Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искат пчеларски кооперации

Снимка: Областна администрация - Разград

„Трябва държавата да помогне пчеларите да се обединят в кооперации, за да могат да работят качествено и да реализират ефективно“, заяви собственикът на пчеларската фабрика „Амброзия” в Лозница Стефан Стефанов. По негови наблюдения голямото измиране на пчели в Разградска област е намаляло, защото вече няма пръскане със самолети.

Според Стефанов, българското селско стопанство може да се промени единствено, ако хората с по-малки парцели и малки животновъдни ферми се обединят и заедно преработват и реализират продукцията си.

„Това е единственият път за пчеларите в България, тъй като сега производството е разпокъсано“, категоричен е Стефанов. Капацитет за преработка на фабриката е над 3000 тона мед годишно. През 2009 г. е създаден и най-големият пчелин в България с 2100 кошера по европейската програма „Сапард”. Днес добивът от него е близо 100 тона пчелен мед на година.

82-годишният Стефан Стефанов обяснява своята жизненост с факта, че консумира много пчелни продукти. Той се срещна с областния управител на Разград Гюнай Хюсмен, който посети фабриката.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Моторист пострада на пътя

Моторист пострада при пътнотранспортно произшествие в исперихското село Китанчево, съобщават от разградската полиция. Инцидентът станал около 18 часа на 25 септември. Лек автомобил „Опел Астра“, шофиран от 33-годишен мъж от Китанчево, извършвал маневра за преминаване от лява лента в дясна, за да паркира. Движещият се след него мотоциклет „Хонда“ без..

публикувано на 27.09.21 в 09:58

Водач избяга при проверка

Лек автомобил „Ауди А3“ е бил спрян за проверка в лознишкото село Чудомир на кръстовището за село Тръбач и после избягал, съобщават от разградската полиция. Около 23.45 часа на 21 септември пред полицейските служители водачът заявил, че си е забравил документите и се представил с имена на човек от Търговище. Докато униформените извършвали справка..

публикувано на 23.09.21 в 09:43

В деня на Независимостта

Разград отбеляза Деня на Независимостта на мястото, където преди 113 години е прочетен за пръв път в града Манифестът на Цар Фердинанд, с който е обявена Независимостта на България от Османската империя. На мястото на днешния площад „Независимост” до Общинския културен център в началото на миналия век се е намирала тогавашната градска управа...

публикувано на 22.09.21 в 14:40

Център в помощ на преброяването

Помощен център за съдействие при преброяването работи в Разград за всички, които имат затруднения или въпроси. Той е открит от разградския отдел „Статистически изследвания“. Работното му време е от всеки ден от 9 до 18 ч., включително събота и неделя. Той се намира на петия етаж в сградата на отдела на ул. Бели Лом № 15 (Изчислителен център)...

публикувано на 21.09.21 в 15:06

Грамоти за принос

Екипът на имунизационните кабинети в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ - Разград и личният лекар д-р Деян Коларов бяха наградени с грамоти от здравния министър д-р Стойчо Кацаров за приноса им към имунизационната кампания у нас за ваксинация срещу COVID-19. Грамотите връчи областният управител на Разград Иван Борисов. За МБАЛ „Свети Иван Рилски“ наградата..

публикувано на 21.09.21 в 13:00

Мними награди за наивници

47-годишен мъж от исперихското село Голям Поровец сигнализирал на 20 септември в Районното управление, че е станал жертва на измама. Това съобщават от разградската полиция. На 24 август той получил обаждане по телефона от непознат, представил се за служител на А1, който го заблудил, че е спечелил награда от фирмата. За да я получи, трябвало да закупи..

публикувано на 21.09.21 в 09:53

И в Разград не се разбраха

Централната избирателна комисия ще определи състава на Районната избирателна комисия в Разград. Представителите на политическите партии, участвали в консултациите за състава на РИК – Разград за изборите за президент и за 47-то НС на 14 ноември, не постигнаха споразумение. След направените предложения областният управител Иван Борисов обобщи,..

публикувано на 20.09.21 в 10:33