Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът говори

Кметът на Шумен Любомир Христов
Снимка: Община Шумен

Кметът на Шумен Любомир Христов към гражданите:

Уважаеми съграждани,

Бих искал да се обърна към вас и да посъветвам всички да запазим  спокойствие, да действаме разумно и дисциплинирано. Няма да ограничим разпространението на заразата с панически и хаотични мерки, а със спазването на всички указания на Националния координационен щаб, разпоредбите на Министерския съвет, на различните министерства, решенията на Народното събрание и препоръките на всички медицински и санитарни органи. Не бих искал да търся дивиденти от показни акции без потвърден полезен за хората резултат.

Ежедневно провеждаме работни срещи на Общинския кризисен щаб и специалистите твърдят, че в такава ситуация нищо друго не помага така, както изолацията, хигиената и спазването на карантина, ако това се налага. Благодаря на всички, които спазват тези препоръки.

Макар до момента да няма регистриран случай на заразен с коронавирус в Шумен, отново се обръщам към възрастните хора. Моля, не излизайте навън без причина. Не се събирайте повече от двама души на открито. Спазвайте дистанция.

Същото се отнася и за младите хора. Не бих искал да въвеждам вечерен час, затова бъдете по-отговорни към собственото си здраве и към здравето на по-възрастните, на вашите баби и дядовци. Съветвам родителите да наложат по-строг дневен режим за по-големите деца. По-малките да не посещават детските площадки, а майките да не се събират заедно в паркове и градини.

Полагаме усилия за почистване на улиците, а от днес започна миенето по квартали и в целия град, дезинфекцират се и спирките. Според специалистите обаче подобни мерки са по-скоро психологически, отколкото с реален положителен ефект в борбата срещу разпространението на заразата. Съвсем друго е, разбира се, когато става въпрос за дезинфекцирането на вътрешните помещения в офиси, учреждения, търговски обекти, в автобусите, във влаковете, в такситата, които трябва да бъдат задължителни.

Припомням отново, че е разкрит телефон в помощ на самотно живеещи възрастни хора (0889 42 55 55). Отворени са и дежурни телефони в РЗИ – Шумен – 054/800 719, 054/800722 и мобилен 0895721057 и в РЗОК – Шумен – 054/ 850085, 054/850070 и мобилен 0885695322 за въпроси и консултации, свързани с коронавируса, за сигнали и жалби.

Правим съвместни проверки с полицията  за спазване на карантинния срок и за спазване на обществения ред.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пазители на сферата

Фондация „Подобри“ обявява доброволческата мисия „Младежка сфера". Събитието започна днес в младежкото пространство до хотел „Шумен“, а целта е да запознае обществеността с дейностите и предизвикателствата, пред които се изправят екипът и доброволците, които се грижат за сферата.  По време на инициативата младежи имат възможността да участват в..

публикувано на 17.07.24 в 12:19

Спецакция в Шуменско

Близо 300 растения от вида на конопа са намерени от полицията в частен дом в село Цани Гинчево, обитаван от 48-годишен мъж. Това е станало в рамките на специализирана операция, насочена срещу битовата престъпност в област Шумен. В хода на същата акция в частен имот във Велики Преслав криминалисти открили и иззели самоделен пистолет.  В жилище в..

публикувано на 17.07.24 в 12:03

Кола изгоря на пътя

Лек автомобил "Мерцедес" е унищожен при пожар тази нощ, съобщават от шуменската полиция. При прибиране от произшествие в село Близнаци около 00:20 часа противопожарният екип забелязал мерцедесът да гори на пътното платно между селата Хитрино и Сливак.  По данни на водача, по време на движение от двигателния отсек започнал да излиза дим, а малко..

публикувано на 17.07.24 в 11:19

Закани за убийство

68-годишна жена подала сигнал в полицейското управление в Шумен вчера, че получила закана за убийство.Това съобщават от шуменската полиция. По нейни данни, това е станало на 13 юли в частен дом в село Добри Войниково. Заплахите и заканите към нея били отправени от 45-годишен мъж, неин племенник. Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 17.07.24 в 11:11

Спасиха 10 къщи в Преселка

10 жилищни сгради и слънчогледов блок от 300 декара са били спасени от изгаряне след пожар в село Преселка. Това съобщават от шуменската полиция. Сигнал за горяща къща близо до язовира е приет в 16:39 часа вчера в дежурната част на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Нови пазар.  Към адреса са насочени противопожарни..

публикувано на 17.07.24 в 11:05

Част от Шумен без вода

Авария оставя без вода част от Шумен, съобщават от ВиК.  Проблемът е на главен водопровод на улица „Червена стена“ № 22. Заради него е спряно подаването в квартал „Боян Българанов“, в района на Многопрофилната болница и във високата зона на Шумен.  Очаква се водата да бъде пусната до 16:00 ч., уточняват от ВиК. А заради строително-монтажни работи..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Огън изпепели къща

Пожар е изпепелил къща и постройка към нея в Смядово днес следобед. Това съобщават от шуменската полиция. 71-годишен собственик на имота рязал дърва за огрев. Пламъците тръгнали от спомагателна постройка към къщата.  Два екипа пристигнали ня място, заварили силно развит пожар, който бързо се прехвърлил към къщата.  Пламъците са ликвидирани, но къщата и..

публикувано на 16.07.24 в 19:22