плана за развитие на Одеска област, с който Болградският район се разделя на пет единици или громади. Стъпката е част от дългогодишна административна реформа в страната. Именно там живее и по-голямата част от българската общност в Украйна, която надхвърля 300 000 души и е четвъртото по големина малцинство...

публикувано на 03.06.20 в 10:14

Възкресение на духа

Фондация „Гален Темелков“ основаха група млади хора. Инициатор и вдъхновител е изкуствоведът Марина Персенг и приятелите на сина ѝ Гален, който загина в катастрофа край Плиска. Първият постоянен във времето фонд е за подпомагане на студенти и кандидат-студенти по медицина и другите специалности в медицинските университети и колежи. Този проект ще бъде..

публикувано на 02.06.20 в 09:12

Най-якият ден в живота ми

"Пуснахме корени… целият живот е онлайн. И морето даже!" "1 юни ще е най-якият ден в живота ми!" Това са думи на двама   шуменци - 10-годишни, яхнали велосипедите си препускат из центъра на града.  Беркай Юзджанов и Максим Симеонов са ученици от СУ “Сава Доброплодни“. Знаете, че за всяка тема си има експерти, чието мнение търсим, а..

публикувано на 01.06.20 в 15:13

Детска планета в градската градина

Стотици деца празнуваха 1 юни в градската градина на Шумен. Те се включиха в творчески и спортни игри. Всички състезатели, преминали трасе за велосипеди и тротинетки, участваха в томбола с награди. Малките художници пък рисуваха фантастични същества, дъги и езера, спазвайки социална дистанция. Колко цветни бяха емоциите около паметника на Тодор..

публикувано на 01.06.20 в 13:39

Журналист от Радио Шумен със златна значка

Сава Тончев от Радио Шумен бе удостоен с почетното звание „Носител на златна значка на град Шумен“ за безспорния му принос в популяризирането на шуменския спорт и във връзка с 60-годишнината му. Това стана на сесия на Общинския съвет днес. Докладната записка бе внесена от общинския съветник Захари Димитров - син на легендата на шуменския..

обновено на 29.05.20 в 17:01

Сказание за преславския "Титаник"

Неотдавна заради ниското ниво на водите на язовир ,,Тича“ се появи корабчето „Тангра”, потънало преди повече от 35 години. Сега за славното му минало напомня изсъхналото му старо дъно, килнато на една страна. Корабчето е изгнило на същото това място, оставено там през далечната 1981 година. 39 години по-късно разказваме неговата история...

публикувано на 29.05.20 в 09:10

Блондинки в действие

„Времето на изолация бе ползотворно за бизнес проекти, идеи нови онлайн контакти“. Това каза за Радио Шумен Олга Ускова -  председател на Международната асоциация на блондинките. Тя поясни, че организацията планира мерки за повишаване на раждаемостта и за подобряване безопасността на движението, организира контрол над качеството на продукти,..

публикувано на 29.05.20 в 08:56