Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отиде си актьорът Вълчо Камарашев

Снимка: Кирчо Стоичков

На 82-годишна възраст ни напусна големият български актьор Вълчо Камарашев, съобщават от Съюза на артистите в България. 

Любимец на няколко поколения, Вълчо Камарашев е от онези български актьори, които нямат нужда от представяне. Бай Вълчо, както го наричаха колегите и приятелите, е един от любимите актьори на поколения българи. Чувството за хумор и жизнерадостното му излъчване са вдъхновение за всеки, който имаше честта да го познава. 

Изиграл е над 100 роли в театъра, повече от 80 в киното и има близо 200 участия в телевизията. В театъра („В полите на Витоша“, „Хъшове“, „Маскарад“, „Три сестри“, „Майстори“, „Старчето и стрелата“, „Войцек“, „Чудо“ и др.), в телевизионни постановки и сериали („Крадецът на тролейбуси“, „Чичовци“, „Службогонци“, „Призраци“, „Нос“, "Откраднат живот", "Столичани в повече" и др.) и филми ("Черните ангели", "Тримата от запаса", "Зарево над Драва", "Вилна зона", "Осъдени души", "Чичовци", "Записки по българските въстания", "Служебно положение ординарец", "Мера според мера", "Комбина", "Жребият" и много други).

Вълчо Камарашев е роден на 12 септември 1937 г. във Видин. Завършва актьорско майсторство във  ВИТИЗ "Кр. Сарафов" в класа на проф. Филип Филипов през 1959 г. Три години играе в Бургаския драматичен театър (1959 – 1962), след това две години в Пернишкия драматичен театър (1962 – 1964), а после две години в Драматичния театър в Русе (1964 – 1966). От 1977 г. около 20 години е актьор в Нов драматичен театър "Сълза и смях", след това 15 години в Театър Българска армия. Член е на Съюза на българските филмови дейци от 1979 г.

Колегите и приятелите му ще го запомнят като талантлив актьор и прекрасен човек!

Поклон пред паметта му.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Прозорец към античността

Интерактивен прозорец в Историческия музей препраща посетителите към времето на римското присъствие по българските земи, съобщават от Регионалния исторически музей в Русе. Новата форма за представяне на историята разказва за периода на античността и влиянието, което той оказва за културното развитие на региона в миналото. Това е мултимедиен продукт,..

публикувано на 05.06.20 в 14:16

Колекция от графика

Повече от 60 творби на 40 известни български художници са експонирани в Художествената галерия „Проф. Никола Маринов“ в Търговище. Изложбата е „Колекция от графика“. Официално откриване естествено няма да има, но галерията ще може да се посещава по определен ред, каза директорът Пламен Проданов. В края на месеца, предстои разменено гостуване на..

публикувано на 04.06.20 в 14:42
Димитър Димитров - директор на ДКТ

Театърът е като лавина

В края на март Димитър Димитров - директор на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен, заяви в ефира на Радио Шумен, че театър ще има, докато има хора. По време на извънредното положение културният институт не остави своята публика и постоянно показваше хитовите си представления онлайн. „По този начин искахме да напомним, че сме тук и сме..

публикувано на 03.06.20 в 14:22

Награди за победители

Четири награди от Националния конкурс „150 години българска национална революция” завоюваха възпитаници на училища в Силистренско. За това информират от Областната администрация. Яна-Мария Гагова от СУ „Никола Йонков Вапцаров“ в Силистра получава първа награда за индивидуално изпълнение на възрожденска песен. В категория „есе“ Яна Костадинова от..

публикувано на 03.06.20 в 10:47

Филми на финала в САЩ

Два филма на силистренеца Адриан Ал Джазар са класирани  на финалите на онлайн кинофестивала “FlickFair” в  САЩ. Младият продуцент, сценарист и режисьор участва с филмите “Съвест” и “Отчаяние”. Кинофестивалът дава възможност всеки месец да се актуализира списъкът с предложения и да се излъчват победители. 8 са категориите, в които се оценяват..

публикувано на 02.06.20 в 14:15

"Петровска китка” само за болярите

Традиционният за Велики Преслав фолклорен събор „Петровска китка” ще се състои и тази година, но само с участието на изпълнители от общината. Това решиха председателите на местните читалища и кметската управа на работна среща в администрацията. Съборът се организира за празника на града Петровден и се провежда всяка година в популярната..

публикувано на 02.06.20 в 13:56

Концерт на открито с Калина

Калина Василева ще бъде солист и диригент на концерта на Симфониета - Шумен на 4 юни в къщата музей „Панчо Владигеров“. Това е вторият концерт на открито, който прави оркестърът този творчески сезон след отмяната на извънредното положение в страната. Още чуйте от разговора на Антоний Димов с Калина Василева. Началото на концерта под надслова..

публикувано на 01.06.20 в 16:24