Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фирма със седалище в Шумен е наела блокираните българи в Париж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 70 българи, заминали за сезонна работа във Франция, при кацането си в Париж са били задържани от Гранична полиция. Там са били щателно проверявани, иззети са им документи и телефони.

Пред БНР част от хората са обяснили, че са отишли да берат ягоди и не могат да разберат причините за отношението към тях, при условие, че са представили договори и адресни регистрации. А телефонът, по който говорят е на Червения кръст.

Хюлия Адемова от Дулово, която вече 16 часа няма връзка с майка си, е заявила пред БНР, че сред блокираните българи са били брат ѝ, майка ѝ и леля ѝ. По думите ѝ те са задържани веднага на летището, били са по 10 души, заградени на четири квадрата.

Представител на посредническата фирма в България със седалище в Шумен - Сунай Мехмед обясни, че от години фирмата работи с френска фирма и изпраща българи за бране на ягоди. Дори група българи вече е пристигнала там и е започнала работа. Мехмед не може да си обясни проблема, който се е създал около новата група.

От Министерството на външните работи потвърдиха за случая и увериха, че посолството ни в Париж е в непрекъснат контакт с блокираните сънародници. „Българските граждани имат сключени договори и адрес, на който ще бъдат настанени, но не отговарят на условието постоянно да живеят във Франция, за да бъдат допуснати.

Според приетите ограничителни мерки в страната местните власти разрешават влизане на граждани на Европейския съюз, които имат във Франция постоянно местожителство, което изключва сезонните работници. Заедно със същата група не са допуснати да влязат в страната и други шестима български граждани, чийто работодател се е свързал с посолството ни. Според него тези български граждани имат постоянни адреси във Франция и пребивават там от около 5-6 години", уточняват от МВнР.

Към момента заради тежката епидемиологична обстановка в страната летищните власти отказват да допуснат сънародниците ни на територията на Франция. По данни на френската гранична полиция те са настанени в зала на летище „Шарл де Гол“, специално приспособено за такива случаи. На българските граждани се предоставя храна 3 пъти на ден. На място има и медицински служители, които са готови да окажат необходимото съдействие, ако някои от съгражданите ни има здравословни проблеми. Търсят се варианти за прибирането им в България. Следващият полет до София от Париж е на 7 май.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силанизация на детските зъби

Започва ежегодната кампания за силанизиране на първите постоянни кътни зъби на децата от 5 навършени години до 9 ненавършени години в област Шумен. Тази година тя се провежда от 1 октомври и ще продължи до 10 ноември 2024 г., съобщиха от Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Шумен. Кампанията е финансирана от Министерство на здравеопазването, като е част..

публикувано на 03.10.24 в 13:53

Неофициално за казуса "Джейхан Ибрямов"

Независимият депутат Джейхан Ибрямов, който е и кандидат за депутат от коалиция "Алианс за права и свободи", е задържан снощи в момент на получаване на 100 000 предварително белязани лева.  За ареста, който е по закона за МВР, са уведомени Централната избирателна комисия и председателят на Народното събрание Рая Назарян, тъй като..

публикувано на 03.10.24 в 13:25

Все още няма ваксини срещу грип

Все още не са получени безплатните противогрипни ваксини за хората над 65 години. Това съобщиха лични лекари от Шумен.  „Поръчал съм за всички мои желаещи пациенти и очаквам безплатните ваксини до 10 октомври“, каза д-р Милен Чолаков. Според д-р Чолаков, до средата на ноември е най-подходящият период за противогрипни ваксини. „В шуменските аптеки..

публикувано на 03.10.24 в 11:39

Арестуваха насилник на жена

41-годишен мъж бил задържан в полицейския арест след сигнал от 50-годишна жена, с която живее на семейни начала. Тя го обвинила, че й нанесъл психически и физически тормоз.  Сигналът в РУ- Шумен бил приет снощи. Към ул. “Черешово топче“ в града е насочен полицейски екип. Мъжът бил установен и задържан. Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 03.10.24 в 09:49

Къща горя в Риш

Къща горя снощи в смядовското село Риш, съобщават от шуменската полиция. Съобщението е прието около 21:00 часа на 2 октомври. Към адреса е насочен екип на участъка на пожарната в Смядово. Огнеборците заварили да гори покрив на имота. На помощ в гасенето пристигнал и противопожарен екип от Шумен.  Пожарът, който тръгнал след късо съединение, е..

публикувано на 03.10.24 в 09:38

Полицията - по селата

Мобилни екипи на Областната дирекция на МВР- Шумен ще проведат срещи с жителите на отдалечени и малки населени места на територията на област Шумен през октомври. На 3 октомври  екипите ще посетят селата Изгрев и Осеновец. Срещите ще се проведат в кметствата. Началният час в село Изгрев е в 10:00 часа, а в село Осеновец в 11:00 часа. На 10..

публикувано на 03.10.24 в 09:27

Реставрират срутената къща

Собствениците на къщата на художника Стефан Петров на ул. „Цар Освободител“ в Шумен, която се руши от години, трябва да извършат необходимите реставрационни и консервационни дейности, разпореди със заповед кметът на община Шумен проф. Христо Христов, информира БТА.  Ако собствениците не изпълнят указанията за аварийно временно укрепване, това ще бъде..

публикувано на 03.10.24 в 08:39