Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществено обсъждане на проекта за нова кариера

Обществено обсъждане във връзка с проекта за нова кариера на „Каолин“ ЕАД се състоя в Дулово и четири села от общината. Повод за срещите бе докладът за оценка на въздействието върху околната среда във връзка с инвестиционното предложение „Разработване и усвояване на находище за подземни богатства „Балабана”, разположено в землищата на селата Полковник Таслаково,  Грънчарово,  Колобър и  Секулово. 

От компанията представиха проекта, който предвижда да бъдат разработени два участъка от находище "Балабана", като ефективно усвоената площ ще бъде от около 500 дка. Добивът ще започне отложено във времето, като само за изграждането на необходимите съоръжения са необходими три години. 

От представения доклад става ясно, че за срока на концесията компанията ще добие около 10 млн. тона каолинова суровина, като на кариерата ще работят 50 души. Получената суровина ще се преработва в новия завод на компанията в Дулово, който ще се изгражда паралелно. В бъдещия завод ще работят между 120 и 150 души, като от компанията гарантират, че той ще бъде най-модерният завод в Европа от този вид, в който ще бъдат внедрени всички най-съвременни технологии, включително за опазване на околната среда.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Газова бутилка пламна

Четири сгради са спасени при пожар в село Бистра, съобщават от силистренската полиция. Пожарът лумнал на 19 юли рано сутринта. Загасен е от екип на РСПБЗН-Силистра и доброволното формирование на Алфатар. Неизправна газова бутилка причинила произшествието, при което са унищожени 100 кв. м покривна конструкция и имущество.

публикувано на 22.07.24 в 10:38

Жена пострада на пътя

73-годишна жена е пострадала при пътнотранспортно произшествие, съобщават от силистренската полиция. Инцидентът е станал на 19 юли около 19:00 часа по ул. „Васил Левски“ в Дулово. Жената пресичала платното, когато била ударена от лек автомобил „Киа“, при което получила фрактура на лявата ръка.  Водачката на автомобила напуснала местопроизшествието,..

публикувано на 22.07.24 в 09:58

Инвестиции в училищния спорт

Три проекта за подобряване на образователната инфраструктура се реализират в момента в Главиница, информират от Общината. С малко над 345 000 лева се прави основен ремонт на физкултурния салон в Средното училище „Васил Левски“. В двора на учебното заведение се изграждат и две площадки – за тенис на корт и комбинирана за волейбол и баскетбол. За..

публикувано на 21.07.24 в 16:16

Гости от Олтеница

Делегация от румънския град Олтеница беше на посещение днес в Тутракан. Гостите, водени от новоизбрания кмет на Олтеница Михайца Бещея, бяха посрещнати от кмета на община Тутракан д-р Димитър Стефанов. Поводът за срещата бе фериботна връзка между Тутракан и Олтеница. Тази многогодишна мечта е на път да бъде осъществена. От румънска страна..

публикувано на 19.07.24 в 15:19
Община Главиница

Нов асфалт в Главиница

Близо година, след като жители на Главиница изпратиха подписка до Агенция „Пътна инфраструктура“ за ремонт на републикански пътища, които минават през града, започнаха и строителните дейности. Това съобщават от общинската администрация. Асфалтират се над 1200 метра от улица „Георги Раковски“, около 1000 метра от улица „Витоша“ и 860 метра от улица..

публикувано на 19.07.24 в 11:32

Памет за Дякона

187 години от рождението на Васил Левски бяха отбелязани в Силистра пред паметника на Апостола на свободата. На караул бяха членове от клуба на младите възрожденци при ПМГ „Св. Климент Охридски“.  Песен в негова чест представи трио "Елмина". Венци и цветя поднесоха представители на институции, културни и образователни звена и..

публикувано на 18.07.24 в 13:21

Разясняват европрограми

Актуалните възможности при кандидатстване с проекти за 2024 г. ще бъдат представени днес (18.07.) в Тутракан.  Изнесената приемна на Областния информационен център – Силистра ще бъде отворена от 10:00 до 12:00 ч. пред сградата на Общинския съвет в Тутракан. Експертите ще акцентират върху отворената в момента процедура по Програмата за..

публикувано на 18.07.24 в 08:25