Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литургия за Светите Доростолски мъченици

Отец Петър - Гарена
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

В катедралния храм "Св. Св. апостоли Петър и Павел" в Силистра бе отслужена литургия от Доростолския митрополит Амвросий в съслужение с Русенския митрополит Наум, с градското духовенство, клирици от Доростолска епархия и духовници от страната и чужбина.

На днешния ден Българската православна църква отбелязва Събор на Светите Доростолски мъченици. По традиция  той се провежда в третата седмица след Петдесетница.

Това е най-новия православен празник, започнал историята си от Силистра през 2016 г., за да не бъдат забравени  21 християнски мъченици от 4 век след Христа, които Силистра е дала на християнския свят. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Последици от пожара край Коньовец

Неожъната нива с овес, на площ от 75 декара, е изгоряла при пожара край шуменското село Коньовец, който тази седмица избухна на територията на Държавното предприятие „Кабиюк“. Огънят бе предизвикан от волтова дъга. Комисия, назначена от изпълнителния директор на предприятието Мартин Маринов, днес е направила оценка на щетите, като..

публикувано на 13.07.24 в 16:20

Етноритми огласиха Бъзън

Фестивалът "Етноритми - бит и култура" събра стотици участници от цялата страна. Той стартира в 10:00 ч. на открита сцена в центъра на русенското село Бъзън, където 40 самодейни фолклорни състава и близо 400 участници от различни етноси представят своите изпълнения. Кулминацията на събитието ще бъде в 18:30 ч., когато на сцената ще излязат русенският..

публикувано на 13.07.24 в 14:15

Заради жегата спират движението на камиони

Заради високите температури между 13:00 ч. и 21:00 ч. днес ще бъде ограничено движението на камиони над 20 тона по пътни участъци в областите Русе, Шумен, Велико Търново, Разград и Силистра заради очакваните високи температури, съобщиха от Агенцията "Пътна инфраструктура".  В област Русе ще бъде ограничено движението на тежкотоварни камиони..

публикувано на 13.07.24 в 10:18

Червен код за опасност от пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен за днес в цялата страна. Очакват се максимални температури между 35 и 40 градуса. Червен код за опасност от пожари е обявен в 21 области на Северна и Южна България, а за Централна и Източна България е в сила оранжев код. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" предупреждават..

публикувано на 13.07.24 в 08:25

Горещо и в събота

Между 18 и 22 градуса бяха температурите в 6:00 ч. тази сутрин в Североизточна България. В Шумен са измерени 20 градуса, атмосферното налягане е 986 хПа – близко до средното за юли, слабо ще се колебае, а относителната влажност на въздуха - 67%. И днес ще е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб северен, следобед..

публикувано на 13.07.24 в 07:23

Затвориха склад за трюфели в Ивански

Комплексна проверка в обект за трюфели извършват служители на Областната дирекция по безопасност на харните в Шумен, на Националната агенция за приходите, на МВР и на ДАНС, съобщават от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). При извършена проверка преди седмица е установена липса на документи за проследимост и..

публикувано на 12.07.24 в 17:44

Награди за шуменските грации

Четири първи и едно второ място за нашите грации от школата „Балет“ с ръководителки Светла Денчева и Юлия Николова в XVIII Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите“ в Созопол. Това съобщава на страницата си във Фейсбук Центърът за подкрепа за личностно развитие - Обединен детски комплекс Шумен. В раздел „Танцово изкуство“ момичетата се..

публикувано на 12.07.24 в 15:22