Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фермер с оръдие срещу градушки

Снимка: Личен архив

Жълт код за гръмотевични бури, интензивни валежи и градушки обявиха многократно през този месец синоптиците. Факт е, че сме свидетели на интензитет на тези природни явления през юни. 

В Североизточна България, където се намират най-плодородните земеделски земи, никога не е имало държавна система за градозащита. Според изготвената преди няколко години концепция, тази територия трябваше да се защитава със самолети още от миналата година, но това така и не стана. 

След дългогодишното напразно чакане националната система за защита от градушки да обхване и Североизточна България, производители на плодове от Русенско вече се спасяват от бедствието сами, въоръжавайки се със собствени оръдия. Пример за това е Павел Спасов, земеделски производител и зам.-председател на Съюза на дунавските овощари. С новата си придобивка той пази от градушките вече месец масиви с кайсии, праскови, ябълки и череши в района на Сливо поле.

Каква защита му осигурява закупеното от него съоръжение, какви са инвестицията и принципът на работа на въпросното оръдие? Отговорите може да чуете от разговора на Христина Димитрова с Павел Спасов който следва принципа "Помогни си сам, за да ти помогне и господ".

Има обаче друг проблем при защитата от градушки. Земеделците трябва непръкъснато да следят небето, тъй като дългоочакваният радар в Шумен, който трябва да покрие и територията на област Русе, все още не работи. Така че ранно предупреждение за наближаващи градоносни облаци няма. Оръдието обаче може да бъде активирано дистанционно с SMS.

И иначе и в момента се търси изпълнител за пилотен проект, който да осъществи градозащита по самолетен способ. Което означава, че тепърва ще се правят тестове и оценки за ефикасността на този метод и най-вероятно няма да го дочакаме и през идната 2021 г., казват земеделците. Дано не са прави.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Камери и охрана срещу незаконното изхвърляне на боклуци

Нерегламентирани сметища – има ги във всяко населено място у нас. Факт, който съвсем не ни изпълва с гордост, а с възмущение и гняв, защото всички ставаме свидетели как едни невъзпитани, недобросъвестни и безотговорни хора без свян и притеснение изхвърлят боклука си на места, които са удобни за тях, но не са определени за това. Нерегламентирани..

публикувано на 06.07.20 в 10:12

Шуменец в гурме битка на Острова

Талантливият гурме готвач Асен Анев от Шумен, който вече пета година живее и работи в Лондон, се включи в битката „Национален готвач за 2020 година в Англия”. Той разработва авторско тристепенно меню, с което се надява да впечатли журито. С какви рецепти възпитаникът на шуменската Професионална гимназия по облекло, хранене и химични технологии се..

публикувано на 03.07.20 в 11:35

Америка след Тръмп

Преди дни младият експерт по международни отношения д-р Станислав Бачев издаде поредната си книга “Параметри на постамериканския световен ред”. Д-р Бачев е роден в Шумен. Завършва история в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”. Доктор е по политология от Варненския свободен университет “Черноризец Храбър” и преподавател във Висшето..

публикувано на 02.07.20 в 09:36

Вълнения в духовия оркестър

Във времето, когато културата у нас беше поставена под карантина, се случиха процеси, които на не малко места в страната предизвикаха обществено вълнение. След смяната на ръководството на Капанския ансамбъл в Разград, и Духовият оркестър в Търговище остана без своя директор и диригент. В средата на май маестра Красимира Коларова е отстранена от поста с..

публикувано на 01.07.20 в 16:09
Община Дулово

Подписка за преместване на сергии

Да бъде преместен традиционният дуловски пазар на друго подходящо място. За това настояват в подписка жителите на Дулово. Той се провежда всяка сряда от седмицата, като сергиите са разположени в част от булевард „Възраждане“ и улица „Розова долина“. На традиционния в сряда пазар се предлага всякаква стока – храни, дрехи, домашни потреби и други...

публикувано на 01.07.20 в 13:54

Започва ли сезонът на басейните?

Въпреки пандемията тази година на басейните на открито бе дадена зелена светлина на 1 юни. И при тях, както и на морските плажове, трябва да се спазват строги правила за дезинфекция,   дистанцията между чадърите да е 5 метра, а  също и да бъде завишено нивото на хлор във водата. Работят ли шуменските басейни, има ли посетители и спазват ли се..

публикувано на 01.07.20 в 11:38
Неделчо Неделчев - кмет на Мадара

Подписка под Мадарския конник

Мадара да стане самостоятелна община. За това ще настоява кметът на селото Неделчо Неделчев. На общо събрание в събота кметът на известното в цяла България шуменско село е бил подкрепен от всички 98 присъстващи. Шуменското село Мадара има близо 1400 жители. Предстои да се направи подписка, в която кметът ще търси пълна подкрепа на желанието за..

публикувано на 29.06.20 в 14:08