Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме деня на славянската писменост

24_may
Снимка: БГНЕС

Отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Традиционните празнични шествия, посветени на празника, тази година няма да се проведат. Извънредната епидемична обстановка в страната и решението учебната година да приключи за учениците дистанционно правят невъзможно честването на празника на публични места и в училищата.

Шумен ще отбележи 24 май с празнични концерти на открито. Изградена е импровизирана открита сцена близо до паметника на генерал Мадатов и паметника на признателността на арменскaта общност в Шумен към българския народ на бул. „Славянски“. От 10.00 часа с химна на светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени“ духовият оркестър и изпълнители от хор „Родни звуци“ ще поздравят гражданите и ще изнесат празничен концерт на открито. Музикантите и хористите ще бъдат разположени по пешеходната алея.

С концерт на открито и онлайн тържество Русе ще отпразнува Деня на българската просвета и култура. Празненствата ще започнат в 11 часа на площад "Свобода" с концерт на Биг Бенд-Русе с диригент Димчо Рубчев, в който ще се включат солисти и хорът на Държавната опера. Венецът на тържеството всяка година е церемонията по връчването на награда "Русе", която от 1985 година се присъжда на личности, дали своя изключителен принос към образованието и културата на града. Поради необичайната обстановка, спектакълът ще се проведе в зала "Европа" на Доходното здание без публика, но ще се излъчва наживо от 18 ч. в YouTube канала на общината "Култура Русе".

С виртуално празнично шествие Търговище ще чества 24 май. То ще се проведе във фейсбук страницата на Община Търговище и на видеостената на централния площад „Свобода“.Във виртуалната и видео програма училищата и културните институции от общината ще представят  най-важните си постижения през годината. Ще бъдат публикувани и празнични послания и поздравления от изявени общественици, културни и просветни дейци, ученици, спортисти и популярни личности. Екипът на Регионалния исторически музей, е  подготвил хроника за развитието на светското образование в Търговище. През деня на фейсбук страницата и видеостената ще бъдат излъчени и музикални и танцови изпълнения на местните художествени състави.

Във Велики Преслав, културните и образователни институции ще почетат празничния 24-ти май с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Симеон Велики и книжовниците и Климент Охридски от 8:30 часа. Тогава ще бъдат наградени номинираните педагози и отличниците на випуска.

С краткото тържество с ограничен брой официални лица и без граждани ще бъде отбелязан в Разград Денят на българската просвета и култура и славянската писменост. То ще бъде  на площад „Възраждане“ до паметника на учениците на Светите братя Кирил и Методий и ще бъде излъчвано в социалните мрежи и по радиоуредбите в града. Тържеството ще започне в 10 ч. с изпълнение на Химна на Кирил и Методий, както и на одата „Българският език“ на Иван Вазов. Тържествено слово за празника ще произнесе кметът Денчо Бояджиев, след което ще бъдат връчени почетните отличия за принос в развитието на културата, образованието и духовността в региона. От 11 ч. в двора на Етнографския музей грамоти ще получат 14-те отличници на випуск 2020 г., както и носителят на наградата „Студент на годината“. Тази церемония също ще бъде излъчена в социалните мрежи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Либерализацията на тока се отлага с година

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.  Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от същата група гласуваха "против". С приетите промени в Закона за енергетика КЕВР ще продължи да определя квоти на..

публикувано на 25.04.24 в 16:22

Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков.  Решението беше взето със 129 гласа "за" и 103 "против". Росен Желязков емоционално благодари и поиска извинение от всеки, когото е засегнал с нещо. В началото на своето изказване пред депутатите той сподели и мисълта, че трябва да замълчиш, за да бъдеш чут. Проектът на решението за..

публикувано на 25.04.24 в 14:17

Общинските съветници решават

Кметът на Шумен проф. Христо Христов изтегли докладната, в която предлага временно изпълняващ длъжността управител на Комплексния онкологичен център на Шумен да бъде бившият директор на лечебното заведение д-р Сотир Караниколов.  Гласуването на това предложение трябваше да позволи обявяването на конкурс за заемане на длъжността, тъй като..

публикувано на 25.04.24 в 10:41

Пожар изпепели кола

В 22:12 часа снощи е приет сигнал за пожар в лек автомобил между селата Могила и Каспичан. това съобщиха от Областната дирекция на МВР- Шумен.  На място е бил пратен екип на РСПБЗН- Нови пазар. При пристигане огнеборците заварили обхванат в пламъци лек автомобил Фолксваген „Голф“ с шуменска регистрация.  По данни на собственика, колата се е запалила по..

публикувано на 25.04.24 в 10:38
Камелия Нейкова

Обявяват избирателните списъци

В понеделник ще станат ясни предварителните избирателни списъци и всеки ще може да провери къде и дали може да гласува за изборите две в едно. Това обяви в национален ефир председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Партиите и коалициите ще бъдат с еднакви номера в бюлетините и за Европейски парламент, и за народни представители. "Има два..

публикувано на 25.04.24 в 09:20

Решават за управител на КОЦ

Предложението д-р Сотир Караниколов да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността управител на Комплексния онкологичен център в Шумен до избор на нов управител не срещна подкрепа по време на извънредното заседание на Правна комисия. Караниколов е бивш дългогодишен ръководител на лечебното заведение, а в момента е пенсия.  Предложението той да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Фермерите плашат с протести

„Зърнопроизводителите ще излязат на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното през февруари споразумение. Решението е взето на извънредно заседание на Управителния съвет на браншовата организация преди насрочената за 17 ч днес среща в Министерския съвет с 60 земеделски организации. Освен за пълно изплащане на договорената в Споразумението..

публикувано на 24.04.24 в 13:00