Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По-високи пенсии от 1 юли

Снимка: Pixabay

Над 2 милиона и 90 хиляди пенсионери ще получат увеличение на размерите на получаваните от тях пенсии и/или добавки, считано от 1 юли 2020 г. Осъвременяването на пенсиите, отпуснати с начална дата до 31 декември 2019 г., ще се извърши с 6,7 на сто по т. нар. „швейцарско правило“.

Със Закона за бюджета на ДОО за 2020 г. е определен нов минимален размер от 250 лв. на основната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Поради това, увеличение от 1 юли т.г. ще има и при другите пенсии за трудова дейност, приравнени на минималния размер за съответния вид пенсия. Максималният размер на пенсиите или сбора от пенсиите, без добавките към тях, се запазва на ниво 1200 лв.

Размерите на пенсиите, несвързани с трудова дейност, се определят в процент от размера на социалната пенсия за старост, който с Постановление на Министерския съвет № 107 от 28.05.2020 г. е увеличен от 132,74 лв. на 141,63 лв., считано от 1 юли 2020 г.

В резултат на осъвременяването и на увеличенията се очаква средният размер на пенсията на един пенсионер у нас за 2020 г. да надхвърли 415 лв.

Новите минимални размери на пенсиите за трудова дейност, както и размерите на пенсиите, несвързани с трудова дейност, които са в сила от 1 юли 2020 г., са оповестени на интернет страницата на НОИ в рубрика „Пенсии“/„Отпускане на пенсии“/„Осъвременяване на пенсиите по чл. 100 КСО от 1 юли 2020 г.“.

Пенсионерите ще могат да се информират за новите размери на пенсиите си след 1 юли 2020 г. чрез електронната услуга „Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК“ на интернет страницата на Националния осигурителен институт (НОИ). При поискване, разпорежданията ще се връчват и по избрания от лицата начин - в съответното териториално поделение на института, по пощата с препоръчано писмо или чрез Системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция „Електронно управление“.

Изплащането на пенсиите за юли 2020 г. от НОИ ще започне на 7 юли (вторник) и ще приключи на 20 юли (понеделник). Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 юли 2020 г.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мобилна сцена в Кубрат

Кубрат се сдоби с модерна мобилна сцена, съобщават от общинската информационна служба.  Съоръжението е монтирано пробно днес в центъра на града.  Сцената ще служи за провеждане на концерти, спортни мероприятия, фестивали, събори и други културни събития. Снабдена е с прожектори и звукова уредба, а за текущата и поддръжка ще се ангажира изцяло община..

публикувано на 12.04.21 в 18:08

Четирима са пострадалите край Струйно

Четирима са пострадали при катастрофата край село Струйно.  26-годишната водачка на Дачията е с черепно-мозъчна травма, съобщиха от Областната дирекция на МВР- Шумен. Водачът на Мерцедеса, на 32 години и 7-годишно дете към момента са без травматични увреждания.  Мъж на 36 години, пътник на предна седалка в Мерцедеса е с порезни рани по лицето и фрактури..

публикувано на 12.04.21 в 17:38
Томбул джамия

Събират дарения за Рамазана

Свещеният за мюсюлманите месец Рамазан започна от днес. Той включва духовен и физически пост. Периодът на въздържание за мюсюлманите, който предшества големия религиозен празник Рамазан Байрам, и тази година ще премине под знака на извънредното положение. През този месец мюсюлманите спазват през деня разширен пост (наричан саум на арабски),..

публикувано на 12.04.21 в 15:10

60 години полет в Космоса

60 години от първия полет на човек в Космоса се навършват днес. На 12 април 1961 година пилотираният космически кораб „Восток 1“ с Юрий Гагарин на борда прави една пълна обиколка на Земята. На 12 април честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. Малка България също има своя съществен принос към науката и изследването на космоса...

публикувано на 12.04.21 в 10:29

Възстановяват курсове за шофьори

Българският червен кръст възстановява курсовете по първа долекарска помощ за кандидат-шофьори от днес, 12 април. Ще бъдат спазвани всички противоепидемични изисквания за обучение по отношение на отстояние, дезинфекция, носене на маски и  ръкавици. При явяване на практически изпит, кандидатите, обучавали се онлайн, ще попълват тест, който да..

публикувано на 12.04.21 в 07:44

Част от учениците - в клас

Ново разхлабване на мерките у нас има от днес. Това е записано в заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. Частично се възстановява присъственият учебен процес. В класните стаи се връщат всички ученици от 1 до 4 клас, от специалните училища за деца със сензорни увреждания и големите ученици, които се обучават в паралелки,..

публикувано на 12.04.21 в 06:46

Нови 53 с COVID-19 в Североизтока

Новозаразените с COVID-19 в Североизтока през изминалото денонощие са 53. Най-много са те в Русенска област – 31, а най-малко – един – в Шуменска. Осем са новите случаи в Търговищка област, седем – в Силистренска, шест – в Разградска. Това са данните от Единния информационен портал. В страната новозаразените с COVID-19 са 462,..

публикувано на 12.04.21 в 06:42