Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разрешават разходките в парковете

| обновено на 13.05.20 в 21:31
Кирил Ананиев
Снимка: БГНЕС

Извънредна епидемична обстановка се обявява на територията на страната от 14 май до 14 юни. Решението бе взето на извънредно правителствено заседание.

„Извънредното положение се отменя от утре, 14 май, но всички противоепидемични мерки продължават да действат“ – съобщи на брифинг тази вечер министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той уточни, че до полунощ в сайта на Министерството на здравеопазването ще бъдат публикувани 4 нови негови заповеди. Те обобщават всички, издадени до момента. Единственото ново в тях е, че ще бъдат разрешени трансплантациите и всички ще могат да се разхождат в градските градини и паркове.

„Всичко, което има разрешение да функционира, ще продължи да функционира. Всичко забранено, остава забранено, каза министър Ананиев.

Подготвя се алгоритъм, който ще определи изискванията, на които трябва да отговарят детските градини и яслите, за да започнат приема на деца. Това съобщи още министърът на здравеопазването и уточни, че алгоритъмът се изготвя съвместно с министерството на образованието. Изисквания ще има както към персонала на детските заведения, така и към децата и техните родители. Сред условията за отваряне на детска градина или ясла е в тях да се спазват всички противоепидемични мерки, каза министър Ананиев и допълни, че в една група, например, ще има максимум по 10-12 деца.

Провежда се и анкетно проучване сред всички родители – дали те са склонни да пуснат децата си в градина или ясла. Към момента резултатите показват, че 45% от родителите не са склонни да оставят децата си в градина или ясла, коментира здравният министър.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планово без ток

П оради обслужване на съораженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването по места в областите: РАЗГРАД От 08:30 до 16:30, в района на с. Лудогорци: ТП 4; с. Старо Селище: ТП 1, ТП 2; с. Малко Йонково: ТП 1, ТП 5; с. Йонково: ТП 2, ТП 3; Чужд трафопост: ТП "Глобул" с. Лудогорци, МКТП "Виваком" с. Малко..

публикувано на 05.09.24 в 08:15

Слънчев четвъртък

Днес ще е предимно слънчево, следобед в Североизточна България с временни увеличения на облачността.  Ще духа до умерен северозападен вятър, следобед вятърът ще е слаб от източна четвърт.  Максимални температури между 28° и 33°, за района на Шумен 30 - 31° Вълнение на морето 2 бала, в открито море 2-3. Температура на морската вода от 25° до 27°.

публикувано на 05.09.24 в 07:45
Община Ветово

Градове на половин век

Празнични програми по повод 50 години от обявяването им за град започват в няколко населени места в региона.  В Антоново от 18:00 ч. ще бъдат поднесени венци пред паметника на Антон Кръстев. От 19:00 ч. на сцената на читалище „Хр. Ботев“ е празничният концерт с участието на Ваня Вълкова и самодейни състави. Тържествата ще завършат със заря.  В..

публикувано на 04.09.24 в 12:04

Прозрачност на изборите

Правителството ще осигури пълна прозрачност на изборите, заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов. Министър Карадимов е координатор по изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите за Народно събрание на 27 октомври.  За купуването на гласове и корпоративния вот той подчерта, че това е..

публикувано на 04.09.24 в 08:33

Повече слънце днес

17 градуса е измерената в 6 ч. тази сутрин температура в Шумен, атмосферното налягане е 990 хектопаскала, влажността на въздуха е 73 %. 21 градуса е в Русе, 20- в Силистра, 19 – в Разград и 15 градуса в Търговище. Днес ще е предимно слънчево, следобед с временни увеличения на облачността, но само на отделни места е възможно да превали и да..

публикувано на 04.09.24 в 06:22

Планово без ток

В Шуменска област от 08:30 ч. до 16:00 ч. поради неотложни ремонти на съораженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато захранването в Шумен - ул. "Вл. въстание" от № 173 до № 177, а от 09:00 ч. до 17:00 ч. в района на Каспичан - улиците "Мадарски конник", "Хан Аспарух", ул. "Димитър Благоев", "Антон Иванов", "Васил Левски", "Витоша",..

публикувано на 04.09.24 в 06:15

платена публикация
Красота и уют в сърцето на гората

В горите на Шуменското плато отвори врати една нова дестинация за любителите на природата и добрата храна – "Вила Царица". Вилата се намира в сградата на бившата станция на „Ремзавода“, която е реновирана из основи, за да предложи ресторант за 50 души и хотелска част с 12 стаи. Ресторант „Царица“ е продукт на споделената визия на..

публикувано на 03.09.24 в 11:01