Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Договор на украински

Снимка: Радио Шумен

Договор за сътрудничество между Община Шумен и украинския град Херсон беше подписан наново по искане на Херсонския градски съвет. Това съобщават от общинския пресцентър в Шумен.

В писмо до Любомир Христов кметът на Херсон Володимир Миколаенко посочва, че е необходимо опресняване на отношенията между побратимените градове и привеждане на двустранните отношения в съответствие с новото украинско законодателство. През април миналата година Киев прие закон за задължителното използване на украинския език. Досегашните споразумения между побратимените градове Шумен и Херсон са написани на български и руски език, но с настоящите текстове това беше променено.

Новият договор за сътрудничество беше подписан след гласуване и одобрение от Общинския съвет в Шумен и Херсонския градски съвет. В него се посочва, че споразумението ще допринесе за разширяване на търговско-икономическото, научно-техническото и културното сътрудничество от взаимен интерес на жителите на Шумен и Херсон, както и за разширяване на партньорските отношения между двете страни.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Прибират в Шумен пациентите от Преслав

7 от пациентите с коронавирус, които са настанени в преславската болница ще бъдат преместени в Шумен. Те ще бъдат приети в новосъздадения COVID сектор в Комплексния онкологичен център. Това съобщи за Радио Шумен д-р Свилен Арнаудов. Започва проверка в лечебното заведение във Велики Преслав, а РЗИ-Шумен ще изготви докладна по случая до Министерството на..

публикувано на 28.10.20 в 14:06

Без празник на 1 ноември

Честването за Деня на народните будители в Шумен се отменя заради усложнената епидемична обстановка, съобщиха от общината. Забраната за провеждане на организирани празненства на открито и закрито, както и трудността да се осигури необходимата дистанция между участниците правят невъзможно провеждането на общоградско тържество с..

публикувано на 28.10.20 в 12:06

Домът в Лозево пламна с COVID-19

95 са новите случаи на COVID-19 в Шуменска област, според данните на РЗИ  за последното денонощие. Огнище на инфекцията е регистрирано в Дома за възрастни с умствена изостаналост, където има 20 души от домуващите и 9 от персонала с коронавирус. Заразените са на възраст от 27 до 80 г.  Положителни проби за инфекцията са дали  и 7 деца между 6 и 18..

публикувано на 28.10.20 в 12:00
Шумен , административен съд

Търси се плазма с кръвна група А+

Спешно се търси дарител на кръвна плазма с кръвна група А+. Тя е за магистрат от Административния съд в Шумен, който е на лечение с усложнена коронавирусна инфекция. Това призоваха от институцията. Донор на плазма може да бъде всеки преболедувал инфекцията, който е изградил достатъчно антитела. Даряването се извършва в Националния център по..

публикувано на 28.10.20 в 11:13
КОЦ - Шумен

Разкриват нов COVID сектор

Със заповед на директора на РЗИ се разкрива COVID сектор в Комплексния онкологичен център-Шумен. Той ще бъде с 20 легла, в отделна сграда- на палиативни грижи, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Свилен Арнаудов. Пациентите от отделението  по палиативни грижи ще бъдат преместени в отделението по Гастроентерология. 5 лекари, 8..

публикувано на 28.10.20 в 10:23

Задигнаха крупни суми

Две кражби на пари и бижута от жилища в Шумен са регистрирани през последните 24 часа. Това съобщиха от полицията. От апартамента на ул.“Генерал Радецки“ са откраднати 7350 лева, 120 евро, 300 турски лири и около 50 гр. златни накити. По данни на собственика престъплението е станало от 8.10 до 14:05 ч. на 27 октомври. В жилището било проникнато..

публикувано на 28.10.20 в 09:42

Изпращаме октомври с дъжд

Между 8 и 13 градуса са измерените тази сутрин температури в Североизточна България, като най-хладно е Търговище, а най-топло – по поречието на Дунав. В Шумен са отчетени 10 градуса, атмосферното налягане е 990 хектопаскала, а относителната влажност на въздуха е 96%.  На много места видимостта е намалена поради мъгла. През деня ще има променлива..

публикувано на 28.10.20 в 06:46