Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богослуженията – и онлайн

Днес минаването под плащаницата не е препоръчително.

На Разпети петък – най-тежкия ден за Божия син – не се отслужва литургия. Сутринта в храма се изнася светата плащаница, чието носене напомня за носенето на Христовото тяло към гроба.

Тази година, заради пандемията от коронавирус, Светият синод на Българската православна църква призова вярващите да спазват стриктно всички епидемиологични изисквания на държавните власти, да не целуват и докосват плащаницата, и да не минават под нея. В храмовете няма да се раздават цветя и здравец. Вярващите трябва да са с предпазни маски и да спазват дистанция от минимум 2 метра един от друг. 

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан съобщи, че всички богослужения в храмовете за Великден ще бъдат предавани онлайн на страницата във фейсбук на митрополията.

Хората, които нямат достъп до интернет, ще могат да проследят празничните служби чрез ефира на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио и с преките излъчвания на Българската национална телевизия. Прякото предаване по БНТ утре (18 април) започва в 23,30 ч. На Великден от 10,55 ч. до 12 ч. зрителите ще имат възможност да проследят и светата литургия, посветена на Второ Възкресение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Къща горя в Мадара

220 кв. м покривна конструкция, бяла и черна техника и домашно имущество са изгорели по време на пожар в къща в Мадара снощи. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът за пламъците е получен на 1 август в 22:10 часа. На място е изпратен противопожарен екип от Шумен . За гасенето са използвани 24 000 литра вода. Причините  за пожара се..

публикувано на 02.08.24 в 12:04

Обновяват парк "Кьошковете"

До два дни парк „Кьошковете“ в Шумен ще бъде почистен от излишната растителност, а до края на другата седмица ще има ново осветление. Това заяви кметът Христо Христов, който инспектира възложената на общинските предприятия работа за обновяване на парка.  Около 50 пейки са възстановени. Пребоядисана е парковата мебел, след което деца ще ги украсят по свой..

публикувано на 02.08.24 в 11:43

Юмруци в лицето

Двама мъже са задържани за побой и грабеж, съобщават от шуменската полиция. Инцидентът станал на 1 август около 01.00 часа в село Изгрев. Двама мъже нападнали 25-годишен от търговищкото село Черковна, нанесли му юмручни удари в лицето и му отнели 200 евро и 200 лева. След проведени издирвателни мероприятия от служители на РУ - Шумен..

публикувано на 02.08.24 в 10:07

Събират строителни отпадъци

В Шумен, кварталите и селата на територията на общината са разположени контейнери за събиране на инертни строителни отпадъци от домакинствата. В тях може да се изхвърлят тухли, бетон, тротоарни и паркинг елементи и части от тях, гипсови елементи, керемиди и цигли, мазилка, фаянсови и теракотни плочки, санитарни елементи, сгурия, цимент и..

публикувано на 02.08.24 в 09:16

Дивдядово празнува днес

Шуменският квартал „Дивдядово“ ще отбележи своя празник днес - 2 август. По традиция тържеството ще се състои на площад „Тончо Жечев“, известен като хорището. Веселбата започва в 18:30 часа. Тазгодишният празник ще се проведе под мотото „На вечерник в Дивдядово – да съхраним традициите заедно“. Програмата включва много изненади, както и изпълнения..

публикувано на 02.08.24 в 09:09

Лунен фестивал в Кочово

За шеста поредна година в шуменското село Кочово ще се проведе Moon Music Festival. Форумът дава сцена за изява както на утвърдени имена от музикалната сцена, така и на изпълнители   с потенциал. Целта му е да предложи на публиката качествена българска музика с акцент върху групи от региона.  Фестивалът започва в петъчната вечер на 2 август и ще..

публикувано на 02.08.24 в 08:51

Празник на творчеството

Празник на творчеството „Таланти в социалните услуги“ организира община Шумен. Събитието е днес от 10:00 часа в пространството на вилата на общината на Шуменското плато. Над 60 участници от социалните институции ще участват в програмата с музикално-танцови изпълнения, рецитации и забавни ролеви игри. Празникът ще бъде обагрен с дефилета, рисунки..

публикувано на 02.08.24 в 08:39