Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Приемат молби за енергийни помощи

Снимка: СИДП

Шест са подадените молби за енергийно отопление в дирекцията „Социално подпомагане“ – Шумен от началото на месеца, когато стартира срокът за кандидатстване. До края на октомври ще се приемат заявленията за отпускане на средства за новия отоплителен сезон.

Общата сума за петте месеца – от първи ноември до края на март, е 465 лева и 90 стотинки. Основно исканата помощ в Шуменска област е за отопление на твърдо гориво, много малко са молбите за отопление с електроенергия или на газ, съобщи за Радио Шумен Мартина Драгнева, директор на „Социално подпомагане“ – Шумен. Тя уточни още, че последното повишение на пенсиите няма да стане причина да има отпаднали от подпомагането хора.

"Пенсиите винаги имат един коефициент, с който ги редуцират. Това е така нареченото намаляване - тоест, ние не вземаме чистата пенсия, която получават правоимащите, а я намаляваме съответно с увеличенията през годините, за да може колкото се може повече хора от уязвимите групи да попаднат в обхвата на тази наредба. Винаги препоръчвам хората, които получават пенсия, да подадат заявления в началото на отоплителния сезон, тоест през юли или август", посочи тя. 

Като доход няма да се счита и полученото възнаграждение от еднодневни трудови договори за временна заетост, уточни още Мартина Драгнева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Плащат помощта за осмокласниците

46 семейства на осмокласници от Шуменска област ще получат еднократна помощ от 250 лева за началото на новата учебна година. За този вид подпомагане в Регионалната дирекция “Социално подпомагане” в Шумен към момента са подадени 83 заявления, каза за Радио Шумен директорът на ведомството в Шумен Мартина Драгнева. Социалната подкрепа се..

публикувано на 11.08.20 в 15:24

Бдят над Дивдядово

Екип огнеборци с един пожарен автомобил дежури край горите на шуменския квартал Дивдядово днес. Припомняме, че в неделя пламъци тръгнаха от вилната зона в квартала и опожариха близо 800 декара дървета, храсти и сухи треви. С по-малки локални огнища вчера се бориха 16 огнеборци с 3 пожарни автомобила. „Стръмният участък бе обходен внимателно снощи..

публикувано на 11.08.20 в 13:15

Още двама починали с COVID-19

Две жени, лекувани в МБАЛ Шумен, са сред 12-те смътни случая отчетени днес от единният информационен портал за ситуацията с COVID-19. От лечебното заведение уточниха, че едната пациентка, на 72 години от Хитрино, е имала онкологично заболяване и бъбречна недостатъчност. Починала е и 63-годишна жена от Нови пазар, която е била с артериална..

публикувано на 11.08.20 в 12:35
Снимката е илюстративна

Още пожари

Шуменските огнеборци спасиха камион от опожаряване, съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен. Сигналът за пожар в тежкотоварен автомобил на пътя при 7-ми километър до Шумен е бил получен малко след 13:30 ч. вчера. Благодарение на бързата реакция на екипа огнеборци, автомобилът е бил спасен. Унищожени са 6 хидравлични маркуча...

публикувано на 11.08.20 в 11:30

Пенсионери сърфират безплатно

Курс за възрастни хора за работа с мобилен телефон и компютър започна във Велики Преслав по инициатива на група младежи. Проектът се реализира с подкрепата на програма “Европейски корпус за солидарност” на Европейския съюз и с лаптопи, които са дарение. Курсът е безплатен и ще продължи 3 месеца. Целта е да бъдат усвоени основни дигитални умения, за..

публикувано на 11.08.20 в 09:29

Конкурс за юбилейна награда

Конкурс за изработка на идеен проект за юбилейна награда, обявява община Шумен. Отличието ще бъде връчвано по повод значими годишнини на изтъкнати дейци и организации в сферата на културата, изкуството, образованието и науката. Изработването на проекта включва пластика с височина до 30 см., плакет и диплома. В конкурса могат да участват художници,..

публикувано на 10.08.20 в 17:01

Три жени с COVID-19 от Шуменско

Две жени, на 67 и 44 годишна възраст от шуменското село Панайот Волов, и 38 годишна жена от каолиновското село Пристое, са новите случаи на COVID-19, отчетени днес от единният информационен портал. По информация на Регионалната здравна инспекция в Шумен и трите са настанени за лечение в болница. Издирени са контактните на заразените жени и вече са..

публикувано на 10.08.20 в 14:24