Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Шуменските пчелари - сред водещите

Снимка: Цецо Папазов

Шумен е сред петте области в страната с най-много одобрени проекти по Националната програма по пчеларство. Това стана ясно по време на заседание на Консултативния съвет по пчеларство. Заместник-изпълнителният директор на Държавния фонд „Земеделие“ Евдокия Кръстева обяви, че до момента са изготвени договори за финансиране на 1761 проекта за над 6 милиона лева. Срокът за изпълнение на дейностите по отделните мерки и за подаване на заявления за плащане по Програмата се удължава до 31 август.

На заседанието бяха обсъдени и случаите на повишена смъртност на пчели в някои райони на страната. До момента са постъпили 30 жалби за нерегламентирано пръскане на от страна на земеделски производители, като 10 от тях са оттеглени от подателите. По останалите са направени проби. Резултатите до момента не показват съвпадение между веществата, които се откриват в растителността и тези в пчелите. Това води до заключение, че смъртността не е причинена от продукти за растителна защита, заяви заместник-изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните инж. Николай Роснев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Прием за свободните места

Прием на документи за свободните места в 29 специалности обявява Шуменският университет. Кандидатите могат да участват в класирането с оценка от конкурсен изпит от висшето училище в Шумен или друг университет или с оценка от матура. Те могат и да се явят на изпит на 24 юли. Документи се приемат от днес до 25 юли в Центъра за..

публикувано на 13.07.20 в 14:38

Природо-математическата отново най-желана

На първите три места по бал на приетите след 7 клас ученици в област Шумен се нареждат три от паралелките на Природоматематическата гимназия в областния град. Това сочи справката на РУО след първото класиране. Водеща с максимален бал от 495 точки е паралелката "Математика и информатика", следвана от "Биология, химия и немски език" -  с 487 точки и..

публикувано на 13.07.20 в 13:41

Честитка от КАТ за 1050 лв.

342 нарушения на скоростта са установили служители на сектор „Пътна полиция“ в Шумен за три дни по време на специализираната полицейска операция по безопасност на движението „Скорост“. Най-честите нарушения са превишение на максимално разрешената скорост от 11 до 30 км/ час. Водач на лек автомобил Ситроен Ц5 с русенска регистрация бил..

публикувано на 13.07.20 в 12:33

Договор на украински

Договор за сътрудничество между Община Шумен и украинския град Херсон беше подписан наново по искане на Херсонския градски съвет. Това съобщават от общинския пресцентър в Шумен. В писмо до Любомир Христов кметът на Херсон Володимир Миколаенко посочва, че е необходимо опресняване на отношенията между побратимените градове и привеждане на..

публикувано на 13.07.20 в 12:21

Приказки от гнездото

Нова детска книжка написаха експерти от СИДП. „Приказки от гнездото“ разказва за малкия креслив орел, защитен от закона вид на територията на страната ни. Книгата е насочена към деца от предучилищните групи на забавачките и началните училищни класове. Илюстрациите са на младия шуменски художник Сава Хаджиминчев, който за по-малко от месец успя да..

публикувано на 13.07.20 в 12:18

И в Шумен разхлабиха мерките

Отварят нощните заведения в община Шумен при спазване на противоепидемичните мерки. Това става със заповед на кмета Любомир Христов от днес, съобщават от общинската администрация. Заповедта е във връзка с разпореждането на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 12 юли. Нощните заведения на територията на общината могат да работят при..

публикувано на 13.07.20 в 12:07

Пияни и напушени карат посред нощ

23 годишен жител на Нови пазар е заловен да шофира след употреба на на наркотици, съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен. Около 01:55 ч. на 11 юли за проверка на ул. “Македония“ в Нови пазар бил спрян автомобил с добричка регистрация. Дръг тестът отчел употреба на амфетамини. Водачът не е дал кръвна проба за анализ. Задържан бил за срок до..

публикувано на 13.07.20 в 11:42