Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 13 май - край на извънредното положение

Правителството няма да предлага да бъде удължено извънредното положение по смисъла на Конституцията. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на финансите Владислав Горанов. Той уточни, че правителството ще внесе в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето. По думите на Горанов противоепидемичните мерки ще продължат поне два месеца след изтичане на извънредното положение – поне до 13 юли. Някои от социалните мерки ще продължат дори до септември. Така се преминава към действия за постепенно възстановяване на социално-икономическия живот, уточни още министър Горанов. Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че остават редица противоепидемични мерки, което налага и промяна в два члена от Закона за здравето – 61 и 63. Така министърът на здравеопазването с наредба ще може да определя условията и реда за задължителна изолация на хора, болни от заразни болести, да се поставят под карантина контактните с тях граждани и хората, които са влезли на територията на страната от други държави. В правомощията на здравния министър ще е и по предложение на главния държавен здравен инспектор, да обявява извънредна епидемиологична обстановка в страната при необходимост или в отделни региони от страната. След 13 май се възобновява работата на съдебната система в пълния й обем - съобщи министърът направосъдието Данаил Кирилов. Ще се разглеждат не само спешни наказателни дела, но и дела в гражданското съдопроизводство. На пресконференцията стана ясно още, че при учениците от четвърти и десети клас няма да има външно оценяване, проверката на тяхната компетентност ще бъде извършена в началото на следващата учебна година. Приемането на ученици от обединените училища в 11 клас за новата учебна година ще се извършва въз основа на окончателните оценки от удостоверението за завършен първи гимназиален етап на средното образование.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

България с най-ниска минимална заплата

Най-ниската минимална работна заплата е в България – 477 евро, а най-високата е в Люксембург – 2570 евро. Това сочат данните на Евростат за юли 2024 година. На втора и трета позиция след България в дъното на класацията по размер на минималната заплата се нареждат Унгария и Латвия – съответно 675 и 700 евро. В Румъния най-ниското възнаграждение е..

публикувано на 01.08.24 в 13:41

Медали от олимпиадата по лингвистика

Николай Георгиев  от ПМГ ''Св. Климент Охридски'' в Силистра е сред медалистите на Международната олимпиада по лингвистика в Бразилия. Той и още четирима дванадесетокласници от София са с бронзови отличия от състезанието, което се проведе между 23 и 31 юли, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН). Родните..

публикувано на 01.08.24 в 13:26

Ще бъдат ремонтирани още пет "Кугър"-а

Ще се работи за увеличение на възнагражденията на бойните пилоти, особено за тези, които извършват действия по гасенето на пожари и спасителни операции. Това заяви пред журналисти в авиобаза Крумово министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той съобщи също, че до края на годината ще бъдат ремонтирани и ще се върнат у нас пет хеликоптера Кугър,..

публикувано на 01.08.24 в 12:33

Седмица на кърменето

Световната седмица на кърменето започва от днес и продължава до 7 август. Тазгодишната тема на световната кампания е  „Да преодолеем препятствията – подкрепа за кърмене за всички“.  „Увеличават се жените, които искат да кърмят – казва Вилиана Петрова от Регионалната здравна инспекция в Силистра. – Забелязваме, че все повече жени се..

публикувано на 01.08.24 в 11:56

Малешевската планина все още гори

Все още не са овладяни пожарите в планините Малешевска и Славянка. В помощ на гасенето от въздуха днес ще се включи хеликоптер, а утре - и два шведски самолета по задействания европейски механизъм за помощ при бедствия. Това съобщи директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов...

публикувано на 01.08.24 в 09:09

Планово без ток

Бюлетин за планови прекъсвания на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен Четвъртък, 01.08.2024 г.: Русе В периода  01.08.2024 - 02.08.2024 от 09:00 ч. до 15:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в с...

публикувано на 01.08.24 в 07:11

Слънчево в четвъртък

Днес ще e слънчево. Вятърът ще е слаб с променлива посока, но постепенно ще се ориентира от югоизточна четвърт и по крбайбрежието ще се подсили от бриз.  Преобладаващитe максимални температури ще са между 30° и 35°, по Черноморието 28°-31°.  За района на Шумен се очаква максималната температура да бъде 31°-32°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала,..

публикувано на 01.08.24 в 06:51