Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сговорна дружина планина повдига

Снимка: pixabay.com

Над 3600 доброволци са се записали за да помагат на общините от началото на извънредното положение в страната, съобщиха от Националното сдружение на общините в България. Те са заявили желание да се включат с доброволен труд, средства, лични автомобили и най-вече - при доставката на храни и лекарства. До момента експертите на Сдружението са събрали и обработили данните от 202 общини. Заедно с формированията, които функционират в повечето общини, и доброволците, с които работи системата на Българския червен кръст, данните от НСОРБ вече се интегрират в единна информационна система, до която ще имат достъп кметовете. Платформата ще дава яснота какъв доброволчески екип е на разположение в даден момент на територията на съответната община. Това дава възможност на кметовете, които ръководят кризисните щабове по места, ефективно да планират къде има необходимост от помощ, включително дали е нужно пренасочване към съседни общини. В 186 общини в страната работят телефони за заявки на нуждаещи се граждани за доставка на стоки от първа необходимост и лекарства.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Медици зоват да спазваме мерките

Българският лекарски съюз предупреди, че неспазването на противоепидемичните мерки при протестите от последните дни ще доведе до увеличаване на броя на заразените с коронавирус и до натоварване на здравната система. В позиция до медиите от съсловната организация призовават: "Вече няколко месеца сме изправени, като общество и здравна система пред..

публикувано на 13.07.20 в 13:10

Важно за седмокласниците

Излезе първото класиране за прием в осми клас в профилираните и професионални паралелки в гимназиите. Седмокласниците могат да проверят къде са приети, като въведат входящия си номер и код за достъп в интернет страницата на Министерството на образованието и науката.  Записването след първия етап на класирането става до 16 юли, включително. Тези, които..

публикувано на 13.07.20 в 11:59

Първо класиране в гимназиите

Очаква се днес да излезе първото класиране след седми клас в гимназиите.  Учениците ще могат да проверят къде са приети в електронната платформа на адрес: http://priem.mon.bg чрез входящ номер и код за достъп от служебната бележка. Записването на приетите ученици на първото класиране или подаване на заявление за участие във втория етап е до..

публикувано на 13.07.20 в 09:30

Глътка въздух: 77 нови случая

Няма нови случаи на COVID-19 в областите Шумен, Търговище, Силистра и Русе. Двама пациенти с коронавирус са регистрирани за област Разград, сочат данните на Единния информационен портал. 77 са новите случаи на коронавирусна инфекция при направени 1198 PCR теста в страната. Откритите случаи са сравнително малко, но и тестовете са по-малко от..

публикувано на 13.07.20 в 08:23

Облачно на 13 юли

В 6 часа, температурата на въздуха в Шумен беше 16 градуса, в Търговище и Силистра - 17, в Русе - 15 и 14 градуса в Разград. В Шумен, атмосферно налягане е 991 хПа, по-високо от средното за юли, през деня слабо ще се колебае. Относителната влажност на въздуха е 77 %. Преди обед ще има значителна облачност. На отделни места е възможно да превали..

публикувано на 13.07.20 в 07:51

Отварят нощните заведения

Считано от утре, 13 юли, се разрешават посещенията на закрито и на открито в дискотеки, пиано-барове, нощени барове и клубове при заетост на местата не повече от един човек на квадратен метър и при спазване на противоепидемични изисквания, съгласувани с браншовите асоциации. Това се посочва в Заповед на министъра на здравеопазването, издадена днес,..

публикувано на 12.07.20 в 16:28

Времето от 13 до 19 юли

През нощта срещу понеделник от запад на изток, по преминаващ фронт, облачността ще се увеличи и на места, предимно в Североизточна България, ще започнат краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици. В южните части на района чак през деня е възможно да превали слаб дъжд. До края на деня валежите навсякъде ще спрат и облачността ще..

публикувано на 12.07.20 в 15:24