Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Екшън с боклука край Маломир

Снимка: СИДП

Мобилни екипи на СИДП продължават наблюдението на района на откритото нерегламентирано сметище до село Маломир, област Шумен.

В 14.05 ч. вчера в гората в близост до населеното място пристига сметосъбиращ камион на община Върбица, който започва да изсипва битови отпадъци. Мобилният екип на СИДП веднага спира изхвърлянето на боклука, като незабавно подава сигнал на телефон 112 и на зеления телефон на РИОСВ-Шумен. На място идват екипи на ДГС-Върбица, РДГ-Шумен и полицията. Сезирана е и прокуратурата.

От екоинспекцията  първоначално отказват да изпратят екип на място, но след като от ръководството на СИДП звънят неколкократно до МОСВ, в 17.30 ч. на терена пристигат служители на РИОСВ-Шумен. Проверката показва, че и преди до Маломир са изхвърляни големи количества отпадъци, които след това са покривани със земна маса.

Тази сутрин на място са изпратени три камиона и багер на община Върбица, които се опитали да прикрият следите от изхвърлените отпадъци. Според служители на горското стопанство незаконните действия са извършени в присъствието на директора на РИОСВ-Шумен Стела Илиева, която е забелязана на терена в началото на операцията. Горските от ДГС-Върбица, с риск за живота си, се опитват да спрат машините. Багерът и два от камионите успяват да напуснат мястото, но една от машините е задържана. Уведомена е полицията и дежурен екип веднага е пристигнал, за да окаже съдействие на служителите на ДГС-Върбица.

Радио Шумен потърси за коментар директора на РИОСВ-Шумен Стела Илиева. Тя уточни, че подготвя писмена позиция по случая.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Конкурс за юбилейна награда

Конкурс за изработка на идеен проект за юбилейна награда, обявява община Шумен. Отличието ще бъде връчвано по повод значими годишнини на изтъкнати дейци и организации в сферата на културата, изкуството, образованието и науката. Изработването на проекта включва пластика с височина до 30 см., плакет и диплома. В конкурса могат да участват художници,..

публикувано на 10.08.20 в 17:01

Три жени с COVID-19 от Шуменско

Две жени, на 67 и 44 годишна възраст от шуменското село Панайот Волов, и 38 годишна жена от каолиновското село Пристое, са новите случаи на COVID-19, отчетени днес от единният информационен портал. По информация на Регионалната здравна инспекция в Шумен и трите са настанени за лечение в болница. Издирени са контактните на заразените жени и вече са..

публикувано на 10.08.20 в 14:24

Отличник на випуска

Шуменката Андреана Иванова стана първенец на Випуск 2020 на Военноморското училище във Варна. Тя завърши специалността „Мениджмънт на водния транспорт“ с успех 5.99 от пълния курс на обучение. За отличната си диплома младата дама беше поздравена от кмета Любомир Христов, който ѝ пожела попътен вятър в далечното житейско и професионално..

публикувано на 10.08.20 в 11:41

1500 декара спасена гора

1500 декара гора с иглолистни и широколистни дървета са спасени от унищожение след пожара, който възникна над шуменския квартал Дивдядово. Припомняме, че сигналът за произшествието беше подаден в 11:28 ч. в неделя. Към мястото на инцидента са насочени 12 противопожарни автомобила от шуменската пожарна, екипи от Велики Преслав и Смядово...

публикувано на 10.08.20 в 10:57

Кола извън пътя

Жена на 66 години е пострадала при пътен инцидент до язовира край шуменското село Дибич, съобщиха от полицията. Тя пътувала сама от Шумен в посока Бургас, загубила контрол над автомобила си и излязла от пътното платно. Откарана е за преглед в МБАЛ- Шумен. Лекарите са открили фрактура на гръден прешлен, жената има и счупени костици на носа. Няма..

публикувано на 10.08.20 в 10:33

Огнища тлеят над Дивдядово

Продължава гасенето на огнищата, които остават след пожара, избухнал вчера над вилната зона на шуменския квартал Дивдядово. Това каза за Радио Шумен Николай Николов, един от доброволците, участвали в потушаването на огъня. По думите му, в момента на терен работят между 50 и 70 души, пожарникари и доброволци. „Непрекъснато изливаме вода в различни..

публикувано на 10.08.20 в 09:37

Пожарът над Дивдядово е локализиран

Локализиран е пожарът над шуменския квартал Дивдядово, съобщиха от ОДМВР Шумен. Разпространението на огъня е спряно, въпреки силния вятър и пресечения терен. Комисар Иван Иванов, началник на служба "Пожарна безопасност и защита на населението" уточни, че гасенето на огнищата ще продължи през цялата нощ. По думите му, няма опасност за живеещите в квартал..

публикувано на 09.08.20 в 21:18