Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на прошка за мюсюлманите

Снимка: Радио Шумен

Рамазан байрам празнуват мюсюлманите днес (24.05.). Денят започна с тържествени молитви в джамиите. Празникът, известен още като Шекер байрам, се чества след края на Свещения месец Рамазан, по време на който вярващите се въздържаха от храна и вода в светлата част на деня. Празникът продължава три дни. Вярващите се събират със семействата си и искат прошка от по-възрастните. За празничната трапеза се приготвят сладкиши и баклава.

Тази година Сахат джамия в Търговище ще остане празна в празничния за мюсюлманите ден, поради изискванията на здравните власти заради пандемията от Covid-19. Байрам намаз бе отслужен тази сутрин на стадион "Димитър Бурков" в парка "Борово око".

В Разград джамиите ще приемат до 20% от капацитета си, останалите вярващи ще останат в дворовете на храмовете на разстояние помежду си. Молитвите ще са по-кратки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Градинки пред блоковете

Община Русе ще кандидатства с проект за озеленяване на междублокови пространства по Оперативна програма „Околна среда“. Целта е чрез озеленяване да се подобри качеството на въздуха на територията на общината.  Предвидено е проектът да обхване три квартала в Русе, както и булевардите „Липник“, „Цар Освободител“ и „Христо Ботев“.  Максималната..

публикувано на 02.10.24 в 08:37

Нов асфалт в селата

Стартираха ремонтите на улици в 21 села в община Разград, общата инвестиция е 1 000 000 лв., съобщават от общинската администрация.  Ремонтните дейности се извършват по проект за обновяване на улици, паркинги, междублокови пространства, тротоари и алеи в новия гробищен парк в Разград. Договор по нея е сключен с фирма „Пътно строителство“ АД. В..

публикувано на 02.10.24 в 08:32

Деца срещу алоизмами

Кампания „Предай нататък“ за предпазване от телефонни измами започва на територията на Областната дирекция на МВР в Шумен.  Осмокласници от СУ “Панайот Волов“ в Шумен ще изнесат обучителни беседи на възрастни хора в града. В началото посланията ще бъдат предавани в пенсионерски клубове в Шумен, а след това - по време на организирани срещи с хората..

публикувано на 02.10.24 в 08:24

3.5 милиона за екоинвестиция

Регионалното депо в Бяла ще кандидатства по европроект за нова компостираща инсталация, съобщиха от общината. До средата на следващата година би трябвало да се пусне в експлоатация нова инсталация към съществуващата компостираща система на регионалното депо за отпадъци в града, стана ясно от проведено общо събрание, на което участва и областният..

публикувано на 02.10.24 в 08:16

Планово спиране на тока

Ето къде ще има спирания на тока заради профилактика и ремонтни дейности: Област Разград От 09:00 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на селата Острово, Липник, Киченица, Просторно, Топчии , Дянково и Побит камък. По същото време ток няма да има и в местността „Стражецки лозя“ в Разград. За времето от..

публикувано на 02.10.24 в 07:04

Слънчево и по-топло време

Днес времето ще е предимно слънчево. Северозападният вятър и по крайбрежието ще продължи да отслабва и следобед навсякъде ще е слаб до умерен, като постепенно ще се обръща от изток и югоизток.  Максималните температури ще са между 18° и 23°, за Шумен около 21 - 22°. 

публикувано на 02.10.24 в 05:47

Ден на възрастните хора

С музика и настроение шуменци отбелязаха Международния ден на възрастните хора. Празнично посрещане бяха подготвили пенсионерите от клуб №16 „Вкусът на живота“. С пожелания за здраве и дълголетие им гостува заместник-кметът по социална политика и здравеопазване Светослава Хайнова изненада присъстващите. Специално за Деня на възрастните хора..

публикувано на 01.10.24 в 16:17