Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искат пчеларски кооперации

Снимка: Областна администрация - Разград

„Трябва държавата да помогне пчеларите да се обединят в кооперации, за да могат да работят качествено и да реализират ефективно“, заяви собственикът на пчеларската фабрика „Амброзия” в Лозница Стефан Стефанов. По негови наблюдения голямото измиране на пчели в Разградска област е намаляло, защото вече няма пръскане със самолети.

Според Стефанов, българското селско стопанство може да се промени единствено, ако хората с по-малки парцели и малки животновъдни ферми се обединят и заедно преработват и реализират продукцията си.

„Това е единственият път за пчеларите в България, тъй като сега производството е разпокъсано“, категоричен е Стефанов. Капацитет за преработка на фабриката е над 3000 тона мед годишно. През 2009 г. е създаден и най-големият пчелин в България с 2100 кошера по европейската програма „Сапард”. Днес добивът от него е близо 100 тона пчелен мед на година.

82-годишният Стефан Стефанов обяснява своята жизненост с факта, че консумира много пчелни продукти. Той се срещна с областния управител на Разград Гюнай Хюсмен, който посети фабриката.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтират градски чешми

11 градски чешми ремонтира Община Разград. Инициативата е на заместник-кмета и изпълняващ функциите на кмет на Община Разград Добрин Добрев. Ремонтните дейности извършиха служители към отдел „Опазване на околната среда” в Община Разград. Община Разград отправя призив към гражданите да пазят обществената инфраструктура,..

публикувано на 29.07.21 в 12:48

Прибраха насилник "на топло"

42-годишен мъж е задържан в РУ-Разград за извършено домашно насилие, съобщават от полицията. Около 23.20 ч. на 28 юли в дома си на улица „Абритус“ в Разград той нанесъл удари по тялото на 37-годишната си съпруга. Пострадалата е откарана в МБАЛ - Разград, където след преглед е установено, че няма фрактури. Освободена е за домашно лечение. По..

публикувано на 29.07.21 в 09:30

Аз мога да плувам

9 деца положиха изпит в инициативата „Аз мога да плувам” и бяха отличени с грамоти. Това съобщиха от община Разград. За четирима от най-активните участници имаше и материални награди. За 11-та поредна година малките жители на Разград имат възможност за участват в обученията, водени от републиканската шампионка по плуване за ветерани Жана..

публикувано на 28.07.21 в 14:59

13 000 лева на паркинга

75-годишен мъж от Разград е дал близо 13 000 лева на телефонни измамници. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР. Измамата е по схемата за близък роднина, който е в опасност. За да му „помогне“, възрастният мъж приготвил 12 750 лв, които занесъл до паркинг на бензиностанция по пътя Дунав мост – Гюргево, Румъния. По случая се води..

публикувано на 28.07.21 в 11:39

Катастрофа в полунощ

За среднощна катастрофа съобщават от разградската полиция. Сигнал за пътнотранспортно произшествие в село Ясеновец е получен в 00.08 часа на 28 юли. На главния път Разград – Исперих в селото се ударили два леки автомобила – БМВ 320 с немски регистрационни табели и БМВ 530 с белгийски номера. 41-годишният водач на първото БМВ напуснал..

публикувано на 28.07.21 в 10:13

Нова услуга в детските градини

Отпадат таксите за подготвителните групи в детските градини в селата от община Разград, а в града месечните суми за 5 и 6-годишните деца се намаляват с 40%. Това предложение на местната администрация беше одобрено от Общинския съвет с 23 гласа „за“ и по 3 „против“ и „въздържал се“. Регламентира се и нова услуга, която дава възможност децата, които..

публикувано на 28.07.21 в 08:30

Няма да унищожават ваксини

Не се очаква унищожаване на ваксини в Разградска област поради изтичане срока им на годност. Това беше обявено днес по време на заседание на Областния кризисен щаб. Към момента препаратите, с които разполагат имунизационните пунктове в региона, са с годност до края на август и до октомври. Лудогорието все още е в зелената зона по заболеваемост..

публикувано на 27.07.21 в 15:51