Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Три десетилетия пазител на реда

30 години служба в МВР празнува инспектор Ивайло Иванов от Областната дирекция на МВР в Шумен. Така той е сбъднал детската си мечта да стане полицай и да служи на хората.

49-годишният Ивайло Иванов, днес оперативен дежурен в областната дирекция, прекрачил за първи път вратата на полицейското управление в града преди 30 години. "Помня и ще помня винаги 1 юни, защото след тригодишно обучение в СМУ „ Ф.Е. Дзержински“ в  Пазарджик се върнах в Шумен и на 19 години започнах работата в системата", разказва инспектор Иванов. "В милиционерското училище бях ученик и войник, а навън бях милиционер. Още в първи курс, като бях на 16 години, бяхме по улиците, регулирахме кръстовища. Учиха ни да служим на хората, учиха ни на човешко отношение, на почит и уважение. Като завърших и се прибрах в родния си град, един от първите ми наряди беше в печатницата на пл. “Оборище“. Тогава там имаше полицейски пост. Все още нямах зачислено служебно оръжие. Няма да забравя какво ми каза на инструктажа колегата Нелко Николов,  който за съжаление вече не е сред нас: „Фенер нали имаш? Имаш уважението на хората, друго не ти е нужно..“ И до днес знам какво означават тези думи", допълва Иванов.

През последните близо 10 години е оперативен дежурен в Областната дирекция на МВР- Шумен. Разказва, че се е сблъсквал с много и различни казуси и ситуации, но това, което няма да забрави, е инцидентът с влаковата композиция на 10 декември 2016 година в Хитрино.

„Помня часа на сигнала 05:42 ч. и никога няма да забравя този ден, това дежурство. Винаги ще помня тревожния глас на директора ст. комисар Ялчън Расим, когато му докладвах за произшествието. Все още помня кои екипи пратихме на място, каква организация беше създадена", обяснява Ивайло Иванов. 

През годините е работил в „Охрана на обществения ред“, бил е година и половина шофьор на полковник  Недялко Ботев , директор на РДВР- Шумен, бил е младши полицейски инспектор в Шумен, бил е и квартален полицай в няколко шуменски села.  С нетърпение чака ежегодната сбирка на 16-ти випуск на милиционерското училище, на което е възпитаник. Всяка година  се среща със съучениците си и споделят стари спомени и говорят за новите предизвикателства на професията. 

"Пожелавам на всички деца днес да не спират да мечтаят, да следват мечтите си и да ги сбъдват", казва с усмивка Иванов и приема следващия сигнал, дошъл  от телефон 112. 


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват дъждоприемните шахти

Кампания за почистване, ремонт и подмяна на решетки и кофи по дъждоприемните шахти във Велики Преслав подеха от Общината. Според кмета Янко Йорданов такива дейности не са извършвани от години, а това създава затруднения при по-обилни дъждове. До момента са обработени 106 съоръжения по улиците „Цар Асен“, „Милин камък“, „Ивайло“, „Стефан Гатев“,..

публикувано на 03.07.20 в 17:46

Обновиха горските пътища

Приключи отводняването и заравняването на част от горските пътища в Природния парк „Шуменско плато“. След сигнал от Анелия Карагьозян и Галин Кръстев от велоклуб „Илчов баир“, Управителният съвет на Североизточното държавно предприятие взе решение да поправи част от пътищата, които се използват от туристи, колоездачи и спортисти. Отсечките..

публикувано на 03.07.20 в 16:21
Община Върбица

Община Върбица разследва случая с боклука

Водачът на камиона за сметосъбиране ще бъде дисциплинарно наказан за случилото се в землището на Маломир. Това се казва в позиция на Община Върбица за установеното сметище край селото. От администрацията допълват, че вчера возилото, което е закупено от предишния кметски екип и е в лошо състояние, за пореден път е излязло от ремонт. След събирането..

публикувано на 03.07.20 в 15:50

РИОСВ: Община Върбица да изрине боклука

Директорът на РИОСВ - Шумен Стела Илиева днес лично е предприела оглед на мястото на нерегламентиранато сметище край село Маломир. Не отговарят на истината и разпространените твърдения, че първоначално е отказана проверка. Екоинспекцията е предприела своевременно всички необходими действия. Това се казва в съобщение, разпространено от РИОСВ. От..

публикувано на 03.07.20 в 15:08

Турнир по стрелба за празника

Отборът на Районното управление във Велики Преслав спечели първо място в турнира по стрелба, който се проведе във връзка с професионалния празник на Министерството на вътрешните работи – 5 юли. Това съобщават от Областната дирекция на МВР – Шумен. Полицаите от Велики Преслав постигнаха резултат от 238 точки. Втори с 221 точки е отборът на..

публикувано на 03.07.20 в 14:33

Екшън с боклука край Маломир

Мобилни екипи на СИДП продължават наблюдението на района на откритото нерегламентирано сметище до село Маломир, област Шумен. В 14.05 ч. вчера в гората в близост до населеното място пристига сметосъбиращ камион на община Върбица, който започва да изсипва битови отпадъци. Мобилният екип на СИДП веднага спира изхвърлянето на боклука, като..

публикувано на 03.07.20 в 13:47

Шарят пейки в парка

Инициатива „Пейки срещу вандализма“ в парк „Кьошковете“ организират тази събота и неделя, 4 и 5 юли, Общинският младежки съвет в Шумен и Фондация „Подобри“. Идеята на проекта е да се реновират пейките в парка. Те ще се боядисат и изрисуват с различни картини след проведен конкурс по четири теми – флора и фауна на Шуменския край, цитати от..

публикувано на 03.07.20 в 12:13