Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Шумен ще работят заведенията без места за консумация

Заведенията за бързо хранене, в които няма консумация на място, могат да работят, всички останали ще бъдат затворени. Това стана ясно след извънредно заседание на Областния кризисен щаб в Шумен. Няма да работят увеселителни игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници. На ресторантите и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Служителите, които обслужват клиенти, трябва да работят с лични предпазни средства. Търговските обекти, които работят, трябва да създадат организация, чрез която клиентите да стоят на не по-малко от метър разстояние един от друг.

През изминалото денонощие полицейските служители са проверили над десет сигнала за незатворени питейни заведения, половината от тях са се оказали недействителни. Полицията следи дали се спазва домашната карантина, а наказанията за тези, които не я спазват в ситуация на пандемия, са до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева. До момента под домашна карантина в област Шумен са 24 души. Всички проби за коронавирус, изпратени от Шумен до този момент, са отрицателни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подготвят яслена група в „Братя Грим“

Да бъде разкрита яслена група в шуменската детска градина „Братя Грим“. Това поиска директорката на детското заведение Евгения Михова от Общинския съвет към община Шумен.  Предложението в градината в квартал "Тракия" да бъдат отглеждани деца от 10-месечна до тригодишна възраст е постъпило на 4 юли в администрацията. Посочено е, че ще бъдат спазени..

публикувано на 22.07.24 в 17:20

Умуват новата такса смет

Експертна комисия изготвя математическите модели на новата такса за битови отпадъци в община Шумен. Принципът, който трябва да бъде спазен от всички общини през 2025 г., е замърсителят плаща. Досега водещият показател бе данъчната оценка на имота. Шуменската администрация обаче трудно може да следи колко души обитават дадено жилище и какъв отпадък..

публикувано на 22.07.24 в 15:27

21 селища на воден режим

С още две е увеличен броят на населените места в Шуменско, които са на воден режим. Това показва справка в сайта на ВиК дружеството, където са посочени и схемите, по които се осигурява вода.  Едното село е Ловец от община Върбица, в която по график вода се подава също в града и други три селища – Конево, Станянци и Чернооково.  В списъка за..

публикувано на 22.07.24 в 14:23

Отиде си ветеран столетник

Почина последният ветеран от Втората световна война в област Шумен редник Никола Пенчев, информират от Военното окръжие.  Никола Пенчев е роден на 8 декември 1921 г. в село Згориград, Врачанско. На 25-годишна възраст се преселва със семейството си в с. Златна нива, община Каспичан, където живее до сетния си дъх заедно с дъщеря си. Носител е на..

публикувано на 22.07.24 в 13:00

Разширяват зоопарка в Шумен

Петима души се грижат за животните в шуменския зоопарк. Това обяви по време на комисията по бюджет и финанси ръководителят на общинското предприятие „Паркове и обредна дейност“ Сергей Стойков.  В докладна на зам.-кмета Десислава Петрова се предлага разкриването на специално звено към общинското предприятие, което да отговаря само за зоокъта в парк..

публикувано на 22.07.24 в 11:59

Пет пожара гасиха огнеборците

Пет пожара са възникнали в сухи треви и храсти през уикенда на територията на Шуменска област, като всички те са потушени навреме. Това съобщават от шуменската полиция. Четири от пожарите са били в съботния ден. В 11:28 часа е получен сигнал, че горят сухи треви в землището на село Мадара. На място е изпратен екип на РС "Пожарна безопасност и..

публикувано на 22.07.24 в 11:48

Пазете горите от пожари!

Да се спазват правилата за пожарна безопасност и да не се проявява небрежност, която би довела до възникване на пожари. За това призовават от Регионалната дирекция по горите – Шумен.  Оттам напомнят, че по време на пожароопасния сезон, който продължава до края на октомври, се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи в..

публикувано на 22.07.24 в 11:31