Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отпускат още пари за патронажна грижа

Снимка: БТА

Министерството на труда и социалната политика отделя допълнително 45 млн. лева по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ в подкрепа на самотно живеещи възрастни и хора с увреждания. От днес общините ще могат да кандидатстват, за да получат финансиране за патронажна грижа, съобщиха от ведомството.

По проектите ще може да се наема персонал за предоставяне на услуги по домовете. Наетите служители ще доставят на нуждаещите се хранителни продукти, лекарства и продукти от първа необходимост, закупени със средства на ползвателите. Потребителите биха могли да получат съдействие и в заплащане на битовите им сметки или в заявяване и получаване на неотложни административни услуги. Общинският персонал ще бъде осигурен с лични предпазни средства и дезинфекциращи препарати.

Всички 156 общини, които вече изпълняват проекти по „Патронажна грижа“ и предоставят здравно-социални услуги в дома, трябва да подадат искане за допълнително споразумение за определената в Условията за кандидатстване сума и минимален брой потребители. Останалите общини могат да кандидатстват самостоятелно или в партньорство.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Медици зоват да спазваме мерките

Българският лекарски съюз предупреди, че неспазването на противоепидемичните мерки при протестите от последните дни ще доведе до увеличаване на броя на заразените с коронавирус и до натоварване на здравната система. В позиция до медиите от съсловната организация призовават: "Вече няколко месеца сме изправени, като общество и здравна система пред..

публикувано на 13.07.20 в 13:10

Важно за седмокласниците

Излезе първото класиране за прием в осми клас в профилираните и професионални паралелки в гимназиите. Седмокласниците могат да проверят къде са приети, като въведат входящия си номер и код за достъп в интернет страницата на Министерството на образованието и науката.  Записването след първия етап на класирането става до 16 юли, включително. Тези, които..

публикувано на 13.07.20 в 11:59

Първо класиране в гимназиите

Очаква се днес да излезе първото класиране след седми клас в гимназиите.  Учениците ще могат да проверят къде са приети в електронната платформа на адрес: http://priem.mon.bg чрез входящ номер и код за достъп от служебната бележка. Записването на приетите ученици на първото класиране или подаване на заявление за участие във втория етап е до..

публикувано на 13.07.20 в 09:30

Глътка въздух: 77 нови случая

Няма нови случаи на COVID-19 в областите Шумен, Търговище, Силистра и Русе. Двама пациенти с коронавирус са регистрирани за област Разград, сочат данните на Единния информационен портал. 77 са новите случаи на коронавирусна инфекция при направени 1198 PCR теста в страната. Откритите случаи са сравнително малко, но и тестовете са по-малко от..

публикувано на 13.07.20 в 08:23

Облачно на 13 юли

В 6 часа, температурата на въздуха в Шумен беше 16 градуса, в Търговище и Силистра - 17, в Русе - 15 и 14 градуса в Разград. В Шумен, атмосферно налягане е 991 хПа, по-високо от средното за юли, през деня слабо ще се колебае. Относителната влажност на въздуха е 77 %. Преди обед ще има значителна облачност. На отделни места е възможно да превали..

публикувано на 13.07.20 в 07:51

Отварят нощните заведения

Считано от утре, 13 юли, се разрешават посещенията на закрито и на открито в дискотеки, пиано-барове, нощени барове и клубове при заетост на местата не повече от един човек на квадратен метър и при спазване на противоепидемични изисквания, съгласувани с браншовите асоциации. Това се посочва в Заповед на министъра на здравеопазването, издадена днес,..

публикувано на 12.07.20 в 16:28

Времето от 13 до 19 юли

През нощта срещу понеделник от запад на изток, по преминаващ фронт, облачността ще се увеличи и на места, предимно в Североизточна България, ще започнат краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици. В южните части на района чак през деня е възможно да превали слаб дъжд. До края на деня валежите навсякъде ще спрат и облачността ще..

публикувано на 12.07.20 в 15:24