Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фермер с оръдие срещу градушки

Снимка: Личен архив

Жълт код за гръмотевични бури, интензивни валежи и градушки обявиха многократно през този месец синоптиците. Факт е, че сме свидетели на интензитет на тези природни явления през юни. 

В Североизточна България, където се намират най-плодородните земеделски земи, никога не е имало държавна система за градозащита. Според изготвената преди няколко години концепция, тази територия трябваше да се защитава със самолети още от миналата година, но това така и не стана. 

След дългогодишното напразно чакане националната система за защита от градушки да обхване и Североизточна България, производители на плодове от Русенско вече се спасяват от бедствието сами, въоръжавайки се със собствени оръдия. Пример за това е Павел Спасов, земеделски производител и зам.-председател на Съюза на дунавските овощари. С новата си придобивка той пази от градушките вече месец масиви с кайсии, праскови, ябълки и череши в района на Сливо поле.

Каква защита му осигурява закупеното от него съоръжение, какви са инвестицията и принципът на работа на въпросното оръдие? Отговорите може да чуете от разговора на Христина Димитрова с Павел Спасов който следва принципа "Помогни си сам, за да ти помогне и господ".

Има обаче друг проблем при защитата от градушки. Земеделците трябва непръкъснато да следят небето, тъй като дългоочакваният радар в Шумен, който трябва да покрие и територията на област Русе, все още не работи. Така че ранно предупреждение за наближаващи градоносни облаци няма. Оръдието обаче може да бъде активирано дистанционно с SMS.

И иначе и в момента се търси изпълнител за пилотен проект, който да осъществи градозащита по самолетен способ. Което означава, че тепърва ще се правят тестове и оценки за ефикасността на този метод и най-вероятно няма да го дочакаме и през идната 2021 г., казват земеделците. Дано не са прави.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Повече пари за „Еразъм +“

През май Европейският парламент прие бюджета на програмата „Еразъм +“ за периода 2021 – 2027 г. Финансирането е над 28 милиарда евро. В преговорите със Съвета на Европейския съюз евродепутатите договориха бюджетът на програмата да нарасне почти двойно спрямо този от 2014-2020 г. Друга приета програма, „Европейският корпус за солидарност“,..

публикувано на 21.06.21 в 08:47

Трябва ли да се ваксинират децата?

8 са ваксинираните срещу COVID-19 малолетни и непълнолетни в област Силистра. С първата доза на „Пфайзер“ са имунизирани деца на 12 и на 13 години, тийнейджър на 16 и петима на 17 години. Имунизациите са направени в зелените коридори и в кабинетите на двама общопрактикуващи лекари. В България имунизирането на деца на 12 години е разрешено от 3 юни,..

публикувано на 18.06.21 в 12:48

Милион и половина за нов асфалт

Започнаха летните ремонти в община Антоново. За тази година са отделени средства както за рехабилитация на улици в населените места, така и за изграждане на водопроводи и детски площадки. "Приоритет вече е асфалтирането вътре в селата от общината, като започваме с централните улици", каза кметът на Антоново Хайредин Мехмедов. Продължава и..

публикувано на 18.06.21 в 12:00

Кръгова икономика и мода

В кръговата икономика понятието “отпадък“ не съществува. Съществува понятието „ресурс“. Основната задача на кръговата икономика е да преобърне целия процес по управление на отпадъците, включително да изгради навици разделното им събиране от гражданите, както и нужната инфраструктура. Производството на текстилни изделия е със сериозен екологичен..

публикувано на 17.06.21 в 08:48

Професия домоуправител

В Радио Шумен често получаваме сигнали от слушатели, свързани с проблеми на етажната собственост   - с нужда от ремонти на общите части, за недобросъвестни съседи, които нарушават правилата или отказват да си плащат таксите. Все по-често срещаме и обяви на професионални домоуправители в интернет и социалните мрежи. В кои случаи трябва да потърсим..

публикувано на 16.06.21 в 12:59
СУ

По-лесно от очакваното

1427 седмокласници и 1381 десетокласници се явиха днес на националното външно оценяване по български език и литература в Шуменска област, съобщи за Радио Шумен Юлиан Тодоров - ст. експерт в Регионалното управление на образованието. По думите му, организацията на изпитите е била добра и са спазени всички противоепидемични мерки. За десетокласниците това..

публикувано на 16.06.21 в 12:49
Диана Ковачева

Кампания "Синьо лято" за здрави деца

Изолацията и онлайн обучението заради пандемията с COVID-19 доведоха до негативни последици върху психичното здраве на част от децата. За това сигнализира омбудсманът на България Диана Ковачева. Това е и причината тя да инициира кампания „Синьо лято“, насочена към децата и техните родители с цел овладяване на гнева, самотата, несигурността,..

публикувано на 15.06.21 в 11:37