Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 май под небето на Шумен

Архив
Снимка: Радио Шумен

Традиционните празнични шествия, посветени на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, тази година няма да се проведат в Шумен. Извънредната епидемична обстановка в страната и решението учебната година да приключи за учениците дистанционно правят невъзможно честването на празника на публични места и в училищата.

От общинската администрация призовават гражданите да се включат в кампанията „Моят 24 май – в снимки, разкази и спомени“ във Фейсбук и да проследят специално подготвената по случай празника програма, която ще бъде излъчена по Телевизия Шумен от 10.00 часа в неделя. В нея са включени подбрани видео материали, свързани с предучилищното, училищното и висшето образование в Шумен. Ще бъдат представени номинациите за Наградата на Шумен в областта на образованието и науката, както и филм за първенците на Випуск 2020. В празничната програма ще бъде излъчен и запис на концерта на Ансамбъла за народни песни и танци „Шумен“. Спектакълът „Любили се, искали се“ с главен художествен ръководител и хореограф Катя Кайрякова е посветен на 40 години от създаването на формацията.

На самия празничен 24 май ще бъде изградена импровизирана открита сцена в близост до паметника на генерал Мадатов и паметника на признателността на арменскaта общност в Шумен към българския народ на бул. „Славянски“. От 10.00 часа с химна на светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени“ духовият оркестър и изпълнители от хор „Родни звуци“ ще поздравят гражданите. По случай най-обичания български празник те ще зарадват шуменци с празничен концерт на открито, в който са включени популярни български и чуждестранни произведения. Музикантите и хористите ще бъдат разположени по пешеходната алея и ще са подредени на разстояние един от друг, каквито са указанията за спазване на мерките в извънредната епидемична обстановка.

През целия празничен ден ще бъдат показвани и кадри от реализирани събития в сферата на шуменското образование, както и записи от предходни чествания на 24 май в града на видеостената, която се намира до спортна зала „Младост“.

Два дни по-рано, на 22 май, петък, в 18.00 часа шуменската Филхармония ще изнесе на открито празничен концерт под мотото „Възраждане“. Той ще се състои в градината до сградата на общината и е посветен на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Входът е свободен, а в програмата са включени популярни произведения на български и световни композитори.

Със съдействието на Община Шумен е осигурена необходимата организация за безопасност на публиката по време на спектакъла – ограничен брой столове, обособени места за различни вход и изход и дезинфектанти. От общинската администрация отправят молба към желаещите да посетят събитието да носят лични предпазни средства /защитна маска за лице/ и да спазват физическа дистанция от 1,5 метра. При дъждовно време концертът ще бъде отменен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затвориха склад за трюфели в Ивански

Комплексна проверка в обект за трюфели извършват служители на Областната дирекция по безопасност на харните в Шумен, на Националната агенция за приходите, на МВР и на ДАНС, съобщават от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). При извършена проверка преди седмица е установена липса на документи за проследимост и..

публикувано на 12.07.24 в 17:44

Награди за шуменските грации

Четири първи и едно второ място за нашите грации от школата „Балет“ с ръководителки Светла Денчева и Юлия Николова в XVIII Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите“ в Созопол. Това съобщава на страницата си във Фейсбук Центърът за подкрепа за личностно развитие - Обединен детски комплекс Шумен. В раздел „Танцово изкуство“ момичетата се..

публикувано на 12.07.24 в 15:22

Грижа за младежи в риск

Още две социални услуги разкри Община Разград, считано от 1 юни. Това са „Преходно жилище“ и „Наблюдавано жилище“. И двете са насочени предимно към млади хора.  Услугата „Преходното жилище“ ще се фокусира върху младежи от 15 до 18 години за осигуряване на 24-часова грижа.  Втората социална услуга „Наблюдавано жилище“ обхваща възрастовата група от 18..

публикувано на 12.07.24 в 13:13

Мъж пострада на пътя

65-годишен е катастрофирал с товарен автомобил около 7:30 часа вчера по пътя между Тутракан и Нова Черна. Това съобщават от силистренската полиция. Той изгубил управлението, напуснал платното и се ударил в няколко дървета.  Получил е фрактура на ребра и травма на таза.  Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 12.07.24 в 12:38

Опасност от пожари

С повишаването на дневните температури значително се увеличава рискът от пожари в природата, напомнят от Областната дирекция на МВР в Шумен.  За да не се допускат сериозни инциденти, е забранено изхвърлянето на недоизгасени кибритени клечки и угарки от цигари в горима и леснозапалима среда.  Всички моторни превозни средства, които влизат в горите..

публикувано на 12.07.24 в 12:29

Гасиха пламнала нива

9 сгради, мандра и овцеферма са спасени при пожар вчера в село Коньовец. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът е получен около 13:00 часа. Съобщено било за пламнала нива с овес. При пристигане на място огнеборците заварили силно развит пожар на голяма площ след силен вятър. Установено било, че пламъците тръгнали, след като клони на дървета при..

публикувано на 12.07.24 в 12:10

Пиян вилнее на село

35-годишен мъж бе задържан за нарушаване на обществения ред, съобщават от шуменската полиция. Сигнал за скандал между баща и син в частен дом в село Вълнари бил приет в полицейското управление в Каолиново малко преди 17:00 часа вчера. Към адреса бил пратен екип.  В присъствието на униформените 35-годишен местен жител, във видимо нетрезво..

публикувано на 12.07.24 в 11:59