Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпускат още пари за патронажна грижа

Снимка: БТА

Министерството на труда и социалната политика отделя допълнително 45 млн. лева по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ в подкрепа на самотно живеещи възрастни и хора с увреждания. От днес общините ще могат да кандидатстват, за да получат финансиране за патронажна грижа, съобщиха от ведомството.

По проектите ще може да се наема персонал за предоставяне на услуги по домовете. Наетите служители ще доставят на нуждаещите се хранителни продукти, лекарства и продукти от първа необходимост, закупени със средства на ползвателите. Потребителите биха могли да получат съдействие и в заплащане на битовите им сметки или в заявяване и получаване на неотложни административни услуги. Общинският персонал ще бъде осигурен с лични предпазни средства и дезинфекциращи препарати.

Всички 156 общини, които вече изпълняват проекти по „Патронажна грижа“ и предоставят здравно-социални услуги в дома, трябва да подадат искане за допълнително споразумение за определената в Условията за кандидатстване сума и минимален брой потребители. Останалите общини могат да кандидатстват самостоятелно или в партньорство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова яслена група в Шумен

Нова яслена група да бъде разкрита в ЦДГ “Братя Грим“ в кв. „Тракия“ в Шумен. Това гласуваха съветниците от Постоянната здравна комисия на Шуменския общински съвет. „Има желаещи, защото кварталът се разраства. Ще бъде осигурен и персонал.“, поясни директорът на детската градина Евгения Цветанова. Конфликтна точка на сесията на 28-ми юли..

публикувано на 23.07.24 в 16:59

Заедно срещу огъня

Над 290 000 лева са събрани в първите шест дни на кампанията, обявена от Националната асоциация на доброволците в България.  Заради големите пожари от организацията отправиха призив за дарения, с които да бъдат осигурени оборудване и инструменти за доброволците. С част от средствата вече са поръчани ранцеви пожарогасители, такива са получени и като..

публикувано на 23.07.24 в 09:34

Жълт код за бури днес

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевична дейност издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за 21 области в страната. То е в сила и за пет области от Североизтока – Шумен, Разград, Силистра, Търговище и Русе. Днес въздушната маса над страната ще остане неустойчива, сочи прогнозата на НИМХ...

публикувано на 23.07.24 в 09:02

Адреси без ток

Ето къде няма да има ток днес заради профилактика и ремонтни дейности: Разградска област За времето от 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в част от областния град – улиците „Мидия“, “Сребърна“ и „Полковник Марков“. По същото време без електричество ще бъде и Цар Калоян – улиците „Черно море“,..

публикувано на 23.07.24 в 08:57
Димитър Главчев

Служебният премиер онлайн

Служебният премиер Димитър Главчев ще отговаря на въпроси на граждани и медии пряко на страницата на Министерския съвет във Фейсбук днес от 10:00 часа. Могат да се задават въпроси както по време на излъчването, така и предварително под анонса в социалната мрежа. Сред публикуваните въпроси са такива, свързани с мерките срещу пожарите, както и..

публикувано на 23.07.24 в 08:24

Денят започва със слънце

Между 18° и 23° бяха температурите в 6:00 ч. тази сутрин в региона. В Шумен са измерени 21°, атмосферното налягане е 987 хектопаскала – малко по-високо от средното за месеца, слабо ще се колебае, а относителната влажност на въздуха - 83%. Днес предиобед ще преобладава слънчево време. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна..

публикувано на 23.07.24 в 07:14

ПП-ДБ върнаха мандата

Президентът Румен Радев връчи днес втория проучвателен мандат за кабинет на втората по големина политическа сила в Народното събрание ПП-ДБ. Още миналата седмица обаче от коалицията заявиха, че нямат нужната подкрепа за съставяне на правителство и ще върнат папката празна. "Отговорът след проведените разговори е, че това не може да се случи..

публикувано на 22.07.24 в 11:22