Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Очи" за незрящи в библиотеката

Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров"
Снимка: РБ Стилиян Чилингиров

С три успешно защитени проекта Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” в Шумен приключва полугодието на годината. Единият проект е към Агенцията за хората с увреждания.

В Общата читалня на библиотеката ще бъде обособено специализирано читателско място. То ще бъде оборудвано с ергономични мебели съобразно специфичните потребности на хората с двигателни увреждания и с интуитивно устройство за изкуствено зрение (OrCam MyEye 2) за хората с пълно или частично зрително увреждане. Шуменската библиотека ще е първата обществена библиотека в България, която ще притежава високотехнологичното устройство за изкуствено зрение.

По другия проект, защитен по програмата на Министерството на културата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”, предстои библиотечните фондове да бъдат обогатени с литература за 25 000 лв.

А по проекта към Общинския фонд „Култура” „Шумен през погледа на децата и времето” в периода юли–септември Шуменската библиотека организира три младежки клуба – „Шумен през погледа на децата”, „Архитектурата като изкуство” и „Креативният Шумен” .

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Зелена" инициатива в парка

"Да засадим заедно дръвче за по-зелено и чисто бъдеще на нашите деца” предлагат от Община Нови пазар. Идеята на администрацията е всички родители на деца, родени през 2019 година, да се включат в инициативата. Желаещите могат да се запишат за участие до 25 септември при Петя Генова (тел.: 0892791952) всеки работен ден от 09.00 до 17.00 часа...

публикувано на 21.09.20 в 14:15

Медик от Шумен с COVID-19

Още един медик от Шуменска област е заразен с COVID-19. Това съобщават днес от РЗИ - Шумен. Новорегистрираните случаи на коронавирус в дните от 18 до 20 септември са 8 при направени 47 PCR теста. В Община Шумен са заразени двама мъже и една жена. Два нови случая има и в Община Върбица. С положителен тест е 50-годишна жена от Нови пазар, както и..

публикувано на 21.09.20 в 13:55

Мътница не вярва на думи

Настояваме максимално бързо да започне възстановяването на дълбокия сондаж от водоснабдителната система „Мътница“. Това обявиха днес жители на шуменския квартал, които вече пети месец са без вода. Те допълниха, че продължават да искат и обявяване на частично бедствено положение в населеното място. В края на миналата седмица от Община Шумен и от ВиК..

публикувано на 21.09.20 в 12:54
Сребровата къща в Шумен

Разходки из възрожденски Шумен

Безплатни пешеходни обиколки из Шумен организира Общинското предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции“, съобщават от Общината. Разходките са с лицензиран екскурзовод и ще се състоят на 27 септември по повод Световния ден на туризма. Предвидени са два тура в 10.30 часа и в 15.30 часа в неделния ден. Желаещите да се включат в обиколките..

публикувано на 21.09.20 в 12:06
НУ

22 деца във виртуална класна стая

22 четвъртокласници от Начално училище „Княз Борис I“ в Шумен преминаха на виртуално обучение. Тази сутрин учебният ден е започнал нормално и се взема учебният материал без съкращение, каза за Радио Шумен директорът на училището Валери Георгиев. Обучението се извършва в платформа „Школо“. Не се налага съкращаване на учебния материал, каза още..

публикувано на 21.09.20 в 11:49

Сребро за Мария в Сингапур

Сребърен медал в Сингапурската математическа олимпиада завоюва Мария Андонова Донева от 4 „а“ клас, възпитаничка на школа А&В с ръководител Звездалина Ганчева. В надпреварата участваха 15 570 деца от 19 държави, сред които Сингапур, Китай, Тайланд, Камбоджа, Виетнам, България, Хонг Конг. Мария е ученичка във Второ основно училище „Д-р Петър..

публикувано на 21.09.20 в 11:27
Паметник

Младежи за красив Шумен

12 проектни предложения на индивидуални кандидати и младежки организации са одобрени по Правилника за финансиране на младежки проекти в община Шумен. За реализирането им през тази година бяха отпуснати 30 000 лв., които ще бъдат използвани за организиране на футболен турнир за младежи, за провеждане на обучения за млади хора, които се интересуват..

публикувано на 21.09.20 в 09:53