Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

52 дела за нарушени мерки

Снимка: БГНЕС

Текст в Наказателния кодекс ангажира наказателната отговорност на всеки, който наруши наредба, правила или мерки, наложени против разпространението на заразна болест по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи. Гласуваните промени в този текст бяха обнародвани на 14 март тази година и с тях бяха завишени и наказанията. След изменението, престъплението по член 355, ал. 2 от НК вече се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Две от новопостъпилите дела на специален надзор днес в Апелативната прокуратура във Варна са били образувани от Районната прокуратура в Шумен, а осем – от Районната прокуратура във Варна.

Общият брой на делата за неспазване на карантинните мерки и за разпространение на фалшиви новини в района на Апелативна прокуратура във Варна до момента са 52.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Старитрат профилактичната ветеринарна програма

От 1 април стартира изпълнението на държавната профилактична  ветеринарна програма за настоящата година. В област Силистра 24 ветеринари започват държавната профилактика. В момента е налична ваксина срещу болести като антракс и туберкулоза по говедата с препоръчителен срок за изпълнение в границите на месец април т.г. Прилагането на ваксина..

публикувано на 28.03.20 в 12:00

Красимир Вълчев: Учебната година ще бъде удължена

Ако учебните занятия се възстановят до 21 април, забавянето на учебната година ще бъде минимално, но по всичко личи, че има опасност учебната година да бъде удължена. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев днес. Вероятно ще има изместване и изпитни кампании. Има три варианта за отместване на изпитите за кандидатстване след..

публикувано на 28.03.20 в 11:25

Интензивен трафик по границите

Интензивен е трафикът за товарни автомобили на границата с Турция при „Лесово“ и на „Дунав мост“ - изход по данни на "Гранична полиция"от 6 часа тази сутрин. За по-бърза обработка за камионите към Румъния трасетата за преминаване са увеличени от три на  шест.

публикувано на 28.03.20 в 11:08

Нова електронна услуга за безработните

Всеки гражданин, подал заявление за търсене на работа може да провери статуса си чрез новата електронна услуга „Предоставяне на достъп на физически лица до информация свързана с тях и съхранявана в регистри на първични администратори“. Услугата e достъпна за потребители в Системата за сигурно електронно връчване -www.edelivery.egov.bg,..

публикувано на 28.03.20 в 10:12

Екипите за неотложни дейности ще ползват зелените коридори

Всички коли на екипи, които извършват неотложни дейности, каквито са медицинските, например, ще могат да използват зелените коридори, по които минават тежкотоварните автомобили. Това обяви на извънреден брифинг на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов още веднъж призова хората, които нямат..

публикувано на 28.03.20 в 09:52
Кирил Ананиев

28 дни карантина за заразените с COVID-19

Здравният министър Кирил Ананиев издаде нова заповед, която определя 28-дневна карантина за лицата с потвърден корона вирус, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Тези, които са без симптоми или са с леки клинични оплаквания, подлежат на "задължителна домашна изолация" "за срок от 28 дни от датата на потвърдителното лабораторно изследване"...

публикувано на 28.03.20 в 08:21

313 с корона вирус в България

Общият брой на регистрираните случаи на коронавирусната инфекция у нас вече е 313. Това съобщи на редовния брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб за Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски. Най-възрастният пациент е на 86 години, а най-младият – на 3. Новите случаи за деня са 37, като по-голямата част от тях са в София. Така общият брой..

публикувано на 28.03.20 в 08:16