Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на прошка за мюсюлманите

Снимка: Радио Шумен

Рамазан байрам празнуват мюсюлманите днес (24.05.). Денят започна с тържествени молитви в джамиите. Празникът, известен още като Шекер байрам, се чества след края на Свещения месец Рамазан, по време на който вярващите се въздържаха от храна и вода в светлата част на деня. Празникът продължава три дни. Вярващите се събират със семействата си и искат прошка от по-възрастните. За празничната трапеза се приготвят сладкиши и баклава.

Тази година Сахат джамия в Търговище ще остане празна в празничния за мюсюлманите ден, поради изискванията на здравните власти заради пандемията от Covid-19. Байрам намаз бе отслужен тази сутрин на стадион "Димитър Бурков" в парка "Борово око".

В Разград джамиите ще приемат до 20% от капацитета си, останалите вярващи ще останат в дворовете на храмовете на разстояние помежду си. Молитвите ще са по-кратки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празнично настроение

Училища, детски градини и читалища украсяват Силистра за Великден.  Инициативата е на Общината и е под надслов „Пролетна и празнична Силистра“. Покана за участие е отправена към всички, които имат желание да изработят цветни и шарени кътове за игра или за снимки. Целта е емблематични места в града на брега на Дунав да бъдат украсени,..

публикувано на 23.04.24 в 14:44

Министър обратно в училище

С песни, цветя и подаръци посрещнаха служебния министър на образованието и науката Галин Цоков в шуменското II ОУ „Д-р Петър Берон”, където е учил и самият той. Министерството следи за ситуацията със заболелите деца от коклюш, но към момента положението се преекспонира основно медийно, коментира Цоков. „В повечето училища, в които има случаи на..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

За нулеви злополуки на работа

Правилата не пречат на работата, те спасяват живот. А личният пример на работодателя е много важен за работника. Около това се обединиха днес в Шумен трудови инспектори и фирми, които бдят за безопасността на работното място, синдикалисти и социални партньори.  Дискусията беше приветствана от областния управител на Шумен проф. Добромир..

публикувано на 23.04.24 в 13:04

По-ранна имунизация на бебета

Позволява се по-ранна ваксинация на бебетата срещу коклюш заради бума на заразата у нас. Те ще могат да бъдат имунизирани месец и половина след раждането, а не след втория месец на бебето, както е заложено в Имунизационния календар, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет. В България до момента са регистрирани 314 случая на..

публикувано на 23.04.24 в 11:40

Доброто съществува

Мъж от силистренското село Брадвари намерил портмоне на 25-годишна жена от Шумен и го предал във Второ Районно управление във Варна. Днес портмонето беше предадено на собственичката. За това съобщават от шуменската полиция. На 14 април Кирилка Кирилова била на разходка в морската столица. Разходила се по крайбрежната алея, поседяла на пейка. Тръгнала..

публикувано на 23.04.24 в 11:32

Заявление за гласуване в чужбина

Eлектронно заявление за гласуване извън страната може да се подава от днес. Това съобщиха от Централната избирателна комисия. Българските граждани ще могат да направят това от 12 ч. българско време на интернет страницата на ЦИК . Крайният срок изтича в 24 ч. българско време на 14 май. БТА припомня, че с решение на Централната..

публикувано на 23.04.24 в 10:25

Инспектират детските площадки

Мащабна годишна проверка на детските площадки ще започне в началото на май, съобщават от Община Шумен. Оглед ще бъде направен на 50 детски площадки в града, около 10 на територията на кварталите  „Макак“, „Мътница“ и „Дивдядово“ , както и около 20 обекта в селата. Освен състоянието на детските съоръжения ще бъдат проверени оградите, настилките,..

публикувано на 23.04.24 в 09:51