Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вирусът - на огнища

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Намалява инфекциозността на вируса, обяви днес главният здравен инспектор доц .Ангел Кунчев. Определено имаме циркулация на вируса в страната там, където намери подходяща почва – специфични места като болница, завод, село, заразява много хора. Той добави, че това е клъстерно разпространение, на гнезда, съобщи БГНЕС.

Неспазването на правилата води до по-висок риск. Тази вълна важи за целите Балкани – Македония – 129 души за вчера, Турция – 989, Сърбия - 85. Това значи, че има лека промяна в поведението на вируса, едната посока е, че намалява инфекциозността на вируса. Все повече ще срещаме хора, които са заразени, но нямат никаква клиника или го карат леко. Ще намалеят тежките случаи. Имаме т. нар. епидемична опашка, явно ние сме в епизод на втора вълна на коронавируса, подчерта Кунчев.

Маските са задължителни за обществения транспорт. На другите затворени места остава горещо препоръчително хората да са с маски. За магазините ще останат горещо препоръчителни, каза Кунчев и добави, че това днес ще бъде разписано в нова заповед на здравния министър.

Той коментира ситуацията в селата Ясеновец и Изгрев, където има много случаи на коронавирус. Засега там ще има полицейско присъствие, ограничение на движението.

В селата Ясеновец и Изгрев са доста неизпълнителни хората и ще ни принудят да вземем по-тежки мерки. Стратегията ни няма промяна, не искаме да пречим на финанси и икономика и личен живот, а да държим под контрол инфекцията, да не стигаме високи върхове, които да застрашават чак здравната система.

В Доспат са 81 към момента случаите. Не очаквам взривоподобно увеличение. Ще започнат да затихват огнищата.

Много по-опасна беше ситуацията през април, сега когато случаите са концентрирани на 4-5 места, ние можем бързо да се намесим, уточни Кунчев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Помощ за учещи без документ от учебното заведение

Поради постъпили запитвания за помощта за родители с деца до 14 години, които учат дистанционно, Агенцията за социално подпомагане е решила за семействата, които не са получили уведомление от детската градина или училището, да се прави служебна проверка в съответната община дали детето е записано в тези институции. Така няма да се ограничава..

публикувано на 29.11.20 в 16:18
Зима

Седмична прогноза 30.11-06.12

В понеделник ще бъде облачно. Валежите ще са от дъжд и сняг. Вятърът ще се ориентира от север – северозапад. Максималните температури ще са от 3 до 8 градуса. През периода вторник – четвъртък ще има променлива, временно значителна облачност. Слаби превалявания от дъжд и сняг ще има главно по крайбрежието. Вятърът постепенно ще отслабва...

публикувано на 29.11.20 в 15:09

Водата поевтинява

Водата в Шумен ще поевтинее с над 3% от 1-ви януари. Това решение е взела Комисията за енергийно и водно регулиране. Причината е, че  ВиК - Шумен не е изпълнило изискванията за качество на предлаганата услуга и Комисията ще наложи санкция с понижение на тарифите. Водата ще поевтинее в още 16 области на страната. От 1 януари с над 6% повече..

публикувано на 29.11.20 в 14:31

Рядка находка

Пещ за строителна керамика от първата половина на VI век, която няма аналог в България, е открита в Силистра при строителни работи, съобщиха от Регионалния исторически музей. Пещта е извън градската територия на Дуросторум. Съоръжението е с напълно запазена горивна камера от два сводести тунела с дължина около 3.90 и височина близо 1.30 метра...

публикувано на 29.11.20 в 12:44

Русе отново с антирекорд

48 са новите случаи на COVID-19 в област Русе за изминалото денонощие, но най-вероятно по-малкият брой заразени с коронавирусна инфекция както в страната, така и в областта се дължи на по-малко направените PCR тестове през съботния ден, тъй като по-голяма част от лабораториите не работят. Това сочат данните на Регионалната здравна инспекция...

публикувано на 29.11.20 в 12:00

Топла храна за медиците

Русе се присъедини към националната инициатива „Хапка надежда“ за топла храна на медицинския персонал на първа линия. 14 ресторанта ще участват в кампанията и ще осигуряват обяд и вечеря на 120 медици в   Ковид отделенията на Русе. Храната за първите две седмици - от 1 до 13 декември е осигурена от фондация "Направи добро на непознат". Цената на..

публикувано на 29.11.20 в 10:31

Облачно и хладно

Днес ще бъде предимно облачно. Сутринта на места по поречието на река Дунав и по крайбрежието ще има мъгли. Късно следобед над източните райони ще започнат слаби валежи от дъжд. Сутринта и преди пладне ще е почти тихо, а следобед вятърът ще се ориентира от север-североизток, по крайбрежието до умерен. Преобладаващите максимални температури ще са..

публикувано на 29.11.20 в 07:18