Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Младежи съживяват български села

7
Снимка: Личен архив

Платформата „Фабрика за идеи“ набира доброволци за съживяване на българските села. Това е поредната инициатива на сдружението и тази година се нарича „С ръце за село“. Целта е да се благоустрои някое красиво село. Доброволците участват в почистването на паркове, детски градини, чешми, освежаване на алеи, боядисване на пейки. Към момента в новата мисия са включени 5 села от Северозападна България, които ще бъдат обновени през следващите седмици. От платформата се надяват нов облик да получат и населени места от Североизтока.

Какво привлича младите хора да прекарат нетрадиционен уикенд на село и какво им споделят възрастните? Отговор на тези въпроси може да чуете в интервюта на Айше Лятиф с Милица Джанджова - координатор на Фабриката за идеи.

Села от Североизточна България, които желаят да бъдат домакини на инициативата „С ръце за село“ трябва да се свържат с платформата „Фабрика за идеи“ и да заявят своята нужда. От сдружението ще осигурят доброволци и ще организират уикенд на село. По време на акциите се спазват стриктно противоепидемичните мерки, каза още координатора на платформата Милица Джанджова.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Камери и охрана срещу незаконното изхвърляне на боклуци

Нерегламентирани сметища – има ги във всяко населено място у нас. Факт, който съвсем не ни изпълва с гордост, а с възмущение и гняв, защото всички ставаме свидетели как едни невъзпитани, недобросъвестни и безотговорни хора без свян и притеснение изхвърлят боклука си на места, които са удобни за тях, но не са определени за това. Нерегламентирани..

публикувано на 06.07.20 в 10:12

Шуменец в гурме битка на Острова

Талантливият гурме готвач Асен Анев от Шумен, който вече пета година живее и работи в Лондон, се включи в битката „Национален готвач за 2020 година в Англия”. Той разработва авторско тристепенно меню, с което се надява да впечатли журито. С какви рецепти възпитаникът на шуменската Професионална гимназия по облекло, хранене и химични технологии се..

публикувано на 03.07.20 в 11:35

Америка след Тръмп

Преди дни младият експерт по международни отношения д-р Станислав Бачев издаде поредната си книга “Параметри на постамериканския световен ред”. Д-р Бачев е роден в Шумен. Завършва история в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”. Доктор е по политология от Варненския свободен университет “Черноризец Храбър” и преподавател във Висшето..

публикувано на 02.07.20 в 09:36

Вълнения в духовия оркестър

Във времето, когато културата у нас беше поставена под карантина, се случиха процеси, които на не малко места в страната предизвикаха обществено вълнение. След смяната на ръководството на Капанския ансамбъл в Разград, и Духовият оркестър в Търговище остана без своя директор и диригент. В средата на май маестра Красимира Коларова е отстранена от поста с..

публикувано на 01.07.20 в 16:09
Община Дулово

Подписка за преместване на сергии

Да бъде преместен традиционният дуловски пазар на друго подходящо място. За това настояват в подписка жителите на Дулово. Той се провежда всяка сряда от седмицата, като сергиите са разположени в част от булевард „Възраждане“ и улица „Розова долина“. На традиционния в сряда пазар се предлага всякаква стока – храни, дрехи, домашни потреби и други...

публикувано на 01.07.20 в 13:54

Започва ли сезонът на басейните?

Въпреки пандемията тази година на басейните на открито бе дадена зелена светлина на 1 юни. И при тях, както и на морските плажове, трябва да се спазват строги правила за дезинфекция,   дистанцията между чадърите да е 5 метра, а  също и да бъде завишено нивото на хлор във водата. Работят ли шуменските басейни, има ли посетители и спазват ли се..

публикувано на 01.07.20 в 11:38
Неделчо Неделчев - кмет на Мадара

Подписка под Мадарския конник

Мадара да стане самостоятелна община. За това ще настоява кметът на селото Неделчо Неделчев. На общо събрание в събота кметът на известното в цяла България шуменско село е бил подкрепен от всички 98 присъстващи. Шуменското село Мадара има близо 1400 жители. Предстои да се направи подписка, в която кметът ще търси пълна подкрепа на желанието за..

публикувано на 29.06.20 в 14:08