Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пари за биосигурност в стопанствата

Днес стартира приемът по подмярка 5.1 „Подкрепа за инвестиции в превантивни мерки, насочени към ограничаване на последствията от вероятни природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“ по Програмата за развитие на селските райони. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Процедурата има за цел да намали риска и да ограничи последствията от заразни болести по животните. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 10 юли. Общият бюджет е близо 46 млн. лв. Със средствата животновъдите ще могат да закупуват или изграждат инсталации и оборудване за дезинфекция, огради и преградни съоръжения в рамките на стопанствата, безопасно съхранение на фуражи и на странични животински продукти, както и да направят инвестиции в санитарната инфраструктура..

През юни предстои прием и по подмярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“ с бюджет около 30 млн. евро. През тази година секторът ще бъде подпомогнат и с още една мярка – 5.2 „Инвестиции за възстановяване на потенциала на земеделските земи и на селскостопанския производствен потенциал, нарушени от природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“, с бюджет близо 8 млн. евро. Приемът по нея се очаква да стартира в края на юни.

Министър Десислава Танева изтъкна необходимостта от полагане на максимални усилия от всички, за да се предотврати възникване на нови огнища на Африканска чума по свинете. 

Заместник изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Цвятко Александров съобщи, че от началото на 2020 г. огнищата при домашни свине в България са 17, като 13 от тях са при Източнобалкански свине. Той допълни, че по отношение на дивите свине за същия период са потвърдени 305 случая. „Ловният сезон приключи и продължават претърсванията за трупове“, каза още д-р Александров. Той допълни, че за периода 24 февруари – 3 май са извършени близо 14 000 претърсвания, при които са открити 246 трупа на диви свине, като 189 от пробите са положителни за АЧС.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Заместващи учители по време на криза

Информационна база от „заместващи учители“ е изградена от Министерството на образованието. Така ще бъде изграден резерв от кадри, които да се включат като учители по различни предмети, ако това се наложи заради пандемията от коронавирус. В информационната база могат да се регистрират специалисти с вече придобита професионална квалификация..

публикувано на 22.10.20 в 20:43
Министър Костадин Ангелов

Министър зове за помощ

Навлизаме в сериозна фаза на епидемията от COVID-19. Имаме нужда от помощ и решението е в активното участие на лекарите от доболничната помощ и студентите по медицина. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб. Той отчете, че най-сериозна е картината при..

публикувано на 22.10.20 в 11:18
Снимката е илюстративна

Спиране на тока

С прекъснато електрозахранване ще са няколко шуменски села днес заради ремонтни дейности. От 08:30 ч. до 17:00 ч., ток няма да има в смядовското село Черни връх, а от 0 9:00 ч. до 17:00 ч. , спирания ще има в част от селата Мадара и Стоян Михайловски, а от 09:00 ч. до 14:00 ч., в каолиновското село Средковец. Планово спиране на тока от..

публикувано на 22.10.20 в 06:40

159 новозаразени в Североизтока

159 са новите случаи на коронавирус в Североизточна България. Най-много заразени през изминалото денонощие има в областите Русе - 54 и Шумен - 47. В Търговищко са регистрирани 43, в Силистренско - 8 и в Разградско – 7. 1472 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие при направени 8738 PCR теста, по данни на Националната..

публикувано на 22.10.20 в 05:52

Слънчев четвъртък

Между 4° и 9° бяха температурите тази сутрин в Североизточна България, в Шумен 5°. Днес ще е предимно слънчево. По крайбрежието в следобедните часове ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 18° и 23°, за Шумен около 22°. През следващите два дни съществена промяна във времето не се очаква. Дневните..

публикувано на 22.10.20 в 05:46

Маските на открито задължителни при струпване на хора

Издадена беше заповедта на здравния министър, която предвижда задължително носене на маска или друго покритие на носа и устата на открити обществени места от утре, 22 октомври, съобщава Министерство на здравеопазването. В заповедта се уточнява, че маската е задължителна на открито, когато има струпване на хора и невъзможност за..

публикувано на 21.10.20 в 21:58

Сами по улиците - без маски

Точно и ясно трябва да се регламентира кога трябва да се носи маска на открито. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов на заседанието на правителството днес, по повод заповедта на здравния министър за маските на открито, която влиза в сила от утре. "Трябва да бъде описан всеки един детайл! Точно и ясно трябва да се обясни на..

публикувано на 21.10.20 в 12:21