Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 милиона евро за пристанище

Пристанище Силистра
Снимка: Община Силистра

Пристанището за обществен транспорт с регионално значение край Силистра няма да повлияе негативно върху екологията и състоянието на водите на река Дунав, защото на мястото, отредено за строеж, има кейова стена. Това обяви представителят на инвеститора Марин Калушев по време на днешното обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда на обекта.

Вече има изграден кладенец за промишлена вода, а фирмата ще инвестира и във водопровод, довеждащ питейна вода до пристанището. „Порт Марлин“ ще включва зърнобаза с 20 силоза, с капацитет 200 000 тона пшеница или 100 000 тона слънчогледови семки и товарно пристанище с две корабни стоянки.

Инвестицията е на стойност 20 милиона евро. На бъдещото пристанище край Силистра ще могат да се товарят по 5000 тона зърно на ден. В същото време се предвижда то да бъде мултифункционално и ще може да се използва за товаро-разтоварни дейности за широк спектър товари, които могат да се транспортират по река Дунав. Предвижда се строителството да започне най-рано през следващата година и да отнеме около две години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

1720 проверени в спецакция

Микробус „Фолксваген“, обявен за международно издирване, е установен в хода на специализираната полицейска операция, която се проведе вчера в област Силистра. При обход полицейски служители забелязали автомобила, паркиран по ул. „Петър Мутафчиев“ в областния град. Установен бил мъжът, който го ползвал, а микробусът бил иззет. В рамките на..

публикувано на 17.04.24 в 10:48

Спецакция в Силистренско

Специализирана полицейска операция се провежда от 6:00 ч. тази сутрин в Силистренско, съобщават от Областната дирекция на МВР. Целта е противодействие на битовата престъпност, опазване на обществения ред, пътната безопасност и осъществяване на превантивна дейност.  Изградени са контролно-пропускателни пунктове на входовете и изходите на няколко..

публикувано на 16.04.24 в 10:04

Обвинения след масов бой

След сблъсък между две лица в неделя в Силистра, прераснал в масово сбиване, двама са задържани за 24 часа, като на един от тях мярката е удължена на 72 часа, а ще бъде поискано и постоянното му задържане под стража. Ще му бъде повдигнато и обвинение по два текста.  Процесуално-следствените действия продължават. Събират се доказателства за..

публикувано на 16.04.24 в 09:59

Нова детска площадка

Нова детска площадка беше открита в Центъра за специална образователна подкрепа в Силистра, съобщава БТА. Съоръжението е на стойност над 15 хиляди лева, а всички уреди са съобразени с нуждите на възпитаниците на учебното заведение.  Голяма част от парите са дарени от местното сдружение с нестопанска цел (СНЦ) „Бъдеще за Силистра". Те са събрани по..

публикувано на 16.04.24 в 08:24

Две банди вилняха

Двама души са задържани за грубо нарушаване на обществения ред, отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост, съобщават от Областната дирекция на МВР - Силистра.  В неделния ден около 17:00 часа в питейно заведение в центъра на дунавския град две групи се спречкват, при което на 27-годишен мъж е сцепена веждата. Напрежението ескалирало и..

публикувано на 15.04.24 в 11:12

Женско сдружение с кампания

Кампания за събиране на средства за отоплителна инсталация в Центъра за обществена подкрепа организират от силистренското Сдружение „Екатерина Каравелова“, съобщават от там. Основната цел на благотворителната инициатива е да се подобрят условията за работа в приемната на сдружението.  Необходими са 7000 лв. за закупуване на електрически..

публикувано на 12.04.24 в 09:26

60 години любов

„Животът е любов!” - под този надслов премина специална среща в Тутракан. В една от етнографските къщи на Архитектурен комплекс „Рибарска махала” се събраха семейни двойки с над 60-годишен граждански брак. Те бяха представени от аниматора Анка Монева и разказаха интересни моменти от съвместния си живот. С най-дългогодишен брак е семейство..

публикувано на 12.04.24 в 08:19