Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Без режим на водата в Шумен

4
Снимка: Радио Шумен

Няма да има режим на водата в Шумен. Водните количества в язовир "Тича" ще стигнат за 2 години. Това обяви на извънредна сесия на Общинския съвет днес управителят на ВиК - Шумен Жанета Панайотова.

Тя представи анализ на състоянието на дружеството и етапите на реализация на проекта за нов довеждащ водопровод и пречиствателна станция. Съветниците изслушаха и доклад за обследване и идеен проект за рехабилитирането на алтернативни водоизточници и количествено-стойностна сметка.

"Оптимист съм за водата на шуменци", каза и кметът на Общината Любомир Христов.

В момента експерти търсят алтернативни водоизточници за Шумен, Велики Преслав, Търговище и селата. Някои големи шуменски фирми вече са в процес на регистрация на собствени кладенци, за да не ползват питейна вода. За миене на шуменските улици и напояването на градинките се употребява вода от резервоари.

Община Шумен е възложила изготвянето на количествено-стойностна сметка на фирма, която обследва и проучва състоянието на система "Дунав". Специалистите ще кажат колко ще струва доизграждането на системата до Шумен. Водата от "Дунав" и местните водоизточници ще бъде резервна. Основен източник остава язовир "Тича". 126 милиона лева са отпуснати за изграждането на нов магистрален водопровод и на пречиствателна станция за питейни води. Все още не е сигурно колко време ще отнемат процедурите по обществените поръчки и строителството на обектите после.

В работата на сесията участваха изпълнителният директор на "Български ВиК холдинг" и бивш управител на ВиК-Шумен  Илиян Илиев, шефът на шуменския клон на "Напоителни системи" ЕАД Христо Николов, както и много заинтересовани граждани. 

Христо Николов обяви в сесийната зала, че през тази година МВЕЦ "Моста" не е работил нито един ден.

Чуйте интервю на Мина Денева с кмета на Шумен Любомир Христов.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Водата от язовир "Тича" е негодна за пиене

Да не се използва водата за пиене и готвене в населените места, водоснабдявани от язовир „Тича“, препоръчват от Регионалната здравна инспекция в Шумен. Това са Шумен, Велики Преслав и селата Панайот Волов, Белокопитово и Дибич. При проведените лабораторни изследвания днес е констатирано завишаване на стойностите на показател „мътност” в питейната..

публикувано на 18.01.21 в 18:15

Нов автомобил за Спешна помощ

Високопроходим автомобил ще подпомага работата на специалистите от ЦСМП - Търговище в труднодостъпните райони на областта. Той вече е част от автопарка на медицинското звено. Доставен е със съдействието на областния управител на Търговищка област Митко Стайков. Заради закононарушения, автомобилът е бил конфискуван от служители на Дирекция..

публикувано на 18.01.21 в 16:23

Издирват 17-годишно момиче

Издирва се Емилия Жанетова Филева на 17 години от Нови пазар. Това съобщиха от шуменската полиция. Непълнолетната напуснала Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Нови пазар на 10 декември 2020 г. Оттогава е в неизвестност. Емилия е висока около 1,60 м, със слабо телосложение, с мургаво лице, дълга черна чуплива..

публикувано на 18.01.21 в 16:19

Пуснаха водата в Добруджанския

Водоподаването в шуменския квартал "Добруджа" бе възстановено, съобщиха преди минути от ВиК - Шумен. Радио Шумен припомня, че тази сутрин то бе преустановено поради възникнала авария на ул. “Съединение” 16. Без вода остана районът от ул. “Преслав” до бул. “Ришки проход”. Екипи на водното дружество отстраниха аварията.

публикувано на 18.01.21 в 16:11

Два часа прекъсване

Поради планови измервания, на 19 януари от 10 до 12 ч. ще има  прекъсване за 2 часа в програмата на Радио Шумен на честота 93.4 мегахерца. Може да ни слушате на честота 87.6 мегахерца или онлайн.

публикувано на 18.01.21 в 15:49
Община Шумен

Разводът с Мадара влиза на сесия

Въпросът с искането на Мадара за провеждане на референдум за излизане от община Шумен и преминаване към община Каспичан предстои да бъде обсъден по време на януарското заседание на Общинския съвет в Шумен. Това стана ясно по време на провелия се днес Консултативен съвет. В дневния ред на заседанието, насрочено за 28 януари, са включени общо 27..

публикувано на 18.01.21 в 15:45

Ремонт по нашенски

Изхвърляни от терасата на 12-ия етаж в студентското общежитие в Шумен дървени плоскости станаха повод за тревожен сигнал до Радио Шумен. Слушателят не знаеше какво се случва, но по думите му, заради вятъра и течението падащите от високо парчета биха могли да наранят преминаващи хора или автомобили. Районът около блок 3 е обезопасен със..

публикувано на 18.01.21 в 14:14