Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Властта крачи към пропастта

16
Снимка: Радио Шумен

"Ежедневно чуваме декларации от прокуратурата как имат еднакъв подход независимо от социално и обществено положение. Което наистина гали ухото. Но тези думи ежедневно катастрофират в действителността, защото виждаме как се прилагат абсолютно селективен подход и двойни стандарти - и по отношение на казуси, и по отношение на тяхното хвърляне в публичното пространство, и по отношение на тяхното криене. По този начин се създава недоверие у хората за прокурорски рекет. С такъв тип отношение не може да цари справедливост". Това каза президентът Румен Радев при пристигането си на старините в първопрестолна Плиска.

По неговите думи властта крачи към пропастта. "Защото кой нормален инвеститор ще вложи парите си в България, когато вижда, че тук се погазва законът. Хиляди българи емигрираха, а сега ще започне да напуска и бизнесът", посочи държавният глава.

Той подчерта, че в България има пробив на сигурността в управлението на държавата в лицето на министър-председателя.

„На страната ни се лепна едно наистина позорно петно. И тук е мястото на службите да се изяснят ситуацията, така че подобно нещо да не се допуска“, коментира още Румен Радев. Според него, такъв имидж представя България едва ли не като мутренска държава и срива усилията и лишенията на цяло едно поколение за нашата евроинтеграция. „Както виждате, за разлика от тук, световните медии вече се занимават с шкафчето и записите на премиера. Ако съдим по неговата логика, той не само трябва да млъкне, но и не трябва да се показва изобщо“, допълни президентът. 


Днес Румен Радев посети Нови пазар, а после участва в празненствата за Деня на Каспичан. Те ще се проведат в Голямата базилика край Плиска и в Двора на кирилицата в първата ни столица, където ще бъде открит бюст-паметник на Захарий Стоянов. От 18:00 ч. почетен караул ще посрещне президента на площад „Възраждане“ в Каспичан. Там ще бъде и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който ще отслужи тържествен молебен.


В съботния ден Румен Радев ще гостува в шуменското село Мадара, където ще разгледа едноименния археологически резерват.

При посрещането си в старопрестолна Плиска президентът каза: "Това е свято място за всички нас, оттук започва България. Плиска е символ на величието на българската държава и нашата духовна мощ. Затова от уважение към нашите предци, аз мисля, че трябва да влагаме повече разум, просветеност и отговорност. Историята, която виждаме тук, ни задължава".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гласуваха шоковите повишения

Основно с гласовете на общинските съветници от БСП, „Левицата“ и „Възраждане“ бяха приети по-високите цени за жителите на община Шумен, които ще използват административни услуги. Това стана по време на днешната сесия на Общинския съвет. Повишен бе и наемът на концертни и спортни зали. Компромис бе направен в цената за използването на „Арена Шумен“..

публикувано на 25.07.24 в 15:58

Нов купол и кръстове за храма

Нов купол и два кръста бяха монтирани днес на православния храм „Света Параскева“ в каспичанското село Златна нива. Църковното обновление се случва със средства на бивши и настоящи жители, които милеят за селото, своята лепта са дали и общински съветници от Каспичан, както и фирми, каза кметът на селото Ивайло Пенев.  За около месец, след получена..

публикувано на 25.07.24 в 14:03
Град Шумен

Намалиха тротоарното право

Месечна такса от 30 лева за разполагане на маса с четири стола в центъра на Шумен ще плащат собствениците на заведения. Предложението двойното намаление на налога дойде в писмо до общината от регионалната Асоциация на ресторантьорите и хотелиерите. В старата наредба за определяне на местните такси и цени досега бе заложена единствено дневна такса от 2 лв...

публикувано на 25.07.24 в 12:55

Хваната в кражба

42-годишна жена от Шумен е извършила кражба на стоки на стойност от 225 лева. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът за криминалното деяние е получен вчера около 11:20 часа от търговски обект на бул. „Славянски“. Жената е задържана за срок до 24 часа в районното в Шумен. Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 25.07.24 в 12:18

Пожар на покрива

Покрив и техника изгоряха при пожар в постройка в Нови пазар снощи, други три сгради са спасени от пламъците. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът за огъня е получен около 21:50 часа в РДПБЗН Шумен. Съобщено било за пожар на ул. „Цар Асен“ в Нови пазар. На място е изпратен екип от Смядово.  Установено било, че огънят е унищожил техника и..

публикувано на 25.07.24 в 12:08

Двама арестувани за грабеж

Задържаха двама мъже на 19 и 21 години, извършили грабеж. Това съобщават от шуменската полиция. Криминалното деяние било извършено на 20 юли в 6:00 часа сутринта. 41-годишен мъж вървял по ул. „Цар Освободител“, когато двама младежи със сила му отнели чанта с документи, други вещи и 30 лева.  Работата по образуваното досъдебно производство продължава..

публикувано на 25.07.24 в 11:05

Високите заплати останаха за есента

Високите заплати на управителите на общинските лечебни заведения ще бъдат коментирани отново на септемврийското заседание на Общинския съвет в Шумен, тъй като решение по тази точка днес не бе взето. 17 съветници гласуваха "за", 4 - "против" и 18 - "въздържал се". Преди гласуването на точката кметът проф. Христо Христов призова общинските съветници..

публикувано на 25.07.24 в 10:52