Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Част от противоепидемичните мерки се отменят

Кирил Ананиев
Снимка: БГНЕС

Mинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която допуска посещенията на търговски площи на открито  на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници, при спазване на следните противоепидемични мерки:

а) разполагане на масите по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 2,5 метра между тях и не повече от четири души на маса или на едно семейство;

б) обслужващият персонал да е с поставена защитна маска за лице;

в) да се почистват и дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки посетител;

г) да се поставят на видни места диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите на заведението.

Със заповедта на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните се възлага, съгласувано с министъра на здравеопазването, в срок до 05.05.2020 г.,  да определи и други изисквания и организация на работа на тези обекти.

Друга точка от заповедта урежда провеждането на обучения от учебните центрове за обучение на водачи за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство; учебните центрове, които извършват обучение на водачи на моторни превозни средства за извършване на превоз на опасни товари и/или курсове за обучение на консултанти по безопасността; учебните центрове, които провеждат курсове за обучение на водачи за придобиване на начална квалификация и за усъвършенстване на познанията им (периодично обучение); хората, които извършват първоначално и периодично обучение на технически специалисти в пунктовете за проверка на техническата изправност на пътни превозни средства; висшите училища, които извършват първоначално и периодично обучение на инструкторите; учебните центрове, които извършват специална и допълнителна подготовка на морските лица; учебните центрове, които извършват обучение в областта на гражданското въздухоплаване; центровете за професионално обучение и квалификация в железопътния транспорт.

Организаторите на обученията са длъжни да осигурят спазването на мярката за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки, в т. ч.: носене на защитни маски за лице и дезинфекция на използваните превозни средства и други съоръжения.

Заповедта на здравния министър допуска и упражняването на индивидуален спорт на открито, в т. ч. тенис, колоездене, лека атлетика, голф и др., при спазване на дистанция от най-малко 2,5 метра между отделните спортуващи.

Допускат се и посещенията на самостоятелни плувни комплекси и басейни, без да се разрешава функционирането на прилежащите към тях търговски обекти, при спазването на следните противоепидемични мерки:

а) провеждане на задължителен филтър на входа, като на всички посетители се измерва телесната температура. Не се допускат хора с повишена телесна температура;

б) осигуряване на условия за спазване на дистанция от 2,5 метра между чакащите да влязат;

в) обработката и дезинфекцията на водата в плувния басейн да се извършва по начин, осигуряващ поддържането на остатъчен свободен хлор във водата 0.4-0.5 мг/л;

г) тоалетните, съблекалните, съдовете за отпадъци, общите части, уредите, помещенията и другите съоръжения да се почистват и дезинфекцират най-малко на всеки един час;

д) осигуряване на диспенсери с дезинфектант, течен сапун и еднократни кърпи за ползване от посетителите;

е) ползване от персонала на защитни маски за лице и ръкавици;

ж) дезинфекциране след всеки посетител на използваните принадлежности (чадъри, шезлонги, столове, гардероби и др.);

з) създаване на организация за недопускане струпване на много хора едновременно в общите помещения (съблекални и тоалетни);

и) разстоянието между шезлонгите на два чадъра в площите на открито около басейните да бъде най-малко 4 метра, а когато единият чадър се ползва от повече от двама члена на едно семейство, минимум  8 метра; един чадър да се ползва от не повече от две лица или членовете на едно семейство;

к)  недопускане работата на водни атракциони, включително и такива за деца.

Заповед № РД-01-249/03.05.2020 г. влиза в сила от утре, 4 май.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Стипендии за най-добрите

Стипендиантската програма „Готови за успех“ обяви нови условия за учебната 2020-2021 година. Приоритет са студентите в медицински специалности. Учениците от 11 клас също могат да кандидатстват за стипендия, като за най-нуждаещите се ученици и студенти се въвеждат специални стипендии. Стипендията за студенти се увеличава на 2500 лева. Размерът на..

публикувано на 14.07.20 в 15:16

Прокуратурата отвръща на удара

Прокуратурата публикува телефонни разговори на Васил Божков, съобщава БНР. Това са записани разговори на намиращия се в Дубай бизнесмен Васил Божков с журналиста Огнян Стефанов и мъж, за който от спецобвинението уточняват, че вероятно е депутатът от БСП Александър Паунов. Публикациите са в рамките на досъдебно производство за престъпление срещу..

публикувано на 14.07.20 в 14:04

ГЕРБ не мисли за оставка

Правителството не обмисля оставка, обяви в Пловдив финансовият министър Владислав Горанов. Той уточни, че ГЕРБ няма да подаде оставка, докато не изпълни всичко, което е заложено в управленската програма на партията, съобщава БГНЕС.  Горанов коментира и искания вот на недоверие от БСП, като заяви, че ГЕРБ все още не са се запознали официално с..

публикувано на 14.07.20 в 13:59
Снимка: БТА

Гърция връща декларациите за туристи

От тази нощ гръцките власти възстановиха системата за подаване на декларации на туристите, които желаят да влязат в страната, съобщава БНР. От утре изискват и отрицателен тест за коронавирус. Граничните власти ще проверяват автентичността на теста, който трябва да е преведен на английски. При опит да се използва нереален документ се..

публикувано на 14.07.20 в 09:42

8 нови случая в Североизтока

Осем са новите случаи на COVID-19 в Североизточна България. Това показаха данните от Единния информационен портал от последното денонощие. Двама души са заразените с COVID-19 в Шумен. Положителен тест за коронавирус са дали по един човек в Разград и Търговище, а новозаразените в Русе са 4. Единият от случаите е мъж на 27 години, който не проявил..

публикувано на 14.07.20 в 08:09

Без ток на 14 юли

Населени места в Североизточна България ще са без ток днес заради профилактика, обезопасяване и ремонти на съоръженията. В Шуменска област захранване от 8 ч. до 17 ч. няма да има в селата Върбяне, Тервел, Студеница и Висока поляна, а от 9 ч. до 17 ч. – в райони на Нови пазар и в селата Загориче, Тимарево и Никола Козлево. В Търговище..

публикувано на 14.07.20 в 07:29

Лятото се връща

Температурите рано тази сутрин в Търговище бяха 11 градуса, в Русе-17, в Силистра-18, а в Шумен-13 градуса.  Днес ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб по Черноморието до умерен североизточен вятър, който до края на деня постепенно ще се преориентира от изток. Максималните температури ще са между 22 и 27 градуса, за..

публикувано на 14.07.20 в 07:24