Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На бунт срещу воден режим

Снимка: Радио Шумен

Водната криза в хитринското село Единаковци ще бъде решена до две седмици. Това обеща новата управителка на ВиК - Шумен Жанета Панайотова. Тя се срещна с недоволните жители, които са на воден режим от февруари.

Протестът събра пред входа на водното дружество в Шумен дузина притеснени хора от селото.

„Работим по техническото решение на проблема от няколко месеца. Вариантът е да подаваме вода от дълбокия сондаж на село Звегор“, обясни Панайотова. Новото трасе, което трябва да свърже селата, се изгражда в момента.

Единаковци се водоснабдява от кладенеца на село Добри Войников, но той не разполага с достатъчно количества вода и за двете населени места.

„Дълбокият сондаж в Звегор разполага с нужните количества и има добри питейно-битови качества“, обясни ръководителката на ВиК - Шумен.

Жителите на Единаковци са на воден режим от февруари, но все по-често графикът "два дни вода - два дни безводие" се нарушава. Чешмите в по-високите имоти в селото са сухи от 25 дни, обясниха протестиращите.

Най-силно пострадали са животновъдите в Единаковци, на които управителката на ВиК дружеството Жанета Панайотова препоръча да търсят и алтернативни водоизточници.

Как преживяват безводието в село Единаковци чуйте в репортажа на Стоян Стоянов.ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Шумен

Обсъждат поемане на общински дълг

Ремонти на Летния театър и на Младежкия дом в Шумен планира общинската администрация. За реализацията им местната власт обмисля поемането на дългоспрочен общински дълг от „Регионалния фонд за градско развитие“ АД. За целта на 22 януари от 14.00 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ в сградата на Община Шумен ще бъде проведено публично обсъждане..

публикувано на 15.01.21 в 16:50

Засилен контрол на пътя

Засилен контрол на пътя започва от 19 ч. днес (15.01.) в Шуменска област, съобщават от Областната дирекция на МВР. Полицейски екипи ще проверяват водачите за употреба на алкохол и наркотици, ще следят за спазване на скоростните режими по републиканската пътна мрежа и по магистрала “Хемус”. В града патрулите ще упражнават контрол над шофьорите,..

публикувано на 15.01.21 в 15:33

Макбуле е намерена жива и здрава

В добро здравословно състояние е намерена 17-годишната Макбуле Ешреф от Нови пазар, която вчера беше обявена за издирване. Девойката е била при свои познати. Днес е предадена на родителите ѝ, съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен.

публикувано на 15.01.21 в 14:12

Без дежурна каса днес

Дежурната каса в Общинската данъчна служба в Шумен няма да работи след 17.30 часа днес (15 януари). Това съобщават от местната администрация. Причина е подготовката за старта на кампанията за плащане на местните данъци и такси за 2021 година. От понеделник (18 януари) плащанията в брой в отдел „Местни данъци и такси“ в сградата на общинската..

публикувано на 15.01.21 в 13:37

Село Боян избира кмет

Членовете на общинските и на секционните избирателни комисии ще получат с 50 на сто завишени възнаграждения на частичните местните избори, които ще се проведат на 28 февруари, реши Централната избирателна комисия. Приемът на документи за регистрация на партии и коалиции започва на 18 януари. В края на следващия месец е насрочен частичен вот за..

публикувано на 15.01.21 в 11:40

Репортери благодарят на медици

Последното от ежедневните репортерски дежурства в РЗИ - Шумен беше днес. Те  започнаха в края на октомври 2020 г. и имаха за цел да подпомогнат здравната инспекция в предоставянето на информация за заразените с коронавирус жители на областта, както и да се информира бързо и точно обществото за хода на пандемията в област Шумен.  Журналистите, давали..

публикувано на 15.01.21 в 10:39

Бебе с коронавирус в Шумен

8 са жителите на област Шумен, които са дали положителен за COVID-19 тест през изминалото денонощие. Най-възрастният заразен е жена на 75 години от Каспичан, а най-младият жител е бебе, момченце на няколко месеца от Шумен. Това съобщиха от РЗИ. Жените са 6, а мъжете двама. 4 от заразените са от град Шумен, а по двама от градовете Нови пазар и Каспичан...

публикувано на 15.01.21 в 10:31