Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изгревът на следващото

Снимка: choveshkata.net

Бъдеще, което вдъхва надежда. Това търсят инициаторите на конкурса „Изгревът на следващото“. Организаторите на надпреварата за фантастичен разказ са Фондация „Човешката библиотека“, дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия“ и Фентъзи ЛАРП Център.

Авторите, които приемат предизвикателството, следва да предложат решение на задачата, наречена „Кризисно съвремие“. А решението да води към по-висше състояние на ЧоВечността и Човечеството.

В конкурса „Изгревът на следващото“ са приемливи всички жанрове. Достатъчно е разказите в обем от 3000-9000 думи да предлагат положителни визии за бъдещето.

Крайният срок за участие е 30 юни 2020 г. Най-добрите три разказа ще получат награди по 200 лв. И заедно с други подбрани заглавия от конкурса ще бъдат публикувани в следващите издания на алманаха „фантаstika“.

Пълните условия са описани в сайта на Човешката библиотека: https://choveshkata.net/blog/?P=7787

Още за конкурса и за задачите, които организаторите представят пред авторите на фантастичните разкази, чуйте от разговора на Росица Арабаджиева с инициатора на конкурса „Изгревът на следващото“ Атанас Славов.

ВИЖТЕ ОЩЕ
„Цар Симеон Велики“ – Димитър Гюдженов

Цар Симеон Велики говори

Цар Симеон Велики и един от неговите книжовници ще разказват историята на Златния век в преславната ни столица. Всичко това е възможно след спечеления проект на Археологическия музей пред Националния фонд „Култура“ за близо 52 000 лв. и финансиране със собствени 13 500 лв. Целта на дейностите е привличането на повече посетители с помощта на новите..

публикувано на 26.09.22 в 12:37

Шумен: Тук ще бъде България

Община Шумен и Продуцентска къща Файв Стар Медиа Груп представят художествено-документалния филм „Шумен: Тук ще бъде България“. Лентата е епична картина за историята на един от най-древните български градове и увлекателен разказ за многопластовата история на Шумен. С вълнуващи възстановки, но и с методично проследяване на фактите, са потърсени..

публикувано на 26.09.22 в 12:10

Книга за Бердяев и революцията

Книгата „Николай Бердяев. Революция и философия“ ще бъде представена тази вечер в Шумен, в Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров". Автор на изданието е проф. Добромир Добрев, преподавател в Шуменския университет. Премиерата на книгата е от 18:00 часа. Акцентът е положен върху разчитането на революцията и историята при големия руски философ от..

публикувано на 23.09.22 в 12:21

Български съкровища в Америка

Български съкровища са част от пътуваща изложба в Америка. Представени са 32 експоната, запазили духа на народите, населяващи земите ни в ранните епохи на развитие на цивилизациите. Националният исторически музей в София и Регионалният исторически музей в Русе участват с някои от най-енигматичните си съкровища. Сред тях са Боровското съкровище от..

публикувано на 23.09.22 в 11:18

Това не е театър

Необичайна премиера ще предложи на публиката тази вечер Драматично-кукленият театър "Васил Друмев". В камерната зала от 19:00 ч. ще бъде представен пърформансът „Това не е театър“. Той е изграден по монолози, подбрани от актьорите в трупата. Артистите са имали думата още за декорите и сценографията. „Ще бъде забавно, интересно и неочаквано“, обещават..

публикувано на 21.09.22 в 14:53

Музей в театъра

Шуменският театър започна интензивно новия си сезон с идеята зрителите да се върнат отново в залите. През септември публиката вече имаше възможност да бъде на 7 премиери на спектакли за деца и възрастни. По-големите зрители в Шумен за първи път усетиха какво е това импровизационен театър, съпреживяха чувствата на героите от „Асансьорът“- пиеса от..

публикувано на 21.09.22 в 13:57

Фонд "Култура" приема проекти

Общинският фонд „Култура“ обявява сесия за финансиране на проекти в направлението „Творчески Шумен – 2022“. Това съобщават от Община Шумен. Поради нереализиране на одобрени за тази година прeдложения фондът разполага с остатък от средства в размер на 6700 лева. Кандидатите могат да представят по един проект, като исканата сума трябва да е до 800..

публикувано на 21.09.22 в 11:06