Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вдигат четири нови завода в Шумен

4
Снимка: capital.bg

Четири нови предприятия се очаква да бъдат изградени до края на годината в Индустриалния парк в Шумен. Това съобщи днес изпълнителният директор на Парка Николай Тончев. Три от тях ще бъдат в зона С, а четвъртото – в новата подзона.

"Едното предприятие, което ще започне да се изгражда, е в областта на металообработката и ще произвежда стоманени фитинги. Ще бъде голямо предприятие, вероятно с 50-60 човека, шуменска фирма. Друго предприятие е италианска фирма, която ще произвежда кабели. Предприятие за изработване на картонени опаковки ще бъде изградено в другата подзона. Това е шуменска фирма, която ще започне производството си догодина", посочи Тончев.

Четвъртото предприятие е за производство на спирачни системи за автомобили. Инвеститорът е чуждестранен, каза още Николай Тончев.

Той отчете, че за миналата година печалбата на Индустриалния парк е за над 2 100 000 лева, а дивидентът за Община Шумен е близо 300 000 лева.

„Това обаче никога не е била наша основна цел. Приоритет за нас е развитието на индустрията в региона и създаването на нови работни места. Смятам, че до известна степен успяваме да го постигнем“, допълни изпълнителният директор на Индустриалния парк – Шумен.

Към момента в Индустриалния парк няма нито едно предприятие, което да използва вода за промишлени нужди, каза още той. Фирмите използват вода само за питейно-битови нужди, като месечно общата консумация е около 1000 кубически метра. Ако се появи консуматор на промишлена вода, имаме варианти за действие, посочи Николай Тончев.

По неговите думи, по отношение на питейната вода в района дълбоки сондажи използват три дружества. В самия Индустриален парк има едно предприятие, което е поръчало хидрогеоложко проучване, предстои да стане ясно дали ще получат разрешение за дълбок сондаж, уточни Николай Тончев.  
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват дъждоприемните шахти

Кампания за почистване, ремонт и подмяна на решетки и кофи по дъждоприемните шахти във Велики Преслав подеха от Общината. Според кмета Янко Йорданов такива дейности не са извършвани от години, а това създава затруднения при по-обилни дъждове. До момента са обработени 106 съоръжения по улиците „Цар Асен“, „Милин камък“, „Ивайло“, „Стефан Гатев“,..

публикувано на 03.07.20 в 17:46

Обновиха горските пътища

Приключи отводняването и заравняването на част от горските пътища в Природния парк „Шуменско плато“. След сигнал от Анелия Карагьозян и Галин Кръстев от велоклуб „Илчов баир“, Управителният съвет на Североизточното държавно предприятие взе решение да поправи част от пътищата, които се използват от туристи, колоездачи и спортисти. Отсечките..

публикувано на 03.07.20 в 16:21
Община Върбица

Община Върбица разследва случая с боклука

Водачът на камиона за сметосъбиране ще бъде дисциплинарно наказан за случилото се в землището на Маломир. Това се казва в позиция на Община Върбица за установеното сметище край селото. От администрацията допълват, че вчера возилото, което е закупено от предишния кметски екип и е в лошо състояние, за пореден път е излязло от ремонт. След събирането..

публикувано на 03.07.20 в 15:50

РИОСВ: Община Върбица да изрине боклука

Директорът на РИОСВ - Шумен Стела Илиева днес лично е предприела оглед на мястото на нерегламентиранато сметище край село Маломир. Не отговарят на истината и разпространените твърдения, че първоначално е отказана проверка. Екоинспекцията е предприела своевременно всички необходими действия. Това се казва в съобщение, разпространено от РИОСВ. От..

публикувано на 03.07.20 в 15:08

Турнир по стрелба за празника

Отборът на Районното управление във Велики Преслав спечели първо място в турнира по стрелба, който се проведе във връзка с професионалния празник на Министерството на вътрешните работи – 5 юли. Това съобщават от Областната дирекция на МВР – Шумен. Полицаите от Велики Преслав постигнаха резултат от 238 точки. Втори с 221 точки е отборът на..

публикувано на 03.07.20 в 14:33

Екшън с боклука край Маломир

Мобилни екипи на СИДП продължават наблюдението на района на откритото нерегламентирано сметище до село Маломир, област Шумен. В 14.05 ч. вчера в гората в близост до населеното място пристига сметосъбиращ камион на община Върбица, който започва да изсипва битови отпадъци. Мобилният екип на СИДП веднага спира изхвърлянето на боклука, като..

публикувано на 03.07.20 в 13:47

Шарят пейки в парка

Инициатива „Пейки срещу вандализма“ в парк „Кьошковете“ организират тази събота и неделя, 4 и 5 юли, Общинският младежки съвет в Шумен и Фондация „Подобри“. Идеята на проекта е да се реновират пейките в парка. Те ще се боядисат и изрисуват с различни картини след проведен конкурс по четири теми – флора и фауна на Шуменския край, цитати от..

публикувано на 03.07.20 в 12:13