Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Научен център за милиони

3
Снимка: Шуменски университет

Строителството на Центъра за върхови постижения към Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ – Научноизследователски лабораторен комплекс, започна реално в Деня на Шумен.

Комплексът се изгражда по проект на оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

От общата стойност на проекта  29 781 882 лева за Шуменския  университет са предназначени  3 054 364 лева.  Изпълнител на строително-монтажните дейности е  „ЖСП Стил“ ООД – Шумен, а строителният надзор ще се упражнява от страна на „СНИК” ЕООД – Шумен.

Стартирането на строително-монтажните дейности съвпадна с непосредственото обявяване на извънредното положение във връзка с разпространението на вируса COVID-19, поради което до момента са извършени само подготвителни дейности.

В  изградения Научноизследователски лабораторен комплекс ще бъдат разположени новият дейта център с терминали за достъп,  три модула - „Математически основи на информационната сигурност“, „Стеганологична защита на информацията в мрежите“, „Криптологична защита на комуникациите“, и една Лаборатория за моделиране и симулация на процеси. За оборудване на комплекса с нова и съвременна апаратура са предвидени 1 470 365 лева.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Масови проверки за фалшиви пиратки

Започват проверки в търговските обекти в област Шумен, съобщават от полицията.  Целта е да не се допуска продажбата на пиротехнически изделия без съответните разрешителни и да се установи дали предлаганите артикули съответстват на изискванията за безопасност. Полицейските служители ще следят  дали се спазва забраната за продажба на..

публикувано на 05.12.23 в 14:21

64 милиона за асфалт и водопроводи

Проекти за 64 милиона лева са подали администрациите на 10-те общини в Шуменска област. Всички те са за подобряване на инфраструктурата. С най-много разработки кандидатства община Нови пазар - 5. Те са за корекция на река Крива, подмяна на водопровод и асфалтиране на улици в село Войвода. От община Хитрино искат средства за рехабилитация на пътя Царев..

публикувано на 05.12.23 в 13:40

Признание за екодоброволци

Благодарност към доброволците през годината отправиха от Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“. Признанието е по повод днешния Ден на доброволеца и е към приятелите на парка, които влагат от времето и усилията си за опазване на природата.  През 2023 г. членове на скаутския клуб „Креслив орел“ почистиха част от маршрут „Релакс“ и подновиха..

публикувано на 05.12.23 в 12:54

Двама шуменци към Антарктида

Българският научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ или НИК 421 тази нощ премина Екватора в 0 часа и 27 минути. Това съобщи за Радио Шумен началникът на Военното окръжие в Шумен подп. Георги Георгиев.  Корабът пътува до Антарктида и   Българската антарктическа база на остров Ливингстън.   На борда му освен екипажа има и 4..

публикувано на 05.12.23 в 12:44

Мъж сипе закани за убийство

Закани за убийство е получила 44-годишна жена от Шумен, съобщават от шуменската полиция. Заплахи към нея отправил бившият й съпруг. Извършителят е 50-годишен шуменец, който е задържан за срок до 24 часа.  По случая е извършено досъдебно производство.

публикувано на 05.12.23 в 12:19

Нови общински съветници

Богомил Петров от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" и Катя Кайрякова от БСП влизат в състава на шуменския Общински съвет след сформирането на кметския екип. На заседание снощи Общинската избирателна комисия в Шумен е прекратила пълномощията на двама общински съветници, които станаха заместник-кметове на община Шумен. На мястото..

публикувано на 05.12.23 в 11:38

Унгарските традиции в изложба

Унгарските коледни традиции представят в къщата музей „Лайош Кошут“ в Шумен.  В организирането на изложбата участват ученици от Професионалната гимназия по облекло и хранене и химични технологии в Шумен със свои кулинарни изкушения.  Експозицията включва традиционни сладки, вдъхновени от унгарската традиционна кухня и коледни традиции...

публикувано на 05.12.23 в 09:41