Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Трети мандат за Капралов?

Предложения за промяна на правилника за избор и мандат на обществения посредник в Шумен направиха двама общински съветници от „Демократична България”.

Във връзка със стартиращата процедура за избор на обществен посредник адвокат Артур Алтунян и Васил Тодоров предлагат промени в регламента. „В момента при неуспешен избор на обществен посредник Общинският съвет е длъжен да прекрати процедурата и да открие нова. Липсата на срок за определяне на нова процедура означава, че колективният орган е задължен да насрочи нов конкурс веднага“, пишат в мотивите си съветниците.

Подобно развитие ще затрудни работата на Общинския съвет. За да се избегне това, Алтунян и Тодоров настояват да се регламентира срок от 6 месеца за обявяване и провеждане на нов конкурс.

Те предлагат да отпадне и условието всеки обществен посредник да има право само на два мандата. Съветниците посочват, че изискванията към качествата на кандидатите са изключително сериозни, а процедурата е напълно прозрачна. Отделно общественият посредник се избира и освобождава с мнозинство от 2/3 от общия брой на общинските съветници. В тази конкурентна среда трябва да победи най-компетентният кандидат, който не бива да бъде ограничаван мандатно, твърдят вносителите на предложението.

Вторият мандат на Иван Капралов като обществен посредник изтича в края на месец май. Той вече е информирал председателя на Общинския съвет в Шумен Красимир Минчев, че трябва да организира нова процедура по избор на обществен посредник.

Предложенията на общинските съветници от „Демократична България” са качени в сайта на Община Шумен и ще бъдат гласувани на сесията през април.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Земетресение в Шумен

Три труса са усетени тази нощ на територията на община Шумен. По данни на Европейският сеизмологичен център те са с магнитут между 2,3 и 3,2 по Рихтер. Първият е бил в 23.29 ч. с епицентър между селата Радко Димитриево и Ивански, вторият в 23.47 ч. в село Дибич и третият с епицентър Шумен в 00.06 ч. Няма инфорамация за пострадали и нанесени материални..

публикувано на 17.01.21 в 07:39

Застудяването ще продължи

Тази сутрин в Североизточна България най-ниските температури са измерени в Шумен и Разград по -8 градуса, в Силистра -7, Търговище -6 и в Русе -5 градуса. Днес ще преобладава облачно време, почти без валежи. Ще духа слаб до умерен, по крайбержието временно силен вятър от север, следобед ще се завърти от север-северозапад и ще започне да отслабва...

публикувано на 17.01.21 в 07:36

В Мадара пропищяха от огромни сметки за вода

Жители на шуменското село Мадара са възмутени от надписани сметки за вода. Някои от домакинствата дължат пари за близо 400 кубика.  Иванка Сенова живее сама. През октомври потреблението ѝ е 2 кубика, а сега служебно са ѝ начислени 62 кубика. Това означава, че жената трябва да плати повече от 160 лева. "Не знам откъде и как са ги начислили тези..

публикувано на 16.01.21 в 15:28

Подслон за хората без дом

С 15 места за приютяване на бездомни хора през зимата разполага Кризисният център в Шумен , който се намира на улица „Шуменска комуна“. Сигнали за скитащи, които имат нужда от подслон, се подават на дежурния телефон в Общината – 054 857 677. В центъра са предвидени и 20 места за пострадали при бедствия и аварии, а също и за хора, закъсали по..

публикувано на 16.01.21 в 14:38

Жълт код за ниски температури

Най-студено тази сутрин е било в Радград – минус 5 градуса, съобщават от варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология. Минус 3 градуса са отчетени в Шумен, минус 2 – в Силистра, минус 1 – в Търговище, а в Русе – няколко десети под 0 градуса. През деня ще преобладава облачно време, като главно около и след обед ще превали слаб..

публикувано на 16.01.21 в 07:51

46 нови случая в Североизтока

Шуменска област е с най-много новозаразени с коронавирус в Североизточна България за изминалото денонощие. Регистрирани са 21 нови случая, показват данните в Единния информационен портал. В Русенско има 11 новодиагностицирани, в Силистренско – 7, в област Търговище – 5, а в област Разград – 2. В страната новите положителни проби са 552 или..

публикувано на 16.01.21 в 07:25
Община Шумен

Обсъждат поемане на общински дълг

Ремонти на Летния театър и на Младежкия дом в Шумен планира общинската администрация. За реализацията им местната власт обмисля поемането на дългоспрочен общински дълг от „Регионалния фонд за градско развитие“ АД. За целта на 22 януари от 14.00 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ в сградата на Община Шумен ще бъде проведено публично обсъждане..

публикувано на 15.01.21 в 16:50