Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съболезнователна книга за Игнат Канев

Паметта на Игнат Канев беше почетена в Русе днес. В Канев център, пред барелефа на канадския бизнесмен и меценат от български произход, венци поднесоха ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев и заместник областният управител на Русе Валентин Колев. От сряда (15 юли) до петък (17 юли) от 10 ч. до 14 ч. във фоайето на Канев център ще бъде поставена съболезнователна книга. 

Игнат Канев е роден на 6 октомври 1926 г. в село Горно Абланово, община Борово. Приживе той беше сред най-големите дарители на Русенския университет и на Универсисетската болница „Канев“, носеща неговото име. Той е доктор хонорис кауза на висшето училище в Русе и носител на ордена „Стара планина“.

Игнат Канев почина снощи на 93-годишна възраст.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Без новозаразени в дом "Възраждане"

Четири нови случая на коронавирус са регистрирани през изминалите 24 часа на територията на Русенска област. Това показват данните на Регионалната здравна инспекция.  Мъж на 54 години от село Брестовица и друг мъж на 62 години от Ценово са хоспитализирани в Университетската болница „Медика Русе“. Те са в стабилизирано състояние, като за момента се..

публикувано на 05.08.20 в 15:07
Дом за стари хора

Без свиждания заради коронавируса

Спрени са настаняванията и свижданията в домовете за възрастни хора след огнищата на COVID-19 в институции в Русе и Варна. Това съобщават от Министерството на труда и социалната политика и от Агенцията за социално подпомагане. Близките и роднините на обитателите ще могат да получават информация от институциите и от общините, които са доставчици на..

публикувано на 05.08.20 в 14:12

Русе с екологичен обществен транспорт

По-ефективен и екологичен обществен транспорт ще има в Русе, след като от местната администрация купят 20 електрически автобуса и 15 тролейбуса. Това ще стане по проект, финансиран с близо 46 800 000 лева от Оперативната програма „Околна среда“ и 137 000 лева от бюджета на Община Русе. Дейностите предвиждат още купуването и доставката на 20 станции..

публикувано на 05.08.20 в 12:15
Картата за опасност от пожари за 7 август.

Внимание, опасност от пожари!

Екстремален индекс за опасност от пожари е обявен днес за областите Русе, Разград и Търговище, показва справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Това означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Екстремалният индекс е в сила до края на работната седмица, като..

публикувано на 05.08.20 в 10:35

Безплатни прегледи при кардиолог

И през август продължава кампанията за профилактика на исхемичната болест на сърцето и периферната съдова болест, организирана от УМБАЛ „Медика – Русе“ и кардиологичната болница „Медика кор“ в крайдунавския град. От безплатните прегледи и консултации при специалистите по кардиология и съдова хирургия могат да се възползват пациенти с оплаквания от..

публикувано на 05.08.20 в 10:10

Допълнителен прием на студенти

Русенският университет обяви допълнителен прием за местата, незаети след второто класиране. При кандидатстването се използва оценката от държавните зрелостни изпити за завършилите средно образование след 2008 г. Записването се извършва в сектор „Прием нови студенти“ във висшето училище, който работи от 8,30 ч. до 16,30 ч. За свободните места може да..

публикувано на 05.08.20 в 09:37

Разследват причините за епидемията в дом "Възраждане"

Окръжната прокуратура в Русе разпореди проверка заради случаите на заразени с COVID-19 в дома за възрастни хора "Възраждане" в крайдунавския град. Вчера е образувана преписка по указания на Върховната административна прокуратура. Прокурор от Русе е възложил проверката на Регионалната здравна инспекция. Предстои в срок от 15 дни да бъдат установени..

публикувано на 04.08.20 в 20:36