Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За възродителния процес с болка

Снимка: Личен архив

Покрай българския преход, битката ни за физическо оцеляване и актуалната коронавирусна криза често забравяме за онези събития от най-новата ни история, които с право могат да се определят като срамни за иначе толерантните българи.

В звуковия файл може да чуете един разказ, който се оказа, че липсва във фонда на Радио Шумен и може би сега е времето с днешна дата да попълним тази празнина, да поправим тази човешка несправедливост. Защото малките разкази за миналото ни правят големия сюжет на Историята, от която можем само да се поучим.

Бившият учител от село Голямо Градище – Мехмед Ферзуев говори от първо лице за възродителния процес и голямата екскурзия през 80-те години на миналия век. Г-н Ферзуев, както го знаят неговите ученици, е бил начален учител от 1960 г. до 2002 г. Завършва педагогическото училище в Шумен, тогава Коларовград. След това преподава в Медовина, Кралево и Омуртаг, а от 1964 година постъпва като начален учител в село Голямо Градище и остава там до пенсионирането си. Българското име на Мехмед Ферзуев е било Милен Юриев. Дъщеря му обаче си остава Нели и след възможността да направи промяната.

Майските събития от 1989 г. отразяват съпротивата на турците у нас срещу възродителния процес. На 10 май Народното събрание дава право на гражданите на постоянен задграничен паспорт. Този закон трябва да влезе в сила от 1 септември, но заради бунтовете и откритите протести сред турската общност става актуален в началото на юни. От живковата номенклатура признават, че промените са направени целенасочено, за да се проведе тайният проект „Голямата екскурзия”.

Детайли по темата чуйте в двете части от интервюто на Бесте Сабри с Мехмед Ферзуев.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Акага" за първи път в Шумен

За пръв път група „Акага“ ще свири в Шумен. Музикантите ще пристигнат в града в неделя, 4 август, по покана на община Шумен.  Хитовете на бандата сред постоянната експозиция на открито ще поставят финал на Националното биенале по скулптура „Шуменско плато“ и Седмия пленер по фотография „Шумен познат и непознат“. Концертът започва в 18:00 часа на..

публикувано на 02.08.24 в 15:46

Сцена за таланти

Потребители от 27 социални услуги в община Шумен се срещнаха днес на платото край Шумен, за да споделят своите таланти и умения, за да се повеселят, да изразят себе си по начин, който им харесва и да покажат как се развиват и доколко ги удовлетворят заниманията в различните центрове за социални услуги.  Празник на творчеството „Таланти в социалните..

публикувано на 02.08.24 в 14:51

Наталия и Гарет от селото под скалите

Рускинята Наталия Нахаева и Гарет Лангли от Южна Африка са сред сравнително новите жители на каспичанското село Кюлевча. Тя е строителен инженер, а той е бивш военен. Срещат се в Литва, но заживяват в България. Общо двамата имат 7 деца от първите си бракове. При тях в момента е една от дъщерите на Наталия, която от Мексико е дошла с малкото си..

публикувано на 02.08.24 в 14:08
Светлин Радославов – Свет

Световноизвестен цигулар на родова среща

Световно известният цигулар Свет Радославов ще присъства на среща на рода Челебиеви в Смядово на 3 август. Светлин Радославов, известен по световните сцени като Свет, е един от стотиците потомци на   Герджик Стойко Челеби от Смядово, живял в началото на XIX век – виден за времето си свирач и майстор на инструменти. Над хиляда са потомците..

публикувано на 01.08.24 в 16:44
инж. Емил Гелов, директор на РДГ-Шумен

Секачи бракониери бъркат ниви с гори

Горски инспектори от Регионалната дирекция по горите в Шумен (РДГ-Шумен) тази седмица по сигнал попаднаха на два тира, натоварени с 90 кубика дървесина, по-голяма част от която е назаконно отсечена. Нарушението е извършено след позволително за почистване на самозалесили се земеделски територии в района на село Риш. Това е най-голямото количество..

публикувано на 01.08.24 в 15:38

Пребоядисаха цветните пейки

Няколко дни в емблематичния шуменски Парк "Кьошкове" текат дейности по почистване и освежаване.  Това съобщиха наши слушатели и подчертаха, че отдавна не са виждали така активно да се работи. Същевремнно изказаха и тревогата си, че пейките, които бяха изрисувани от деца и младежи преди години с цветни сюжети и допълнени с цитати от..

публикувано на 01.08.24 в 15:24

Мобилна ескейп стая в Шумен

Първата у нас мобилна ескейп стая е вече 10 дни в Шумен, разположена зад зала "Арена Шумен". Зад вратата и ви очаква мистичен свят и напълно безплатно се впускате във вълнуващо приключение - търсене на препис на Свещеното писание - Библията. Иновативната идея е на група бизнесмени живеещи в чужбина, запалени от идеята да споделят впечатляващия..

публикувано на 31.07.24 в 14:17