Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отново африканска чума по свинете в региона

Снимка: БГНЕС

100 прасета от породата източно-балканска свиня са унищожени вчера в смядовското село Веселиново, след като във ферма там беше открито ново огнище на африканска чума по свинете. Животните са загробени според всички изисквания, каза за Радио Шумен кметът на община Смядово Иванка Петрова.

„Нужни са много пари за справяне с проблема, общината се затруднява финансово, и държавата би трябвало да ни помогне в тази ситуация“, каза още Иванка Петрова. Тя допълни, че след края на извънредното положение ще изпрати писмо до Министерството на земеделието, храните и горите, с което ще поиска целеви средства за борба с Африканската чума по свинете в региона.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Медицински център има нужда от помощ

Медицинският център "МБАЛ-Шумен" се нуждае от дезинфекционни разтвори, еднократни престилки, маски и ръкавици. В апела на неговия управител д-р Камен Граматиков се казва, че помощта е необходима заради ескалиращата епидемична обстановка, ежедневната работа с пациенти с неизвестен здравен статус и необходимостта от постоянна дезинфекция на..

публикувано на 28.10.20 в 17:01

COVID в Базовото

Директорът на ОУ "Д-р Петър Берон" в Шумен е започнал процедура за преминаване към обучение в електронна среда за прогимназиален етап (5-7 клас) за период от 2 седмици. За Радио Шумен Павел Павлов заяви, че стъпката е предприета заради  положителния PCR тест, който е дала Нора Станева-психолог в училището. Според Павлов състоянието на..

публикувано на 28.10.20 в 15:53

Домът в Лозево пламна с COVID-19

95 са новите случаи на COVID-19 в Шуменска област, според данните на РЗИ  за последното денонощие. Огнище на инфекцията е регистрирано в Дома за възрастни с умствена изостаналост, където има 20 души от домуващите и 9 от персонала с коронавирус. Заразените са на възраст от 27 до 80 г. Част от положителните на COVID-19 са безсимптомни, а другите прекарват..

обновено на 28.10.20 в 14:33

Прибират в Шумен пациентите от Преслав

7 от пациентите с коронавирус, които са настанени в преславската болница ще бъдат преместени в Шумен. Те ще бъдат приети в новосъздадения COVID сектор в Комплексния онкологичен център. Това съобщи за Радио Шумен д-р Свилен Арнаудов. Започва проверка в лечебното заведение във Велики Преслав, а РЗИ-Шумен ще изготви докладна по случая до Министерството на..

публикувано на 28.10.20 в 14:06

Без празник на 1 ноември

Честването за Деня на народните будители в Шумен се отменя заради усложнената епидемична обстановка, съобщиха от общината. Забраната за провеждане на организирани празненства на открито и закрито, както и трудността да се осигури необходимата дистанция между участниците правят невъзможно провеждането на общоградско тържество с..

публикувано на 28.10.20 в 12:06
Шумен , административен съд

Търси се плазма с кръвна група А+

Спешно се търси дарител на кръвна плазма с кръвна група А+. Тя е за магистрат от Административния съд в Шумен, който е на лечение с усложнена коронавирусна инфекция. Това призоваха от институцията. Донор на плазма може да бъде всеки преболедувал инфекцията, който е изградил достатъчно антитела. Даряването се извършва в Националния център по..

публикувано на 28.10.20 в 11:13
КОЦ - Шумен

Разкриват нов COVID сектор

Със заповед на директора на РЗИ се разкрива COVID сектор в Комплексния онкологичен център-Шумен. Той ще бъде с 20 легла, в отделна сграда- на палиативни грижи, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Свилен Арнаудов. Пациентите от отделението  по палиативни грижи ще бъдат преместени в отделението по Гастроентерология. 5 лекари, 8..

публикувано на 28.10.20 в 10:23