Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прибират лавандулата

4
Започна жътвата на лавандула в област Шумен.
Снимка: Радио Шумен

Започна жътвата на лавандула в Шуменска област. Засетите площи с етерично-маслената култура са 1162 хектара, като най-много са те в Община Каолиново – 440 хектара.

Продължава тенденцията към увеличаване на производството на лавандула през последните няколко години, като най-много са площите в Добруджа – 75 000 декара. За сравнение през 2016 г. културата заемаше едва 7000 декара.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Възстановено е движението край Зайчино ореше

С охлузвания и порезни рани са пострадалите при катастрофата край Зайчино ореше, съобщават от Областната дирекция на МВР - Шумен. Възстановено е вече движението в този участък, информират от Агенция "Пътна инфраструктура". Радио Шумен припомня, че произшествието стана тази сутрин по пътя Шумен - Варна близо до село Зайчино ореше между лек автомобил..

публикувано на 16.08.24 в 13:01

Обновяват пешеходни пътеки

Започна поетапното обновяване на маркировката на пешеходните пътеки в Нови пазар, съобщават от общинската администрация. Дни преди началото на новата учебна година приоритетно ще се работи по маркировката около училища, детски градини, ясли, както и около паркингите в града.  Предвидени за реновиране са пешеходните пътеки в района на четири..

публикувано на 16.08.24 в 11:47

Спасен човешки живот

Спасен човешки живот - така започва написаното на пишеща машина от 88-годишен шуменец писмо до началника на Районното управление в Шумен. В него Тончо Стоянов описва как полицейски екип, в който били мъж и жена, му дарили втори живот.  В следобедните часове на 15 ноември миналата година мъжът си работил близо до входа на жилищния си блок на..

публикувано на 16.08.24 в 11:39

На девето място по заплати

1853 лв. е средната брутна заплата в Шуменска област през второто тримесечие на годината, показват последните данни на националната статистика. Средното възнаграждение в региона е скочило със 150 лв. в сравнение с първите три месеца на 2024-та, когато е било 1704 лв. По размер на средните доходи в периода април – юни Шуменска област се изкачва до..

публикувано на 14.08.24 в 16:12
Снимката е илюстративна.

Мотоциклетист загина край „Мътница“

27-годишен шуменец е загинал при пътнотранспортно произшествие, съобщават от полицията. Малко преди 20 ч. снощи в дежурната част на Районното управление – Шумен е приет сигнал за катастрофа по пътя от Шумен към квартал „Мътница“, близо до предприятието за керамични плочки. Към мястото на инцидента са насочени екипи на полиция, пожарна и..

публикувано на 14.08.24 в 11:18

Спират тирове заради жегите

Заради високите температури и днес (14 август) ще се спира движението на камиони над 20 тона по пътни участъци в седем области на страната – Шумен, Търговище, Разград, Силистра, Русе, Велико Търново и Ловеч. Това съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. Ограничението е в сила от 13 ч. до 21 ч. В областите Велико Търново и Търговище трафикът на..

публикувано на 14.08.24 в 10:43

Два нови случая на хепатит

50 души са се изследвали в кампанията „БезОпасна ваканция“ в Шуменско. От тях 19 са мъже, а 31 – жени. Регистрирани са два положителни теста за хепатит В, съобщават от Регионалната здравна инспекция. За улеснение на желаещите да си направят безплатни изследвания бяха осигурени три места за извършване на тестовете – в лабораторията на инспекцията са..

публикувано на 14.08.24 в 09:12