Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приятел на архивите

Снимка: Община Шумен

Благодарствена грамота в категорията „Приятел на архивите“ получи Община Шумен по повод Международния ден на архивите – 9 юни. Отличието беше връчено на заместник-кмета по образование и култура Найден Косев от началника на Държавния архив в Шумен Антония Панева.

Грамотата се връчва за успешната и ползотворна съвместна дейност на двете институции по организирането и представянето на изложбата, посветена на 120 години от рождението на Панчо Владигеров през 2019 година.

С грамоти са отличени и номинираните в останалите две категории. „Читател на годината“ с най-много посещения в Държавния архив в Шумен през миналата година е Николай Николаев, а „Дарител на годината“ е проф. Николай Димков.

По повод отбелязването на празника Държавният архив в Шумен представя виртуалната изложба „Природата на Шумен“. В експозицията са включени фотографии на паркове, места за отдих, спомени на пътешественици. Изложбата може да бъде разгледана във фейсбук страницата на шуменския архив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още 4 села на воден режим

25 са вече населените места в Шуменска област, които са на воден режим.  От 2 юли водоподаването в с. Сечище, община Нови пазар, е на всеки 48 часа, като се редуват високите и ниски части на селото на всеки два дни.  В община Хитрино селата Тимарево, Върбак и Каменяк са на воден режим от 9:00 ч. на 22 юли. Там водата тече през 24 часа,..

публикувано на 23.07.24 в 14:42

Блокада заради безводие

Жители на каолиновски села ще блокират в петък - 26 юли, за час главния път Шумен - Силистра в района на кръстовището на село Пристое. Това съобщиха за Радио Шумен организатори на протеста от населеното място.  Те недоволстват от това, че ВиК не спазва графика за режим на водата, който е въведен в началото на този месец в селата Тъкач, Наум и..

публикувано на 23.07.24 в 12:03

Трима пияни останаха без коли

Три леки автомобила са били иззети вчера, съобщават от шуменската полиция. Първата проверка е извършена около 11:30 часа на ул. „Университетска“ в Шумен. 60-годишен мъж от село Лозево управлявал лек автомобил „БМВ“. С техническо средство са измерени 1,99 промила. Образувано е бързо производство. Задържан е за срок до 24 часа в РУ Шумен...

публикувано на 23.07.24 в 11:51

Заплаха с пистолет на пътя

20-годишен младеж отправил заплахи с газов пистолет, докато шофира в Шумен, а по-късно при проверка намериха в колата му и боеприпаси и електрошок. Това съобщава шуменската полиция. Инцидентът е станал снощи около 22:40 часа на ул. „Марица“ в областния град. 20-годишен мъж от село Сушина при управление на лек автомобил „БМВ“ е насочил..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Разчистват след бурята в Нови пазар

Силна буря удари снощи Нови пазар. След пороя кметът Георги Георгиев е обходил голяма част от града със служители на Общинското предприятие „Нови пазар“. Набелязани са мерки за възстановяване на щетите от силния вятър. От сутринта служители на ОП „Нови пазар“ почистват прекършени клони, режат паднали дървета и освобождават пешеходните зони и улични..

публикувано на 23.07.24 в 10:37

Подготвят яслена група в „Братя Грим“

Да бъде разкрита яслена група в шуменската детска градина „Братя Грим“. Това поиска директорката на детското заведение Евгения Михова от Общинския съвет към община Шумен.  Предложението в градината в квартал "Тракия" да бъдат отглеждани деца от 10-месечна до тригодишна възраст е постъпило на 4 юли в администрацията. Посочено е, че ще бъдат спазени..

публикувано на 22.07.24 в 17:20

Умуват новата такса смет

Експертна комисия изготвя математическите модели на новата такса за битови отпадъци в община Шумен. Принципът, който трябва да бъде спазен от всички общини през 2025 г., е замърсителят плаща. Досега водещият показател бе данъчната оценка на имота. Шуменската администрация обаче трудно може да следи колко души обитават дадено жилище и какъв отпадък..

публикувано на 22.07.24 в 15:27