Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Думата на кмета

Снимка: Община Шумен

Кметът на Шумен Любомир Христов разпространи обръщение към жителите на общината. Той приканва хората да проявят съпричастност и да спазват наложените мерки.

Ето целия текст на обръщението:

"Кампанията “Помогни сега” обедини много хора в помощ на институциите с най-голяма отговорност в борбата срещу коронавируса. Болниците, лекарите, сестрите поемат отговорността за живота ни и трябва да бъдат подготвени, за да не се налага да избират кого да спасяват. Изминалите седмици ни показаха, че солидарността може да събере заедно големия бизнес, хора с по-големи и по-малки възможности. Сред тях са и шуменски младежи, които живеят и работят в чужбина, но са решили да ни помогнат да се справим с това предизвикателство. А опасността може да застигне всеки от нас, наши близки или съвсем непознати хора. В този смисъл смятам, че съпричастността и добрата енергия, които се отключиха, ще ни помогнат да преодолеем кризата. Може би това е най-важното нещо, които се случи през последните две седмици.

На този фон смятам за неуместни някои от емоциите и упреците към администрацията, които коронавирусът изкара в публичното пространство. Бих искал да напомня, че МБАЛ е областна болница. Независимо от това, всяка година Община Шумен заделя по 100 000 лева от бюджета си за закупуване на медицинска апаратура. През 2020-та ще финансираме наложителния основен ремонт на болничната аптека. Благодаря на кметовете на другите общини, които обявиха, че също ще помогнат на най-голямото здравно заведение на територията на областта.

Но предложенията към нас да похарчим колкото се може повече средства в момента не ми се струват особено разумни. Да бъдем по-конструктивни и да мислим в една посока, когато имаме да решаваме ежедневно множество проблеми. Ние не знаем, а и никой не е наясно, какво точно предстои и докога. Разсрочването на данъчните плащания, отмяната на търговете, невъзможността да се извършват в пълен обем различните дейности води до ограничаване на средствата, които постъпват в общинския бюджет. Затова и харченето на парите трябва да бъде с мярка и загриженост за бъдещето.

И накрая, отново се обръщам към всички наши съграждани да спазват наложените мерки. Също и към възрастните – моля останете си вкъщи. Така ще ни помогнете да се справим с разпространението на заразата. Има кой да се погрижи за вас. Вашите близки, децата ви, социалните работници и доброволците ще ви помогнат. Най-важното сега е да опазим живота и здравето на хората. Спазвайте карантината, ако сте имали рискови контакти или се завръщате от чужбина. Отговорното спазване на правила също е проява на съпричастност."


ВИЖТЕ ОЩЕ

Децата на Велики Преслав празнуват

Детският празник във Велики Преслав се проведе на входа на градския парк. Десетки приказни герои се разхождаха сред деца и възрастни и предлагаха балони, лакомства, напитки. Под звуците на популярни детски песни малчуганите рисуваха на асфалта, правиха си снимки за спомен и се надпреварваха с велосипеди и тротинетки. Най-малките гости бяха..

публикувано на 01.06.20 в 19:06
Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов идва в Шумен

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще посети Шумен на 2 юни. По време на визитата Каракачанов заедно с кмета на града Любомир Христов, областния управител Стефан Желев и председателя на Общинския съвет Красимир Минчев ще почетат паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. От 10.00 часа..

публикувано на 01.06.20 в 17:02

Вдигат четири нови завода в Шумен

Четири нови предприятия се очаква да бъдат изградени до края на годината в Индустриалния парк в Шумен. Това съобщи днес изпълнителният директор на Парка Николай Тончев. Три от тях ще бъдат в зона С, а четвъртото – в новата подзона. "Едното предприятие, което ще започне да се изгражда, е в областта на металообработката и ще произвежда стоманени..

публикувано на 01.06.20 в 14:54

С термометър на входа

Детските градини в община Велики Преслав посрещат своите възпитаници с термометри на входа. Не се допускат родители в сградите, малчуганите се събуват при влизане и прибират обувките в торбички. Според подадените декларации, днес половината от децата следва да се върнат в градините. Родители коментираха тази сутрин, че са чакали отварянето на..

публикувано на 01.06.20 в 14:16

Три десетилетия пазител на реда

30 години служба в МВР празнува инспектор Ивайло Иванов от Областната дирекция на МВР в Шумен. Така той е сбъднал детската си мечта да стане полицай и да служи на хората. 49-годишният Ивайло Иванов, днес оперативен дежурен в областната дирекция, прекрачил за първи път вратата на полицейското управление в града преди 30 години. "Помня и ще помня винаги..

публикувано на 01.06.20 в 11:39

Двама забравиха за карантината

Двама души в Шуменска област не са спазили наложената им домашна карантина, съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен. Проверките са били извършени на 29 май. На посочените от тях адреси не са намерени 22-годишен мъж от село Тодор Икономово и 59-годишна жена от село  Каравелово, които не спазвали наложената им от РЗИ 14-дневна карантина след..

публикувано на 01.06.20 в 10:37

Юмруци в носа

Досъдебно производство за нанесена телесна повреда е започнато в полицейското управление в Шумен. След възникнал скандал около 20:30 ч. на 30 май в частен дом в село Царев брод 51-годишен мъж нанесъл удар в областта на лицето на 66-годишна жена. След преглед в МБАЛ- Шумен било установено, че е със счупено носни кости. Мъжът бил задържан в..

публикувано на 01.06.20 в 10:31