Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДДС спасява ресторанти

Цените в част от шуменските ресторанти са намалени след повторното им отваряне на 6 май. Това показа репортерска проверка на Радио Шумен.

Корекциите имат за цел да върнат клиентите след края на извънредното положение у нас и нямат нищо общо с по-ниската ставка на Данък добавена стойност за хотелиерския и ресторантьорския бранш. От юли налогът за секторите пада от 20 на 9%. Предложението е на ГЕРБ и Обединените патриоти.

„По-ниският данък ще позволи по-бързото съживяване на ресторантите. При кафенетата ще е малко по-лесно“, прогнозира Десислава Иванова, председател на шуменската организация на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите.

С нея разговаря Стоян Стоянов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предай костюма нататък

Кристиян Тодоров от град Нови пазар е от хората, които обичат да дават и за пореден път прави възможен абитуриентския бал на момче, което няма големи възможности. Мюмюн е възпитаник на Центъра за деца със специални образователни потребности и живее в една от "къщичките" от семеен тип в Шумен "Слънчево детство". Вече има пълен комплект от костюм и риза за..

публикувано на 29.03.24 в 15:38

Без риск от конституционна криза

Продължават разговорите на президента Румен Радев с допустимите за заемане на поста премиер на служебно правителство. Припомняме, че вчера държавният глава разговаря с председателя на Народното събрание Росен Желязков, с управителя на Българската народна банка Димитър Радев и с председателя на Сметната палата Димитър Главчев. Днес следобед..

публикувано на 29.03.24 в 14:29

Предай опасните отпадъци

Тонове опасни отпадъци генерират домакинствата, но голяма част от тях попадат в общите контейнери, а след това и в природата. Токсичния отпадък трови почвите и водите, попада и в храната ни. За осъзнаването на  ползите от разделното събиране на опасните отпадъци и прилагането му на практика, са нужни години.  През 2011 година една българска компания..

публикувано на 29.03.24 в 07:52

Елена Сафонова от Латвия

В нейния живот се преплитат истории за червен диплом в университета в Рига, за град с минус 40 градуса и десетки дъги в Сибир, черна леща в гърне по латвиийски, до десетки български народни хора, изиграни на българска земя Това е историята на Елена Сафонова от Латвия, която започва разказа си с това, че половината от живота си е прекарала в..

публикувано на 28.03.24 в 16:39

Заплата 646 лева за ден

Точно 646,80 лв. е възнаграждението на общинските съветници на Шумен за участие в едно заседание на Общинския съвет. Толкова ще получат днес те за работата си. Сумата е според приетия Правилник за работа на Общинския съвет, където е записано, че за участие в сесия се полагат 12% от заплатата на кмета на общината /5390 лева/ . Пак в него е..

публикувано на 28.03.24 в 11:43
Марийка Мерсинкова

Няма край преходът

„3000 лева за 1 долар“ – това не само, че беше факт от родното ни битие, но е и заглавие на книга. Автор е шуменката Марийка Мерсинкова, математичка, завършила Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и преподавател в три шуменски училища.  Решила да документира Виденовото време. Всичко, на което е бил подложен българинът и когато отиде на..

публикувано на 27.03.24 в 13:33
Община Дулово

15 милиона за проекти в Дулово

И общините, и хората очакваха с нетърпение затоплянето на времето, защото това обикновено означава, че започват планираните по-мащабни ремонти на пътища, на улици, на обществени сгради и на детски и спортни площадки. Бюджетите са утвърдени, на много места са сключени и договори по спечелени проекти и сезонът на обновяването може да се счита за..

публикувано на 27.03.24 в 08:00