Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контрол над личните стопанства

Снимка: Областна администрация – Разград

204 животновъдни обекта на стопани, които са получили обезщетение от 300 лв. за дезинфекция, са проверени до момента в Разградска област. Това съобщи на днешното заседание на Областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Илиян Драмалиев. Той допълни, че 132 от стопаните вече са подали заявление за регистрация, а други 69 са заявили, че не желаят да отглеждат прасета. Проверките на всички лични стопанства трябва да приключат до края на месеца. Д-р Юлиян Йорданов от Дирекцията напомни, че заради опасността от Африканска чума по свинете населването с животни в обектите, намиращи се в радиус от 10 км около индустриални ферми, следва да се извърши след 1 септември и след разрешение от БАБХ. Дo 1 ceптeмвpи ce paзpeшaвa нaceлвaнeтo cъc cвинe нa живoтнoвъдни oбeĸти в нaceлeни мecтa, нaмиpaщи ce извън paдиyca oт 10 ĸм oĸoлo индycтpиaлнитe фepми. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Договори за милиони

Договор за реализиране на три проекта на община Разград подписа кметът Добрин Добрев с Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  С малко над 1 милион лева от държавния бюджет ще бъде направено проектиране за основен ремонт на градската пречиствателна станция.  3 милиона лева са предвидени за основен ремонт на общинския път Дянково –..

публикувано на 24.04.24 в 16:14

Запрашеност само ден

Само едно превишение на фините прахови частици е отчетено в Разград при първото за годината планово измерване на качеството на въздуха. Това съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Русе.  Отклонения от нормите е имало на 1 април. Замерванията са направена чрез мобилната автоматична станция в 13 поредни денонощия – от 21 март до 2..

публикувано на 24.04.24 в 15:48

Удари с дървена сопа

37-годишен мъж е задържан в РУ-Кубрат за извършено домашно насилие, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Шумен. Около 15:30 часа на 23 април от Филиала по спешна медицинска помощ-Кубрат е получен сигнал, че са приели 27-годишна жена с разкъсно-контузна рана на главата и фрактура на дясна ръка. На място в болницата е изпратен полицейски екип, който да..

публикувано на 24.04.24 в 11:12

Обновен храм отвори врати

Официалното откриване на обновения храм "Св. Св. Кирил и Методий" в Кубрат е днес. Тържественото богослужение извърши Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум. Църквата е основно ремонтирана със средства по Програмата за развитие на селските райони, каза за Ради Шумен отец Светослав от храма. "Храмът е с обновена..

публикувано на 21.04.24 в 08:53

Ориентиране с кауза

Състезание по ориентиране с благотворителна цел ще се проведе днес, на 21 април, в местността "Балеу" край разградското  в село Дряновец. Това е поредната инициатива в подкрепа на разградчаните Ангел Героев и Пламен Кулов, които се борят с онкологични заболявания.  Състезанието по ориентиране е за любители, без ограничения във възрастта. Всеки..

публикувано на 21.04.24 в 08:29
Община Разград

Община осъди министерство

Община Разград спечели още едно дело срещу регионалното министерство за наложена корекция по европроект, съобщиха от администрацията. Става дума за реконструкция и благоустрояване на дворно място и изграждане на енергоспестяващо осветление на Основното училище „Никола Й. Вапцаров“.  Санкцията е наложена  през септември 2021 г. от заместник-министър на..

публикувано на 19.04.24 в 14:10

Спортни турнири с кауза

Благотворителни турнири по канадска борба, шах и тенис на маса ще се проведат този следобед в двора на Националната професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи“ в Разград. Инициативата е на ученици и на техния преподавател по гражданско образование Цветалина Минкова. Може да се включи всеки желаещ, независимо от възрастта. Таксата за участие е..

публикувано на 18.04.24 в 13:42