Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическа поезия от Пламен Дойнов

Снимка: БГНЕС
"Влюбване в диктатора" е втората книга с политическа поезия, написана от родения в Разград поет, критик, драматург и професор в Нов български университет Пламен Дойнов. Авторът е литературен историк, редактор на "Литературен вестник", а често е в състава на журито в изданията на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“, който се провежда по традиция през месец май в Шумен.

На какво залага политическата поезия на проф. Дойнов, какво е отношението между интимно, политическо, обществено и лирическо, как литературният текст се съотнася към реалните прототипи от политическото пространство, може да проследите от разговора с проф. Пламен Дойнов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученически театрални празници

Националните ученически театрални празници започнат на 29 март в Шумен. Откриването е от 17:30 часа пред  Народно читалище „Добри Войников - 1856“. Организатор и домакин на събитието е Центърът за подкрепа за личностно развитие - Обединен детски комплекс „Анастас Стоянов". Тазгодишното издание на празниците се посвещава на 170 годишнината от..

публикувано на 28.03.24 в 16:29

Природата на Светла Чакърова

Известната художничка и преподавателка Светла Чакърова открива първата си изложба в търговищката галерия „Проф. Никола Маринов“. Тя се случва благодарение на нейния ученик Валентин Голешев, който е уредник в културния институт и куратор на експозицията. Откриването е днес от 17:30 часа. Светла Чакърова дълги години работи като педагог в..

публикувано на 28.03.24 в 13:06

„Икар“ за русенски театри

Три статуетки „Икар“ получиха театри от Русе. Младият Калоян Желев беше отличен за най-добър дебют.  Актьорът участва в спектакъла на Драматичния театър „Сава Огнянов“ „Странна случка с куче през нощта“.  „Икар на публиката” получи постановката „Ясен и Омая” на Държавния куклен театър – Русе, който заслужи и наградата за постижение в кукленото..

публикувано на 28.03.24 в 08:50

Пресечни точки в Шумен

Двама шуменци се срещат в концерта на Симфониета Шумен, който неслучайно е наречен „Пресечни точки“. На сцената тази вечер ще свири успешният млад пианист Станислав Димитров под диригентството на Несрин Байрамогуларъ. В момента инструменталистът трупа кариера в Германия и не само, а маестрото ръководи академичния оркестър на Държавната..

публикувано на 28.03.24 в 08:14

Поезия и импресии от Дачо Господинов

Дачо Господинов ще представи на 28 март в Шумен най-новата си книга „Очила с тъмни стъкла“. Срещата с родения в Разград автор е в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ от 17:30 ч. при вход свободен.  За Дачо Господинов има издадени няколко книги, сред които  „Понесен от светлината”  „Стихобитие”, „Все по-нататък...”, „Аз, кавалерът на музата” и..

публикувано на 27.03.24 в 11:57

Денят на театъра в региона

Международният ден на театъра се отбелязва на 27 март. За първи се чества през 1961 г. Въведен е от парижкия Международен театрален институт, който работи под егидата на ЮНЕКСО.  Празникът се отбелязва различно всяка година. Различни са и театрите у нас, които имат представления по случай Международния ден на театъра. Тази година със свои..

публикувано на 26.03.24 в 15:21

2016 вица

Сборникът „2016 вица“ на русенецът Валентин Димитров бе представен в Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе, през седмицата. Книгата излезе от печат в началото на 2024 г., а издател и е библиотеката.  За своя сборник авторът благодари на   българския народ, на когото чувството за хумор му е дадено в изобилие. Според Валентин..

публикувано на 24.03.24 в 10:21