Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Научен център за милиони

3
Снимка: Шуменски университет

Строителството на Центъра за върхови постижения към Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ – Научноизследователски лабораторен комплекс, започна реално в Деня на Шумен.

Комплексът се изгражда по проект на оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

От общата стойност на проекта  29 781 882 лева за Шуменския  университет са предназначени  3 054 364 лева.  Изпълнител на строително-монтажните дейности е  „ЖСП Стил“ ООД – Шумен, а строителният надзор ще се упражнява от страна на „СНИК” ЕООД – Шумен.

Стартирането на строително-монтажните дейности съвпадна с непосредственото обявяване на извънредното положение във връзка с разпространението на вируса COVID-19, поради което до момента са извършени само подготвителни дейности.

В  изградения Научноизследователски лабораторен комплекс ще бъдат разположени новият дейта център с терминали за достъп,  три модула - „Математически основи на информационната сигурност“, „Стеганологична защита на информацията в мрежите“, „Криптологична защита на комуникациите“, и една Лаборатория за моделиране и симулация на процеси. За оборудване на комплекса с нова и съвременна апаратура са предвидени 1 470 365 лева.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тротинетки под атака

Въпреки зачестилите вандалски прояви срещу електрическите тротинетки под наем в Шумен, компанията няма да се откаже да предоставя услугата. Това заяви за Радио Шумен мениджърът Петко Анчев. " Ние водим статистика за вандализма в нашите градове и споделяме тази информация с публиката, но  вандализмът е част от оперативната ни дейност. Има..

публикувано на 08.08.22 в 15:11

Злато от Копривщица

12 медала спечелиха самодейците от Шуменско – индивидуални и колективни, от XII Национален събор на българското народно творчество в Копривщица. Това съобщи за Радио Шумен Цанка Чилингирова, регионален координатор на "Копривщица 2022" за област Шумен. 7 златни медала завоюваха фолклорните състави от читалищата в региона. Призьорите са..

публикувано на 08.08.22 в 11:43

Ваксини през седмицата

215 на 100 000 души е заболеваемостта за двуседмичен период в Шуменска област. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция. Най-малкият регистриран с инфекцията през изминалата седмица е момче на 11 месеца от Илия Блъсково, а най-възрастен е мъж на 91 години от Мараш. За периода 25 – 31 юли в областта са поставени 310 дози ваксини...

публикувано на 08.08.22 в 11:09

Три жертви за седмица

23 пациенти с коронавирусна инфекция са настанени в шуменската болница, каза за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от лечебното заведение. През миналата седмица 26 души с COVID-19 са приети за лечение. Изписаните са 23. Починали са трима мъже на 67, 76 и 80 години.

публикувано на 08.08.22 в 09:46

Двама ранени при катастрофа

Двама са пострадали при катастрофа в събота, съобщават от шуменската полиция. Сигнал за пътния инцидент е приет малко след 11:30 часа на 6 август. Съобщено било, че между селата Дойранци и Вълнари са се ударили два леки автомобила. На място веднага са насочени екипи на полиция и спешна помощ. Установено било, че 30-годишен мъж с лек автомобил..

публикувано на 08.08.22 в 09:40

Председателско място за „БСП за България” в РИК - Търговище

Юристът Диана Игнатова ще е председател на Районната избирателна комисия в Търговище за предсрочния парламентарен вот на 2 октомври. На консултациите, свикани днес от областния управител Станимир Парашкевов, тя беше предложена от коалиция „БСП за България”. Съгласие беше постигнато и за заместник-председателските места – те ще бъдат заети от Тодор..

публикувано на 06.08.22 в 13:14

В Шумен партиите не се разбраха за ръководните постове в РИК

Областният управител на Шумен проф. Христо Христов проведе консултации за определяне състава на Районната избирателна комисия във връзка с провеждането на избори за народни представители на 2 октомври. В срещата участваха упълномощени представители на „Продължаваме промяната“, „ГЕРБ-СДС“, „ДПС“, „БСП за България“, „Има такъв народ“,  „Демократична..

публикувано на 06.08.22 в 11:40