Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На 13 май - край на извънредното положение

Правителството няма да предлага да бъде удължено извънредното положение по смисъла на Конституцията. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на финансите Владислав Горанов. Той уточни, че правителството ще внесе в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето. По думите на Горанов противоепидемичните мерки ще продължат поне два месеца след изтичане на извънредното положение – поне до 13 юли. Някои от социалните мерки ще продължат дори до септември. Така се преминава към действия за постепенно възстановяване на социално-икономическия живот, уточни още министър Горанов. Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че остават редица противоепидемични мерки, което налага и промяна в два члена от Закона за здравето – 61 и 63. Така министърът на здравеопазването с наредба ще може да определя условията и реда за задължителна изолация на хора, болни от заразни болести, да се поставят под карантина контактните с тях граждани и хората, които са влезли на територията на страната от други държави. В правомощията на здравния министър ще е и по предложение на главния държавен здравен инспектор, да обявява извънредна епидемиологична обстановка в страната при необходимост или в отделни региони от страната. След 13 май се възобновява работата на съдебната система в пълния й обем - съобщи министърът направосъдието Данаил Кирилов. Ще се разглеждат не само спешни наказателни дела, но и дела в гражданското съдопроизводство. На пресконференцията стана ясно още, че при учениците от четвърти и десети клас няма да има външно оценяване, проверката на тяхната компетентност ще бъде извършена в началото на следващата учебна година. Приемането на ученици от обединените училища в 11 клас за новата учебна година ще се извършва въз основа на окончателните оценки от удостоверението за завършен първи гимназиален етап на средното образование.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дигитални услуги от Енергото

Енерго Про дигитализира част от услугите в Центровете за обслужване на клиенти.   Една от последните оптимизации е въвеждането на таблети при подписването на част от документите . По-ранните етапи на проекта направиха възможно заявяването на услуги, подаване на документи и проследяването на статуса на изпълнение през специална платформа..

публикувано на 16.06.21 в 11:42

Облачно, дъждовно, хладно

В 6 часа по 16 градуса беше температурата в Шумен и Русе, 17 - в Силистра, в Разград и Търговище - 15 градуса. Сумарните валежи до 6 часа: Разград - 26, Силистра - 21, Шумен - 11 и Русе - 9 мм.   И днес над Североизточна България ще има значителна облачност. С прекъсване валежите ще продължат, но вече по-слаби ще бъдат в Добруджа, където досега бяха с..

публикувано на 16.06.21 в 06:24

Адреси без ток

В  Шумен  от 09:00 ч. до 17:00 ч. , ще бъде прекъснато захранването в района на Областно пътно управление, "Петрол" АД, "Сиго-транс" ЕООД, "Оренда 713" ЕООД, "Фуражи" ООД. В  Русе  от 08:30 ч. до 16:30 ч., няма да има ток в района на селата Батишница, Бъзовец и Чилнов.

публикувано на 16.06.21 в 04:45

17 нови случая в Североизтока

17 са новите случаи на COVID-19 в Североизточна България за  изминалото денонощие. По 5 новозаразени има в Русенско и Търговищко, 4 - в Шуменска област, 3 - в Разградско. Това показват данните на Единния информационен портал. Няма нови случаи в Силистренска област.  161 са новите случаи на коронавирусна инфекция в страната при направени 13 200..

публикувано на 16.06.21 в 04:39

Оранжев код за опасно време

В резултат на развиващ се циклон над Черно море в сряда в източната половина на страната времето отново ще е по-бурно. Вятърът в Североизточна България и в някои райони на Югоизтокa ще е с мощни пориви до 70-80 км/ч. В сила е оранжев код за опасно време в областите Добрич, Шумен, Варна и Бургас, предупреждават от Националния институт по..

публикувано на 15.06.21 в 16:43

Заявления за подвижна урна

Право да гласуват с подвижна избирателна кутия за предсрочния вот на 11 юли ще имат хората с трайни увреждания, които не могат да напускат дома си, както и онези, поставени под карантина заради COVID-19. Секция за гласуване с подвижна избирателна кутия се образува до 26 юни, при не по-малко от 10 желаещи. Заявленията за вота се подават до..

публикувано на 15.06.21 в 08:39

21 нови случая в Североизтока

21 са регистрираните с COVID-19 в региона през изминалото денонощие, по данни на Единния информационен портал към полунощ. В Шуменска област те са най-много – 9, в областите Русе и Силистра - по 4, в Търговищко - 3, а в област Разград – един. 157 са новорегистрираните случаи на коронавирус в страната за изминалото денонощие при направени 17 862..

публикувано на 15.06.21 в 06:27